HABER

Hormonlu tartışmasının zararı büyük

ANKARA (İHA) - Hormonlu tavuk tartışmalarının tavuk üreticilerine bedeli haftalık 11.4 trilyon Türk lirasına ulaştı Tartışmaları gereksiz olarak değerlendiren sektör temsilcileri, yaşananların satışlarını ve imajlarını olumsuz şekilde etkilediğini belirterek, tartışmanın kısa sürede bitmesini istediklerini dile getirdiler.

Tavuğun ülkemizde her kesim tarafından kullanılan oldukça önemli bir gıda maddesi olduğuna dikkat çeken temsilciler, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı tarafından yapılan, "ürünlerinde hormon bulunmadığı" yönündeki açıklamalara rağmen satışların büyük oranda düştüğünü bildirdiler. Futbol yorumcusu Erman Toroğlu'nun ortaya attığı iddiaların ardından yaşanan şok düşüş karşısında fiyatları indirdiklerini açıklayan sektör temsilcileri, tavuğun kilosunun fiyatını 2 milyon 200 bin liradan, 1 milyon 600 bin seviyelerine kadar aşağı çektiklerini açıkladılar. Kilo başına yaklaşık 600 bin lira zarar ettiklerini vurgulayan üreticiler, düşüşün bu şekilde devam etmesi durumunda trilyonlarca lira zarara yol açacağını söylerek, ihracat da yapamamalarının kendilerini iyice zor duruma soktuğunu belirttiler.

Aytaç Genel Müdürü Murat Erdem, Türkiye'de hiçbir firmanın hormon kullanmadığını iddia ederek, Aytaç'ın antibiyotik bile kullanmadığını ifade etti. Hormon ithalatının da yasak olduğunu hatırlatan Erdem, hormon kullanımının mümkün olmadığını ileri sürdü. Aytaç'ın da diğer firmalar gibi tartışmalar nedeniyle bir imaj sorunu yaşadığına işaret eden Erdem, kış aylarında tüketimin zaten düşük olduğuna değinerek, "Sektör önünü göremiyor, bahar aylarına ilişkin ciddi endişelerimiz var. Binlerce ton malın elimizde kalma tehlikesiyle karşı karşıyayız. Üstelik ihracat şansımız da yok. Sektör krize girmiş durumda" diye konuştu. Ana faaliyetlerinin kırmızı et ve et ürünleri olduğunu anlatan Erdem, beyaz et yatırımına 3 yıl önce başladıklarını, sektöre şu anda tam anlamıyla girmediklerini; ancak yaşananların uzun vadeli planlarını etkilediğini belirterek, "Yatırımı tamamlayarak sektöre ciddi anlamda adım atmak istiyorduk; ancak şimdi ciddi anlamda endişe taşıyoruz, biraz ürktük" dedi.

"1999 DEPREMİNDEN BERİ İLK KEZ BÖYLE BİR DURUMLA KARŞI KARŞYA KALDIK" Pak Tavukçuluk Yönetim Kurulu Başkanı Zuhal Daştan, hormonlu tavuk iddialarının 1999 yılında yaşanan depremdeki gibi bir durum yaşanmasına neden olduğunu ve talep düşüklüğünün ne zamana kadar süreceğini bilemediklerini dile getirdi. Tavuğun kilo fiyatını 2 milyon 200 bin liradan, 1 milyon 600 bin seviyelerine kadar indirdiklerini açıklayan Daştan, sektörün bir haftalık üretiminin 19 bin ton olduğunu ve zararın 11.4 trilyon liraya ulaştığını söyledi. Tavuk üreticilerinin yaşananlarla başa çıkmak için fiyatları indirerek, tüketimi cazip hale getirmeye çalışmaktan başka bir şansları olmadığını anlatan Daştan, tavuğu stoklamanın ise finansman, makine ve ve ekipman gibi ciddi maliyet artışlarına neden olacağını dile getirdi. Bir tanıtım şirketiyle anlaşarak, imaj düzeltmek için reklam çalışmaları yapmak istediklerini bildiren Daştan, "1999 depreminden beri ilk defa böyle bir durumla karşı karşıyayız. Kimse bu durumun ne kadar süreceğini bilemiyor. Ama düşüş bu şekilde devam ederse sektör trilyonlarca lira zarar edebilir" şeklinde konuştu.

Şeker Piliç Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emre Bor, tartışmaların satışlarını yüzde 30 oranında düşürdüğünü ve fiyatlarında ise yüzde 20 oranında indirim yaptıklarını açıkladı. Tavukçuluk sektöründe faaliyet gösteren firmaların yüksek teknoloji kullanan sağlıklı firmalar olduklarını ve güvenilir bir şekilde denetlendiğini belirterek, sektörün bu tür karalamaları hak etmediğini söyledi. Tüketicileri ambalajlı, üretim yeri ve son kullanma tarihi belli olan ürünler alması konusunda uyaran Bor, bu tür hassas bir konuda bilimsel veriler dikkate alınarak konuşulması gerektiğini bildirdi. Tüketicilere yönelik bir anket çalışması yaptıklarını da anlatan Bor, anket sonuçlarına göre tüketicilerin yaşananları spekülasyon olarak gördüğünü ileri sürdü. 5 entegre tesisleri olduğunu ve Avrupa Birliği standartlarına uygun olarak üretim yaptıklarını anlatan Bor, yaşananlara rağmen ihracat için gün saydıklarını söyledi. Bor ayrıca satışlardaki düşüşlerin farklı nedenleri de olabileceğini dile getirerek, "Satışların düşüşü mevsimsel de olabilir" dedi.

Banvit Genel Müdürü Ömer Görener, firmaların satışlarında düşüş yaşanmadığını, çünkü fiyat indirdiklerini söyledi. Görener, "Bizim durumumuzda olan işletmelerde satışlar düşmüyor. Fiyat indirimine gidiyoruz. Fiyatları kilo başına 300 bin lira aşağı indirdik. 300 bin lira daha inmesi söz konusu. Bizim fiyatlarımız şu an için yüzde 20 aşağı inmiş durumda. Bu bütün işletmeler için geçerli, daha da inebilir" şeklinde konuştu. Tavuklara verilen antibiyotiğin ise kesim gününden 7 gün önce bitirildiğine dikkati çeken Görener, bu uygulamanın AB uygulamalarından bile daha katı olduğu olduğunu savundu. Görener, tavukların 45 günde büyümesinin beslenmeyle ilgili olduğunu vurgulayarak, "Bunları biz şişirmiyoruz" dedi.

En Çok Aranan Haberler