KAYSERİ (İHA) - Kayseri İl Emniyet Müdürlüğü tarafından vatandaşlara hırsızlığa, yankesiciliğe ve kapkaça karşı alınabilecek önlemler hakkında bilgi veriliyor.
Kayseri İl Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, evlerin özellikle 1. ve 2. katlarındaki pencere ve balkonların demir parmaklıklı olması gerektiğine dikkat çekilerek, "Evinizden çalınan eşyalar battaniye, çarşaf gibi örtülerle taşınabilmektedir. Bu şekilde eşya taşıyanları gördüğünüzde polise bilgi verin.
Hırsızlar eve geldiklerinde ilk önce yatak odalarını karıştırır. Değerli eşyalarınızı evin değişik bölümlerine saklayın. Tatile gittiğinizde ya da evinizden uzun süreli ayrıldığınızda posta kutunuzun anahtarını komşunuza bırakmayı unutmayın. Hırsızlar öncelikle posta kutusu dolu daireleri tercih ederler. Kapılarda çift kilit bulundurulmasına, geceleri kapı arkalarındaki emniyet zincirinin takılı olmasına dikkat edin.
Evinizi kısa süreli terk edeceğiniz zaman geceleri bir lambayı açık bırakın. Apartman girişleri dışarıdan aydınlatılmalı, sokak lambalarının yanık vaziyette olması sağlanmalı, gerektiğinde ilgili kurumlar ikaz edilmelidir. Apartman sakinleri, yönetici ve özellikle kapıcının apartmana giren çıkan yabancılara karşı duyarlı olması gerekir.
Evinize geldiğinizde camınızın kırıldığını ya da kapınızın aralık olduğunu fark ederseniz, evinize giren şahıs ya da şahıslar hala içeride olabileceğinden eve girmeyin, derhal "155 Polis İmdat" ı arayıp, gözetlemeye devam edin. Yalnız yaşayan bir bayan iseniz, kapınızda ve telefon rehberinde adınızın ilk harfiyle soyadınızı kullanın. Böylelikle yabancı biri o adreste bayanın mı yoksa bir erkeğin mi oturduğunu anlamayacaktır.
Yeni bir eve taşındığınızda evle ilişkisi olan bazı kişilerde evin anahtarının olması ihtimaline karşın mutlaka kilitleri değiştirin. Eğer evinizi satmayı düşünüyorsanız, her gelene evinizi gezdirmek yerine bir emlak ofisi ile irtibat kurarak gerçekten alabilme ihtimali bulunan kişilere evinizi gösterin. Bahçenizde çalı ya da ağaç yetiştiriyorsanız, bunları kapı ve pencerenizin dışarıdan görünmelerine mani olmayacak şekilde budamaya özen gösterin. Böylelikle hırsızların kimseye görünmeden çalışma şansları azalacaktır.
Dairenizin yangın çıkışı yoksa veya apartmanın giriş katında oturmuyorsanız evinizin hırsızlığa karşı en güvensiz kısmı giriş kapısıdır. İlk risk apartmanın ana giriş kapısının güvensiz olması ve herkesin buradan rahatça girebilmesi ile başlar ve kendi kapınızda yeterince güvenlik önlemi yoksa risk daha da büyür. Eğer binanızda kendi evinizle apartman giriş kapısı arasında bir diafon sistemi ve otomatik kapı açma düğmesi mevcut değil ise taktırın. Zilinizi çalıp makul olmayan sebeplerle içeriye girmek isteyen yabancılara kapı açmayın.
Aynı şekilde sizin zilinize yanlışlıkla bastıklarını söyleyen yabancılara da kapıyı açmayın. Eğer gelen kişi polis olduğunu, gaz veya elektrik şirketinden geldiğini iddia ediyorsa kimliğini kontrol etmekle kalmayıp, polis merkezi veya şirketlerin merkezine telefon ederek kimliklerini teyit ettirin. Sakın şahısların size verdiği numaraları arayarak teyit etmeye çalışmayın, bu bir komplo olabilir. Ayrıca siz telefon ederken gelen yabancının dışarıda beklemesine ve kapınızın kapalı olmasına dikkat edin" denildi.
Yankesiciliğe ve kapkaça karşı da alınabilecek önlemlerin sıralandığı açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "Bayanların otobüse binerken ve alışveriş yaparken omuzlarında asılı bulunan çantalarını, erkeklerin ise ceplerini kontrol altında bulundurması gerekir. Oto ile kapkaç olaylarına maruz kalmamak için yaya kaldırımlarının yola yakın kısımlarından yürümeyin. Çantalarınızı yola bakan tarafınızda taşımayın.
Para bozdurma bahanesiyle yanınıza gelen kişilere karşı dikkatli olun. Cami ve şadırvanlarda abdest alırken veya namaz kılarken ceket, palto gibi giysilerinizin ceplerinde para, cüzdan bırakmayın ya da üzerinizden ayırmayın. Evinize gelen dilenci, bohçacı ve seyyar satıcılara karşı duyarlı olun. Kuyumcu ve döviz dükkanlarının haricinde altın veya döviz alım satımı yapmayın.
Bankadaki işlemleriniz esnasında gişe görevlileri dışında yardımcı olmak isteyen kişilere itimat etmeyin. Eğer sizi tehdit ederek yaklaşan bir oto söz konusu ise, bağırarak ters istikamete doğru koşun. Bu size altın değerinde saniyeler kazandıracak ve oto sürücüsünün sizi takip etmesini zorlaştıracaktır. Eğer imkanınız olursa otonun plakasını ve şahısların eşkalini belirleyin. Tedavi için gittiğiniz hastanelerde görevlilerin haricindeki kişilerin beyanlarına itibar etmeyin. Alışveriş esnasında çantalarınızı veya değerli eşyalarınızı alışveriş arabalarında ve tezgahlarda bırakmayın."