HSYK 2. Daire Başkanı Mehmet Yılmaz, "paralel yapı" soruşturmaları kapsamında tutuklu şüpheliler hakkında tahliye kararı veren iki hâkimle ilgili iddiaları görüşmek üzere saat 14.00'te olağanüstü toplantı kararı aldıklarını bildirdi.
HSYK 2. Daire'nin 7 üyesi bu hâkimler hakkında inceleme yapılıp yapılmamasını görüşecek. Al Jazeera'nin ulaştığı HSYK kaynakları gündem dışı bu toplantı için kendilerine çağrı yapıldığını belirtti. Aynı kaynak gündem dışı toplantıya kaç üyenin katılabileceğinin henüz net olmadığını, çoğunluk sağlanması halinde bugün bir karar çıkabileceğini belirtti.
2. Daire hâkim ve savcıların yükselme, birinci sınıfa ayrılma işleriyle; suç, disiplin soruşturma ve kovuşturması hakkında karar verip, bu nedenlerle geçici yetkiyle yer değiştirme ve görevden uzaklaştırma işlerini yürütüyor. Daire ayrıca meslekte kalmaları uygun görülmeyen hâkim ve savcılar hakkında karar veriyor.
İstanbul'da neler yaşandı?
İstanbul 32. Asliye Ceza Hâkimi, 'paralel yapı' soruşturmasında tutuklanan ve aralarında Samanyolu TV yöneticisi Hidayet Karaca ile Ömer Köse, Yurt Atayün ve Ali Fuat Yılmazer'in de bulunduğu polislerin tahliyesine 'soruşturma dosyalarını görmeden' karar verdi. Ancak nöbetçi Sulh Ceza Hâkimliği "Tahliye talebini değerlendirme yetkisi bende" diyerek polislerin tahliye edilmemesi yönündeki kararını Silivri Cezaevi'nden sorumlu savcılığa gönderdi.
17- 25 aralık soruşturmalarının ardından, emniyetten tasfiye edilen polisler daha sonra ‘devletteki paralel yapı' soruşturmaları kapsamında tutuklanmıştı.Tutuklu polisler ve avukatları geçtiğimiz hafta ilginç bir hamle yaptı.
Sulh Ceza Hâkimlikleri kurulurken çıkarılan kanuna göre, ‘soruşturma kapsamındaki tutukluluk hallerine ve itirazlarına ilişkin başvuruları Sulh Ceza Hâkimleri' değerlendiriyor.
Ancak polislerin avukatları geçtiğimiz hafta Pazartesi günü nöbetçi Sulh Ceza Hâkimliği yerine İstanbul 29. Asliye Ceza Mahkemesi'ne başvurdu. Bu mahkeminin hâkimi daha önce özel yetkili mahkeme olan ve Askeri Casusluk davasına bakan İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nin başkanlığını yapan Metin Özçelik.
Talebi değerlendiren Metin Özçelik, polislerin tarafsızlığını yitirdiği için ‘reddi hâkim talebinde bulunduğu 10. Sulh Ceza Hâkimi'nin de reddi yönünde karar vermişti. Hâkim Özçelik tahliye taleplerinin gelmesi üzerine soruşturma savcılarından şüphelilerle ilgili dosyayı istedi. Ancak soruşturma savcılığı, yetkinin Sulh Ceza Hâkimliği'nde olduğunu belirterek, dosyaları göndermedi.
Tahliye taleplerini değerlendirmesi için ise dosyayı İstanbul 32. Asliye Ceza Hâkimliği'ne gönderdi. Bu mahkeminin hâkimi ise, Hrant Dink davasına bakan İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nin üye hâkimi olan Mustafa Başer.
Hâkim Başer Cumartesi gecesi kararını verdi. Ancak soruşturma dosyalarını savcılığın ‘yetkili olmadığı' için göndermediği hâkim Başer, soruşturma dosyalarını incelemeden kararını açıkladı.
Hâkim Başer, Samanyolu TV yöneticisi Hidayet Karaca ile Yurt Atayün, Ali Fuat Yılmazer ve Ömer Köse gibi isimlerin de aralarında bulunduğu 70'e yakın polisin tahliyesine karar verdi.
Mahkemenin bu kararı ile yargıda yeni bir tartışma başladı. Çünkü Sulh Ceza Hâkimliği devreye girdi. Nöbetçi İstanbul 10. Sulh Ceza Hâkimliği bir karar verdi. Yetkinin kendisinde olduğunu belirten İstanbul 10. Sulh Ceza Hâkimliği ‘İstanbul 29. ve 32. Asliye Ceza Mahkemelerinin kararlarının geçersiz olduğuna, soruşturma aşamasındaki tutuklama ve itirazları değerlendirme yetkisinin Sulh Ceza Hâkimliği'nde olduğuna' hükmetti.
Sulh Ceza Hâkimliği bu kararını polislerin tutuklu bulunduğu Silivri Cezaevi'nden sorumlu Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'na da göndererek, polislerin tahliye edilmesinin önüne geçti.
Kaynak: Anadolu Ajansı ve Al Jazeera