HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İç Güvenlik Paketi görüşmelerinde tansiyon yüksek

İç Güvenlik Paketi görüşmelerinde oldukça ateşli tartışmalar yaşanıyor. İç Güvenlik Paketi görüşmelerinde bozai düzenlemesinin dışındaki tüm maddelerde tansiyon biraz daha yükseldi.

İç Güvenlik Paketi görüşmelerinde tansiyon yüksek

İç Güvenlik Paketi görüşmelerinde tansiyon 24 Şubat'ta da oldukça yüksekti. Uzun süredir her kesimden eleştiri alan İç Güvenlik Paketi'nin maddelerinden 10 tanesi bu görüşmelerde kabul edildi. Muhalefet İç Güvenlik Paketi görüşmelerinde protesto gösterisi yaptı. Bazı milletvekilllerinin tansiyonu düşerken, Meclis'te vekiller tarafından müdahale yapıldı. TBMM Genel Kurulu'nda İç Güvenlik Paketi'nin görüşmeleri sırasında kendilerinin verdiği önergenin okunmadığını iddia eden HDP Mardin Milletvekili Adil Zozani, katip üyenin mikrofonunu eliyle vurarak kırdı. Görüşmelerde İç Güvenlik Paketi'nde yer alan 6 madde daha kabul edildi.

İÇ GÜVENLİK PAKETİ'NİN KABUL EDİLEN 20 MADDESİ İÇİN TIKLAYIN

Polise kamu düzeninin ciddi şekilde bozulmasına yol açabilecek toplumsal olaylar sırasında ve toplu olarak işlenen suçlarda 48 saate kadar gözaltı yetkisi veren madde kabul edildi. TBMM Genel Kurulu'ndaki "İç Güvenlik Paketi" görüşmeleri nedeniyle sabahın erken saatlerine kadar çalışılması muhalefetin tepkisini çekti.

TBMM’de bu gece İç Güvenlik Paketi’nin üç maddesi kabul edildi. 11. ve 12. maddelerin ardından polise 48 saate kadar gözaltına alma hakkı tanıyan 13. madde, Genel Kurul’daki oturumda oylanarak kabul edildi. Bonzai ile etkin mücadeleyi kapsayan ve ağır cezalar öngören 11. ve 12. maddelerin aksine, yasa tasarısının 13. maddesi muhalefetin ret oylarına karşın AK Parti’nin ‘evet’ oyları ile yasalaştı. 254 oyun 211’i evet, 43'ü ise ret oldu.

MİKROFON KIRILDI

TBMM Genel Kurulu'nda İç Güvenlik Paketi'nin görüşmeleri sırasında kendilerinin verdiği önergenin okunmadığını iddia eden HDP Mardin Milletvekili Adil Zozani, katip üyenin mikrofonunu eliyle vurarak kırdı.

TBMM Genel Kurulu'nda geçtiğimiz Salı gününden bu yana, tartışma ve kavgalarla süren İç Güvenlik paketi görüşmelerine bugün devam edildi. Genel Kurulda HDP'li milletvekilleri verdikleri önergelerin okunmadığını belirterek başkanlık divanına geldi ve TBMM Başkanvekili Sadık Yakut'a tepki gösterdi. Bu sırada Yakut,Katip üye Ak Parti Burdur Milletvekili Bayram Özçelik'e diğer önergeyi okumasını istedi. Özçelik okumaya başlayınca da gerginlik yaşandı ve Zozani, Özçelik'in önündeki mikrofona vurdu. Bunun üzerine mikrofon kırıldı. Zozani'yi arkadaşları uzaklaştırırken, mikrofonun kırıldığını belirten TBMM Başkanvekili Sadık Yakut birleşime 10 dakika ara verdi.

Arada göreviler, kırılan mikrofonu onarmaya çalıştı.

HDP’li ve CHP’li milletvekillerinden çalışma saatlerine dövizli protesto

HDP'li ve CHP'li milletvekilleri TBMM Genel Kurulu çalışma saatlerini protesto ederek, "Angarya yasaktır Anayasa M. 18” yazılı döviz açtı.

İç Güvenlik Paketi görüşmelerinin devam ettiği TBMM Genel Kurulunda, çalışma saatlerinin uzamasından şikayetçi olan HDP'li ve CHP'li milletvekilleri, bu durumu protesto etmek için "Angarya yasaktır Anayasa M. 18” yazılı dövizler açtı. İlk olarak HDP'li milletvekilleri dövizleri gösterirken, daha sonra CHP'li milletvekilleri de HDP'lilere katıldı. HDP'li Adil Zozani, elinde bulunan dövizi Meclis Başkanvekili Sadık Yakut'a verirken, Başkanvekili Sadık Yakut, dövizi buruşturarak kürsünün altına koydu.

'ELİME VURUYORLAR'

MHP'li milletvekillerinin AK Partili Katip Üye Mine Lök Beyaz ve Meclis Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı arasındaki tartışmada Bahçekapılı "Elime vuruyorlar” diye bağırdı.

AK Partili Katip Üye Mine Lök Beyaz ile MHP'li milletvekilleri arasında yaşanan tartışmada su bardağı havaya atılırken, Katip Üye Beyaz'ı MHP'li milletvekillerinden kurtarmaya çalışan Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı, MHP'li milletvekilleri ile tartıştı. Bahçekapılı, "Elime vuruyorlar” diye bağırırken, araya AK Partili kadın milletvekilleri girdi. Bahçekapılı oturuma ara verirken, MHP'li ve AK Partili milletvekilleri arasında itiş kakış yaşandı. Araya giren grup başkanvekilleri tartışmanın büyümesini engelledi.Oturumu tekrar açan Bahçekapılı "Kadına karşı şiddete hayır” dedikten sonra Genel Kurul çalışmasına devam etti.

MECLİS'TE BAŞKA NELER OLDU?

TBMM Genel Kurulu çalışmalarının uzamasına sinirlenen MHP milletvekilleri başkanlık divanına gelerek duruma tepki gösterdi ve masaya vurmaya başladı. Bu sırada MHP’lilerle TBMM Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı arasında süren sözlü tartışmalar nedeniyle divanın bulunduğu yer bir anda gerildi ve su fırlatıldı. Yaşanan kargaşa sırasında merdivenlerden düşmek üzere olan iki Ak Partili milletvekilini, son anda diğer milletvekilleri tuttu.

AK PARTİ'NİN GRUP TOPLANTISI ÇARŞAMBA GÜNÜ

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yurt dışında olması nedeniyle AK Parti'de grup toplantısı Çarşamba gününü ertelenirken, MHP saat 10.30, HDP saat 12.30 ve CHP ise 13.30’da bugün TBMM'de grup toplantısı yapacak. Grup toplantısı nedeniyle saat 04.00 sıralarında MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, başkanlık divanına gitti ve TBMM Başkanvekili Sadık Yakut’a saatini göstererek "10.30’da grup toplantımız var. Birleşimi kapatın ya da 1 saat ara verin aranın ardından kaldığımız yerden devam edelim" dedi. Yakut ise, buna Genel Kurul'un karar vereceğini söyledi. Yaşanan tartışmaların ardından TBMM Başkanvekili Yakut, birleşime 5 dakika ara verdi.

BAHÇEKAPILI YÖNETTİ

TBMM Başkanvekili Sadık Yakut ile TBMM Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı nöbet değişimi yaptı. Birleşimi açan Bahçekapılı, görüşmelere devam etti. Bunun üzerine Genel Kurul salonunda bulunan bütün MHP milletvekilleri başkanlık divanına geldi. Bir MHP milletvekili masaya vurmak için tokmağı alınca, Bahçekapılı tokmağı alarak diğer tarafına koydu.

Bu sırada MHP milletvekilleri divan masasına vurarak tepki gösterdi. TBMM katip üyesi Ak Parti Diyarbakır Milletvekili Mine Lök Beyaz ise, yaşanan kargaşaya rağmen, Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı’nın çalışmaları sürdürmesi nedeniyle önergeyi okudu. MHP milletvekilleri tepkilerini sürdürdüğü sırada Beyaz’ın bulunduğu alanda bir pet şişeden su fırlatıldı ve gerginlik arttı.

Bahçekapılı ses tonunu yükselterek MHP milletvekillerine tepki gösterirken, sözlü tartışmalar yaşandı. Diğer katip üyeler ise gerginlik artınca Bahçekapılı ve Beyaz’ı divandan uzaklaştırdı.

