HABER

Herkes koruma altına alınacak

Herkes koruma altına alınacak

ANKARA (İHA) - Terör örgütü ve terör olaylarında etkin mücadele için Tanık Koruma Kanunu Tasarısı'nın kapsamında değişikliğe gidildi. TBMM Adalet Komisyonu tarafından oluşturulan Alt Komisyon, terör örgütü olaylarına daha etkin mücadele için Tanık Koruma Kanunu Tasarısı'nın kapsamını genişletti.

Terör örgütü faaliyetleri kapsamında işlenen bütün suçlarla ilgili suçların ortaya çıkmasına örgütün çözülmesine yardımcı olmak için tanıklık edenler tanık koruma kapsamına alınarak korunacak. Tasarısın 8 maddesini kabul eden Alt Komisyon çalışmalarına yarın da devam edecek.

Alt Komisyonda yapılan düzenlemeyle, tasarının terör örgütünün faaliyeti kapsamında işlenen suçlarla ilgili alınabilecek tanık koruma kararlarıyla ilgili öngörülen 'alt sınırı dört yıl ve daha yukarı olan suçlar' hükmü yeniden düzenlendi. Yapılan düzenlemeye göre, dört yıllık ceza alt sınırının sadece diğer örgüt suçlarında aranması ayrımına gidilirken, terör örgütü suçlarında alt sınır kaldırıldı.

Terör örgütüyle ilgili işlenen suçlarda, verilecek cezanın alt sınırı ne olursa olsun, bu konuda tanıklık edenlerle ilgili tanık koruma kararı verilebilecek. Alt komisyon yaptığı düzenlemeyle terör örgütü ve terörle mücadelede daha etkin mücadelenin önü açılmış oldu. Terör örgütünün faaliyeti kapsamında işlenen suçlarla ilgili tanıklık eden herkes tanık koruma kapsamına alınabilecek. Böylece örgütün her düzeydeki faaliyetini ortaya çıkarmak daha kolay hale getirilmiş olacak.

Alt Komisyon, tanık koruma kapsamına alınarak, sesi değiştirilip, görüntüsü ortaya çıkarılmamış olan tek tanıklı davalarda da karar alınabilmesi yolunu da açtı. Sesi değiştirilerek, görüntüsü net olarak ortaya konmadan bilgi veren kişilerle ilgili davalarda tek bir tanığın ifadesiyle karar alınabilecek.

Tasarıda ise bu tür durumlarda karar alınamayacağı hükmü yer alıyordu. Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Alt Komisyon Başkanı Hakkı Köylü, "Bu tür durumlarda karar alınabilmeli. Çünkü, zar zor bir tek tanıkla bu dava yürütülmüş. Adam canımı riske atıp gelmiş ifade vermiş, tanıklık yapmış. Mahkeme buna bile zor ulaşmış. Başkalarına ulaşabilse zaten ifadesini alacak. O nedenle bu durumda da karar alınabilmesi uygulamasını getirdik" dedi.

Alt Komisyon üyesi Ramazan Can da söz konusu düzenlemenin AİHM'nin kararlarına aykırı olabileceği uyarısı yaptı. Komisyon, tanık koruma kararı verilmesiyle ilgili tasarıda öngörülen işleyişle ilgili de değişikliğe gitti.

Buna göre, soruşturma aşamasında savcı mahkemeye başvurmadan doğrudan koruma kararı verebilecek. Hükümetin hazırladığı tasarıda, savcının soruşturma aşamasında durumu mahkemeye bildirmesi ve mahkemenin karar vermesi öngörülüyordu.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler