İstanbul (AA)- Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin bir rotaya ve bir reform listesine ihtiyacı olduğunu belirtti. İstanbul Ticaret Odasında (İTO) düzenlenen Tekstil Şurasında konuşan Hisarcıklıoğlu, tekstilde KDV indiriminin sektör için olumlu sonuçlar doğuracağını, ancak sektörün sorunlarının bu düzeltmelerle çözülecek durumda olmadığını söyledi.
Çin karşısında yaşanan sıkıntının stratejik vizyon eksikliğinden kaynaklandığını ifade eden Hisarcıklıoğlu, Çin'in ihraç mallarının kapsamının sürekli genişlediğini, diğer sektörlerde de aynı sıkıntıyı yaşamanın söz konusu olabileceğini ifade etti.
Türkiye'nin sanayi envanterini ortaya çıkaracak avantajlı ve dezavantajlı olduğu sektörlerinin belirlenerek sanayi bilgi sisteminin öncelikle kurulması, güncel olarak takip edilmesi gerektiğine dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, "Yurt dışı rekabet gücü ve ihracat kapasitesi yüksek sektörlerin gelişmesine öncelik verilmeli ve bu çerçevede yatırım teşvik sistemi yeniden dizayn edilmeli" dedi.
Hükümet programında belirtilmiş olmasına rağmen elektrik maliyeti içindeki TRT payının hala kalkmadığına değinen Hisarcıklıoğlu, doğal gaz dağıtımının özel sektör tarafından yapıldığı şehirlerde metreküp fiyatının, dağıtımın kamu tarafından yapıldığı şehirlerden daha ucuz olduğuna işaret etti. Hisarcıklıoğlu, enerji piyasasındaki serbestleşme ve özelleştirmenin hızla tamamlanması gerektiğini söyledi.
Rifat Hisarcıklıoğlu, "Hükümetimizin, istihdamın üzerindeki yükleri düşürecek ve istihdamı cezalandıran değil, ödüllendiren bir çalışma mevzuatını hayata geçirecek düzenlemeleri iş işten geçmeden tamamlamasını bekliyoruz" diye konuştu.
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti: "Toptancı ve kolaycı bir yaklaşımla, 49 ile tek beden yatırım teşviki vermek tedbir değildir. Türkiye'nin bir rotaya ve bir reform listesine ihtiyacı vardır. Bunlar olmadığı içindir ki kamuoyu, siyasetin yine ekonominin önüne geçmesinden endişe duymaktadır. Unutmak istediğimiz eski günleri hatırlamaktan endişe duymaktadır. Bu endişeleri giderecek olan hükümettir, Meclistir. Bu endişeleri giderecek yol haritası ortaya konduğunda, Türk özel sektörü son 5
yılda olduğu gibi Türkiye ekonomisini büyütmeye devam edecektir."
İTO Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş da konuşmasında, Türk tekstilinin ileri teknoloji kullanan, marka oluşturan, katma değeri yüksek ürün üretmeye geçtiğini, bugün de bunun zorluklarını yaşadığını belirtti.