AK PARTİ MİLLETVEKİLERİ DÜŞMEKTEN SON ANDA KURTULDU

Tartışmaların ardından çok sayıda Ak Parti Milletvekili başkanlık divanı önüne geldi. Ak Parti milletvekileri ile MHP milletvekilleri arasında burada itişmeler yaşandı. Bu sırada dengesini kaybeden Ak Parti İstanbul Milletvekili Metin Külünk ve Ak Parti Sivas Milletvekili Hilmi Bilgin'i, geçtiğimiz hafta çıkan arbedede CHP Tokat Milletvekili Orhan Düzgün'ün düştüğü stenografların bulunduğu yerdeki merdivenlere düşmekten Ak Parti ve MHP milletvekilleri kurtardı.

Ak Parti İstanbul Milletvekili Metin Külünk'ü düşmekten MHP Isparta Milletvekili Nevzat Korkmaz, Ak Parti Sivas Milletvekili Hilmi Bilgin'i ise Ak Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Doğan Kubat kurtardı. Yaşanan gerginlik sona ererken MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, divandan kendilerine su şişesi atıldığını iddia etti.

Birleşimi tekrar açan TBMM başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı, 'kadına şiddete hayır' dedi ve eline tartışmalar sırasında darbe aldığını söyledi.

SİYAH BANTLA AĞZINI KAPATTILAR

Görüşmeler sırasında söz alarak kürsüye çıkan HDP Bitlis Milletvekili Hüsamettin Zenderlioğlu ve HDP Muş Milletvekili Demir Çelik yasayı protesto için konuşmama hakkını kullandığını belirterek, ağzını siyah bir bantla kapattı. Zenderlioğlu ve Demir 5 dakika boyunca bu şekilde kürsüde kaldıktan sonra yerine geçtiler.

İÇ GÜVENLİK PAKETİ'NİN 6 MADDESİ DAHA KABUL EDİLDİ

TBMM Genel Kurulu'nda, kamuoyunda "İç Güvenlik Paketi" olarak bilinen Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu, Jandarma Teşkilat, Görev ve Yetkileri Kanunu, Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın görüşmeleri 18,5 saat sürdü.

"Angarya yasaktır. Anayasa madde: 18"

Bu arada CHP Antalya Milletvekili Gürkut Acar üzerinde "Angarya yasaktır. Anayasa madde: 18" yazan dövizi Başkanlık Divanı'na doğru tutarak bir süre ayakta bekledi. Meclis Başkanvekili Bahçekapılı'nın "Eyleminizi oturarak gerçekleştirin isterseniz, sağlığınız açısından" uyarısı üzerine Acar dövizi Divan'a bıraktı. Muhalefet milletvekilleri kürsüye de aynı dövizi astılar.

VEKİLLER FENALAŞTI

CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı ve İdris Baluken arka sıralara oturan Acar'ın tansiyonunu ölçtüler. CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal da HDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkcü'nün tansiyonunu ölçtü.

Bahçekapılı, 17. maddenin görüşmeleri sırasında CHP'li Acar'ın durumunu öğrenmek için birleşime ara verdi.

Aranın ardından komisyon ve hükümetin yerinde olmaması üzerine Bahçekapılı, birleşimi saat 15.00'de toplanmak üzere kapattı.

Bazı CHP milletvekilleri Genel Kurul Salonu'ndan "Bu daha başlangıç. Mücadeleye devam" sloganları atarak çıktılar.

KABUL EDİLEN MADDELER

Genel Kurul'da kabul edilen 6 maddeye göre sentetik uyuşturucu maddelere yönelik cezai yaptırımın daha caydırıcı hale getirilmesi için, "sentetik kannabinoidler (bonzai) ve türevi uyuşturucu maddeler" de TCK kapsamına alınıyor. Bu maddelerin imali ve satışına yönelik ceza yarı oranında artırılıyor.

Uyuşturucu satışı cezasının okul, yurt, hastane, kışla veya ibadethane gibi tedavi, eğitim, askeri ve sosyal amaçla toplu bulunulan bina ve tesisler ile bunların varsa çevre duvarı, tel örgü veya benzeri engel veya işaretlerle belirlenen sınırlarına iki yüz metreden yakın mesafe içindeki umumi veya umuma açık yerlerde işlenmesi, halinde verilecek ceza yarı oranında daha artırılıyor.

