HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Hindistan cevizinin faydaları nelerdir, hangi hastalığa iyi gelir? Hindistan cevizi nasıl tüketilmeli?

Hindistan cevizi pek çok kişinin severek tükettiği meyvelerden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Tropikal bölgelerde yaygın olarak rastlanılan bu meyvenin insan sağlığı açısından çok fazla yararı bulunmaktadır. Palmiyegiller ailesine mensup bir palmiye ağacının meyvesi olarak bilinen Hindistan cevizi, kendine has koku ve lezzete sahiptir. Peki, Hindistan cevizinin faydaları nelerdir, hangi hastalığa iyi gelir ve nasıl tüketilmeli?

Hindistan cevizinin faydaları nelerdir, hangi hastalığa iyi gelir? Hindistan cevizi nasıl tüketilmeli?

İçindekiler

  • Hindistan cevizinin faydaları nelerdir?
  • Hindistan cevizi hangi hastalığa iyi gelir?
  • Hindistan cevizi nasıl tüketilmeli?
  • Hindistan cevizinin zararları nelerdir?

Ilıman veya sıcak iklime sahip bölgelerde daha kolay yetişebilen Hindistan cevizi, besin değeri oldukça yüksek bir meyve türüdür. İçerisinde laurik asit, kaprik asit gibi birçok önemli yağ asiti barındırmaktadır. Kalori yönünden yüksek değerlere sahip olduğundan aşırı tüketilmemesi gerekmektedir. Gereğinden fazla yenmesinin kilo kontrolü üzerinde olumsuz etkileri olabilir. Doğru oranda tüketildiğinde ise insan sağlığı üzerinde sayısız faydası vardır.

Hindistan cevizinin faydaları nelerdir?

Hindistan cevizinin gerek taze hâli gerek sütü gerekse yağı birçok amaç kullanılmaktadır. Meyve türleri arasında yer alan Hindistan cevizi, sağlık yönünden de çok sayıda yarar sağlamaktadır. Ayrıca içerisinde çeşitli vitamin ve önemli mineraller barındırır. Bu noktada Hindistan cevizinde hangi vitaminler var konusu büyük önem kazanır. Doymuş yağlar sınıfı içerisine giren pek çok yağı bünyesinde barındıran Hindistan cevizi, başta C vitamini olmak üzere; B vitamini, K vitamini ve E vitamini yönünden de zengin bir meyvedir. Çeşitli vitaminlerin yanı sıra çinko, kalsiyum, magnezyum, demir gibi minerallere de sahiptir. Bu bağlamda Hindistan cevizinin faydaları genel olarak şöyledir:

  • Bünyesinde bulunan vitamin ve minerallerden kaynaklı rahatsızlıklara karşı koruyucu etkisi mevcuttur.
  • Bağışıklık destekleyici özelliği sayesinde bazı hastalıklara yakalanma riskini azaltmaktadır.
  • Enerji verici niteliği vardır.
  • Tok tutucu niteliğinden dolayı kilo vermede etkilidir.
  • Hindistan cevizi yağı saça faydaları olan bir yağ türüdür. Saçların daha çabuk kırılmasını engeller ve dökülme sorununun giderilmesine yardımcı olur.
  • Nemlendirici etkisi, Hindistan cevizi yağı yüze faydaları arasında bulunur.
  • Kalsiyum minerali yönünden zengin olan Hindistan cevizi, bu özelliğinden kaynaklı kemikleri güçlendirici etkiye sahiptir.
  • Antimikrobiyal niteliği mevcuttur.
  • Ağız kokusunu yok etme, dişeti enfeksiyonlarını geçirme gibi etkileri, Hindistan cevizi yağı faydaları arasında yer alır.
  • Sindirim sistemi ve böbrek sağlığı üzerindeki olumlu etkileri, Hindistan cevizi suyu faydaları arasındadır.

Hindistan cevizi hangi hastalığa iyi gelir?

Hindistan cevizinin sağlık alanında oldukça fazla faydası vardır. Şifa kaynağı olarak da tabir edilen bu meyve bağışıklık güçlendirici etkisinden dolayı birçok hastalığa yakalanma riskini düşürmektedir. Gün içerisinde gerekli olan enerji ihtiyacını karşılamada da etkili olan Hindistan cevizi idrar söktürücü özelliğine de sahiptir. Bu özelliği sayesinde idrar yolu enfeksiyonlarının giderilmesinde aktif bir rol oynamaktadır. Bu noktada Hindistan cevizi bağırsaklara iyi gelir mi konusu gündeme gelebilir. Sindirim sistemi sağlığı üzerinde olumlu etkilere sahip olan bu meyve, bağırsakların daha düzgün çalışmasını sağlamaktadır. Bağırsak tembelliğiyle kabızlık gibi sorunların giderilmesine yardımcı olan Hindistan cevizi, bağırsaklarda biriken zararlı toksinlerin hızlı bir şekilde dışarı atılmasında da etkilidir. Bazı kanser türlerine karşı koruyucu etkisinin bulunması da taze Hindistan cevizi faydaları arasında yer alır.

Hindistan cevizi nasıl tüketilmeli?

Hindistan cevizinin birçok farklı tüketim şekli bulunmaktadır. Bu bağlamda Hindistan cevizi nasıl yenir konusu önemlidir. Tropikal bir meyve türü olarak karşımıza çıkan bu meyvenin iç kısmı yenilebilir özelliğe sahiptir. İç kısmı tek başına yenebileceği gibi salatalara veya tatlılara eklenerek de tüketilebilmektedir. Meyvenin üzerinden bir delik açarak şifalı suyunun içilebilmesi de mümkündür.

Hindistan cevizi meyvesinin kolesterol seviyelerini dengelediği de bilinmektedir. Bu meyveyi tüketirken taze olmasına dikkat edilmesi gerekmektedir. Bayat olarak yenmesi zehirlenme gibi durumlarla karşı karşıya kalınmasına neden olabilir. Bu meyvenin ayrıca toz formu da yaygın olarak kullanılmaktadır. Şeker değerlerini dengede tutma etkisi, ağız kokusunu gidermesi ve epilepsi hastalığı olan çocuklarda atakların görülme sıklığını düşürmesi gibi etkiler, toz Hindistan cevizi faydaları arasındadır.

Hindistan cevizinin zararları nelerdir?

Her meyvede olduğu gibi Hindistan cevizinin de gerektiğinden fazla yenmesi bazı yan etkilerin görülmesine yol açabilmektedir. Bu meyvenin çok fazla yenmesi, kilo alma sorununun ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu meyve yüksek kaloriliye sahip meyvelerden biridir. Ayrıca gereğinden fazla tüketilmesi, beyin ve sinir sistemiyle birlikte karaciğer sağlığını da olumsuz yönde etkileyebilir. Hindistan cevizinin zararları arasında alerjik reaksiyonlar da bulunmaktadır. Bazı insanların bu meyveye ve bu meyveden elde edilen yağa karşı alerjisi olabilir. Bunların yanı sıra baş ağrısı, mide bulantısı, cilt ile ilgili problemlerde görülebilir. Ayrıca kolesterol ile ilgili problemi olan bireylerin bu meyve ve yağını kullanmaları önerilmez. Bu yüzden Hindistan cevizini tüketmeden önce uzman bir hekim görüşü alınması büyük önem taşır.

Önemli not: Bu içerik tavsiye niteliği taşımamaktadır. Paylaşılan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır ve herhangi bir tıbbi sorunun teşhis veya tedavisi için kullanılmamalıdır. Tıbbi bir sorununuz varsa lütfen doktorunuza danışınız.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler