ANKARA (İHA) - Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, bugüne kadar çok sayıda vatandaşın depremlerde yaşamını kaybettiğini belirterek, "Bizim depreme sözümüz geçmeyeceğine göre tedbirimizi almamız lazım" dedi.
Çelik, Milli Eğitim Bakanlığı Yatırım ve Tesisler Daire Başkanlığı'nca bakanlık Başöğretmen Salonu'nda düzenlenen "Eğitim Binalarının Depreme Karşı Güçlendirilmesi Çalışmaları" konulu toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye'de depremin yakıcılığının geç fark edildiğini belirterek, 17 Ağusta yaşanan depremin bu konuda olan duyarlılığı artırdığını söyledi.
Çelik, "Tabiatla oyun oynamaya gelmiyor. Siz onu önemsemediğiniz zaman o da üzerine düşeni yapıyor. Binlerce insanımızı depremlerde kaybettik. Mimar Sinan'ın yaptığı köprü 500 yıldır duruyor, taş oynamamış. Ama bir bakıyorsunuz Köy Hizmetleri köprü yaptırmış, ilkbaharda sular yükselince köprünün yerinde yeller esiyor. O günkü teknoloji, malzemeyi düşünün o teknolojiyle bugünlere kadar gelmiş bu eserler. Çünkü onların harcında dürüstlük var" diye konuştu. Kamu İhale Yasası'ndan kaynaklanan bir takım sorunlar yaşandığını belirten Çelik, 2006 yılında kamuda gerçekleşen ihale sayısının 160 binin üzerinde olduğunu bunun 37 bininin Milli Eğitim Bakanlığı'na ait olduğunu söyledi. Çelik, "Bizim depreme sözümüz geçmeyeceğine göre tedbirimizi almamız lazım. Tedbir almadığınız zaman ah vah etmek sorunu çözmez" dedi. Türkiye genelinde 400 bin derslik bulunduğunu belirten Çelik, 110 binin 2003-2007 yılları arasında yapıldığını ve bu dönemde yapılanların depreme dayanıklı olarak inşaa edildiğini belirtti. Çelik, 2002 yılından bu yana eğitim binalarının depreme karşı güçlendirilmesi çalışmaları kapsamında yaklaşık 275 milyon YTL harcandığını belirtti.
Yatırımlar ve Tesisler Daire Başkanı Prof. Dr. Abdussamet Arslan da eğitim binalarının depreme karşı güçlendirilmesine ilişkin bilgi verdi. Türkiye'nin yüzde 96'sının sismik açıdan riskli olarak kabul edildiğini ve 4 derece deprem bölgesinde yer aldığını kaydeden Arslan, bu bölgelerde toplam nüfusun yüzde 98'inin yaşadığını dolayısıyla okulların da bu bölgelerde yapılanmış olduğunu söyledi. Türkiye'de 200 milyon metrekare okul binasının bulunduğunu, 80 bin binada da eğitim ve öğretimin sürdürüldüğünü, bu binaların üçte ikisinin birinci ve ikinci deprem bölgesinde yer aldığını anlatan Arslan, "Bunların hepsinin sismik güvenlik testinden geçirilmesi hedeflenmektedir" dedi.