Okul, yurt, hastane, kışla veya ibadethane gibi tedavi, eğitim, askeri ve sosyal amaçla toplu bulunulan bina ve tesislerle bunların varsa çevre duvarı, tel örgü veya benzeri engel ve işaretlerle belirlenen sınırlarına 200 metreden yakın mesafe içindeki açık yerlerde uyuşturucu bulunduran, kullanan ve satın alanların cezaları yarı oranında artırılacak. Böylece, 200 metrede uyuşturucu kullanan veya bulunduranlara 7,5 yıla kadar hapis cezası verilecek.

Polise 48 saate kadar gözaltı yetkisi

Toplumda infial yaratan; öldürme, kasten yaralama, cinsel saldırı, çocukların cinsel istismarı, kaçakçılık, fuhuş, hırsızlık, yağma, uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti gibi suçlarda, suçüstü halleriyle sınırlı olmak kaydıyla kişi hakkında, mülki amirlerce belirlenecek kolluk amirlerince 24 saate kadar, şiddet olaylarının yaygınlaşarak kamu düzeninin ciddi şekilde bozulmasına yol açabilecek toplumsal olaylar sırasında ve toplu olarak işlenen suçlarda 48 saate kadar gözaltına alma kararı verilebilecek.

Gözaltına alınan kişi en geç 48 saat, toplu olarak işlenen suçlarda 4 gün içinde hakim önüne çıkarılacak.

Toplantı ve gösteri yürüyüşüne yasaklanan silahlar, molotof kokteyli, demir bilye ve sapan taşıyarak katılanlar tutuklanabilecek.

Vali emir verebilecek

Vali, lüzumu halinde, kolluk amir ve memurlarına suç faillerinin bulunması için gereken emirleri verebilecek.

Vali, kamu düzenini ve güvenliğini, kişilerin can ve mal emniyetini sağlamak amacıyla aldığı önlem ve kararların uygulanması için adli kuruluşlar ile yardım isteyebileceğine dair hükmü saklı kalmak kaydıyla askeri kuruluşlar dışında, mahalli idareler dahil bütün kamu kurum ve kuruluşlarının itfaiye, ambulans, çekici, iş makinesi ve tedbirlerin zorunlu kıldığı diğer araç ve gereçlerinden yararlanabilecek, personeline görev verebilecek.

Kamu kurum ve kuruluşları, valinin bu konudaki emir ve talimatlarını yerine getirecek; aksi takdirde vali, emir ve talimatlarını kolluk aracılığıyla uygulayacak. Bunların yerine getirilmemesi veya geciktirilmesi nedeniyle oluşan kamu zararı ile gerçek ve tüzel kişilerin devlet tarafından karşılanan zararları, ilgili idarece genel hükümlere göre sorumlu kamu görevlilerinden tazmin edilecek.

Valilerin bu yetkileri ilçelerde kaymakamlar tarafından kullanılabilecek.

Kamu düzenini ve güvenliğini veya kişilerin can ve mal emniyetini tehlikeye düşürecek toplumsal olayların başgöstermesi halinde vali tarafından kamu düzenini sağlamak amacıyla alınan karar ve tedbirlere aykırı davrananlar 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak.

ÖNCEKİ GÖRÜŞMELER DE OLAYLI GEÇMİŞTİ

TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen İç Güvenlik Paketi görüşmelerinde söz alarak kürsüye çıkan CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi, konuşma hakkı olan 5 dakika boyunca 'Kahrolsun faşizm' sloganı attı.

İç Güvenlik Paketi görüşmelerinin 5'nci maddesinde verilen önerge üzerinde CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi kürsüye çıktı. Çelebi, 5 dakika hakkı olan konuşma süresinde sadece 'Kahrolsun faşizm' diye slogan attı. CHP'li milletvekilleri ile başkanlık divanı önünde oturma eylemini sürdüren HDP'li milletvekilleri ise 'Faşizme geçit yok' diye Çelebi'ye destek oldu. 5 dakikalık konuşmasının ardından Çelebi, kürsüden ayrılırken, “Bu faşistlerden bu ülkeyi kurtarmak bize nasip olsun" dedi ve yerine geçti. TBMM Başkanvekili Sadık Yakut ise, Çelebi'ye “237 defa demekle rekor kırdınız" dedi.

MECLİS'TE OTURMA EYLEMİ

TBMM Genel Kurulu'nda İç Güvenlik Paketi görüşmelerine saat 21.30'da geçildi. Görüşmelerde Ak Parti gün boyu paketin görüşmesini iç tüzük haklarını kullanarak itiraz ve usul tartışmalarıyla uzatmaya çalışan muhalefetin direnişini karşı atakla kırdı. İtirazlar dikkate alınmadı ve görüşmeler başladı. Buna tepki gösteren CHP ve HDP'li milletvekilleri bir süre birlikte oturma eyleme yaptı. Birleşime verilen aranın ardından oturma eylemi sona erdi. Birleşimin tekrar açılmasının ardından HDP'li milletvekilleri başkanlık divanı önüne gelerek saat 22.00'da başlattığı oturma eylemini 7 saat sürdürdü ve oturum kapanmasıyla sonlandırdı. Bazı HDP'li milletvekilleri ise pakette yer aldığı için yüzlerine fular ile tepki amaçlı kapattı. 5 bölüm 132 maddeden oluşan paketin 10 maddesi kabul edildi ve birleşim saat 05.10'da kapandı.

İÇ GÜVENLİK PAKETİ'NİN KABUL EDİLEN 10 MADDESİ

Madde 1 –

4/7/1934 tarihli ve 2559 sayılı Polis Vazife ve Salâhiyet Kanununun 4/A maddesinin altıncı fıkrasının ikinci cümlesinde yer alan “Ancak bu” ibaresi “Bu” şeklinde değiştirilmiş ve aynı fıkraya aşağıdaki cümleler eklenmiştir.

“Ancak, el ile dıştan kontrol hariç, kişinin üstü ve eşyası ile aracının dışarıdan bakıldığında içerisi görünmeyen bölümlerinin aranması; İçişleri Bakanlığı tarafından belirlenecek esaslar dâhilinde mülki amirin görevlendireceği kolluk amirinin yazılı, acele hallerde sonradan yazıyla teyit edilmek üzere sözlü emriyle yapılabilir. Kolluk amirinin kararı yirmi dört saat içinde görevli hâkimin onayına sunulur. Bu fıkra kapsamında yapılan araç aramalarına ilişkin olarak kişiye, arama gerekçesini de içeren bir belge verilir.”

Madde 2 –

2559 sayılı Kanunun 13 üncü maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki bent eklenmiş ve aynı fıkrada yer alan “Yakalar ve gerekli kanuni işlemleri yapar.” ifadesi “eylemin veya durumun niteliğine göre; koruma altına alır, uzaklaştırır ya da yakalar ve gerekli kanuni işlemleri yapar.” şeklinde değiştirilmiştir.

“H) Başkalarının can güvenliğini tehlikeye düşürenleri,”

Madde 3 –

2559 sayılı Kanunun 15 inci maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“Polis; müşteki, mağdur veya tanık ifadelerini, talepleri hâlinde ikamet ettikleri yerlerde veya işyerlerinde de alabilir. Bu fıkranın kapsamı ile uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar İçişleri Bakanlığınca belirlenir.”

Madde 4 –

2559 sayılı Kanunun 16 ncı maddesinin üçüncü fıkrasının (b) bendine “basınçlı” ibaresinden sonra gelmek üzere “ve/veya boyalı” ibaresi ve aynı maddenin yedinci fıkrasına aşağıdaki bent eklenmiştir.

“d) Kendisine veya başkalarına, işyerlerine, konutlara, kamu binalarına, okullara, yurtlara, ibadethanelere, araçlara ve kişilerin tek tek veya toplu halde bulunduğu açık veya kapalı alanlara molotof, patlayıcı, yanıcı, yakıcı, boğucu, yaralayıcı ve benzeri silahlarla saldıran veya saldırıya teşebbüs edenlere karşı, saldırıyı etkisiz kılmak amacıyla ve etkisiz kılacak ölçüde,”

Madde 5 –

2559 sayılı Kanunun ek 7 nci maddesinin ikinci fıkrasının üçüncü cümlesinde yer alan “yirmidört saat” ibaresi “kırk sekiz saat” şeklinde, üçüncü ve dokuzuncu fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Yetkili ve görevli hâkim, Ankara ağır ceza mahkemesi üyesidir.”

“Bu maddede yer alan faaliyetlerin denetimi; sıralı kurum amirleri, mülki idare amirleri, Emniyet Genel Müdürlüğü ve ilgili bakanlığın teftiş elemanları tarafından yılda en az bir defa yapılır. Bu faaliyetler Başbakanlık Teftiş Kurulu tarafından da denetlenebilir. Bu kapsamda yapılan denetimlerin sonuçları bir rapor hâlinde Güvenlik ve İstihbarat Komisyonuna sunulur.”

Madde 6 –

10/3/1983 tarihli ve 2803 sayılı Jandarma Teşkilat, Görev ve Yetkileri Kanununun ek 5 inci maddesinin birinci fıkrasının üçüncü cümlesinde yer alan “yirmidört saat” ibaresi “kırk sekiz saat” şeklinde, ikinci ve sekizinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Yetkili ve görevli hâkim, Ankara ağır ceza mahkemesi üyesidir.”

“Bu maddede yer alan faaliyetlerin denetimi; sıralı kurum amirleri, mülki idare amirleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve ilgili bakanlığın teftiş elemanları tarafından yılda en az bir defa yapılır. Bu faaliyetler Başbakanlık Teftiş Kurulu tarafından da denetlenebilir. Bu kapsamda yapılan denetimlerin sonuçları bir rapor hâlinde Güvenlik ve İstihbarat Komisyonuna sunulur.”

Madde 7 –

6/10/1983 tarihli ve 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununun 23 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendine “Ateşli silahlar veya” ibaresinden sonra gelmek üzere “havai fişek, molotof ve benzeri el yapımı olanlar dâhil” ibaresi ve “zincir” ibaresinden sonra gelmek üzere “, demir bilye ve sapan” ibaresi eklenmiştir.

Madde 8 –

2911 sayılı Kanunun 33 üncü maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Toplantı ve gösteri yürüyüşlerine;

a)Ateşli silahlar veya havai fişek, molotof ve benzeri el yapımı olanlar dâhil patlayıcı maddeler veya her türlü kesici, delici aletler veya taş, sopa, demir ve lastik çubuklar, boğma teli veya zincir, demir bilye ve sapan gibi bereleyici ve boğucu araçlar veya yakıcı, aşındırıcı, yaralayıcı eczalar veya diğer her türlü zehirler veya her türlü sis, gaz ve benzeri maddeler taşıyarak veya kimliklerini gizlemek amacıyla yüzlerini tamamen veya kısmen bez vesair unsurlarla örterek katılanlar iki yıl altı aydan dört yıla kadar,

b)Yasadışı örgüt ve topluluklara ait amblem ve işaret taşıyarak veya bu işaret ve amblemleri üzerinde bulunduran üniformayı andırır giysiler giyerek katılanlar ile kanunların suç saydığı nitelik taşıyan afiş, pankart, döviz, resim, levha, araç ve gereçler taşıyarak veya bu nitelikte sloganlar söyleyerek veya ses cihazları ile yayınlayarak katılanlar altı aydan üç yıla kadar, hapis cezası ile cezalandırılırlar.”

Madde 9 –

2911 sayılı Kanuna aşağıdaki ek madde eklenmiştir.

“Rücu

EK MADDE 1- Şiddet olaylarının yaygınlaşarak kamu düzeninin ciddi şekilde bozulmasına yol açabilecek toplumsal olaylarda kamu mallarına verilen zararlar ile gerçek ve tüzel kişilerin mallarına verilen zararların Devlet tarafından karşılanması hâlinde, ilgili idare ödeme nedeniyle genel hükümlere göre sorumlulara rücu eder. Bu Kanun kapsamındaki rücu istemine ilişkin zamanaşımı süreleri bir kat artırılarak uygulanır.”

Madde 10 –

12/4/1991 tarihli ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanununun 7 nci maddesinin ikinci fıkrasının (a) bendi yürürlükten kaldırılmış ve aynı maddeye bu fıkradan sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“Terör örgütünün propagandasına dönüştürülen toplantı ve gösteri yürüyüşlerinde, kimliklerini gizlemek amacıyla yüzünü tamamen veya kısmen kapatanlar üç yıldan beş yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır. Bu suçu işleyenlerin cebir ve şiddete başvurmaları ya da her türlü silah, molotof ve benzeri patlayıcı, yakıcı ya da yaralayıcı maddeler bulundurmaları veya kullanmaları hâlinde verilecek cezanın alt sınırı dört yıldan az olamaz.”

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler