HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

IMF'DE Türkiye’ye sandalye verilecek mi?

IMF ve Dünya Bankası’nın 8-10 Ekim tarihleri arasında Washington’da yapacağı yıllık toplantıları öncesi IMF reformu tartışmaları sürüyor.

NEW YORK (ANKA) – Wall Street Journal gazetesi, AB’nin, IMF yönetim kurulundaki sandalyelerinden ikisinden vazgeçme önerisinin gelecek hafta yapılacak IMF toplantısında benimsenmesi beklenmemekle birlikte bir uzlaşıya yol açabileceğini belirtti. Gazete, daha kapsamlı bir reforma dek "mütevazi ve geçici" değişikliklerin yapılabileceğini kaydederken de, “Örneğin, Türkiye, Polonya veya Güney Kore, halen Belçika, Hollanda veya Danimarka tarafından işgal edilen icra-direktörlük sandalyelerini üstlenebilir” diye yazdı.

ABD’nin borsa ve finansal çevrelerinin gazetesi Wall Street Journal, AB’nin, IMF yönetim kurulundaki 8 sandalyesinden ikisinden vazgeçme önerisinin gelecek haftaki toplantılarda benimsenmesi beklenmediğini ancak Kasım ayında yapılacak olan G-20 toplantısında bu konuda ilerleme kaydedilmesine yol açabileceğini kaydetti.

AB Maliye Bakanlarının geçen Cuma günü yükselen ülkelerin, Avrupa’nın sekiz sandalyeden ikisini dönüşümlü olarak paylaşmasına olarak sağlayan bir öneriyi onayladıklarını anımsatan gazete, IMF eski yönetim kurumu üyesi olan, Oxford Ekonomik Politikası Enstitüsü Başkanı Dominco Lombardi’nin söz konusu öneriyi “Bu, esasen kozmetik bir öneri çünkü sadece marjinal değişiklikleri içeriyor” sözlerine yer verildi.

WSJ, IMF yönetim kurulumun mevcut temsil ve kota yapısının ikinci dünya savaşı ertesindeki dünya ekonomisine dayandığını, ancak “Çin, Hindistan ve Türkiye gibi ülkelerin yükselişi nedeniyle ABD ve kalkınma olan ülkelerin, IMF yönetiminde esas bir yeniden yapılanmaya gidilmesi çağrısında bulundukları”nı yazdı.

Büyük ölçüde konuyu görmezlikten gelen Avrupa’nın harekete geçmesi için giderek artan bir baskı ile karşı karşıya kaldığını belirten gazete, ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner’in geçen ay Kongre’ye, Avrupa’nın IFM’deki temsilinin ekonomik gücüyle orantısız olduğunu ve ABD’nin büyük bir yeniden yapılanmayı istediğini söylediğini anımsattı.

IMF Başkanı Dominique Strauss-Khan’ın da Avrupa’nın yönetim kurulundaki temsil düzeyinin aşırı olduğu için yükselen ülkelere yer açması gerektiği yönündeki sözlerine dikkat çekildiği haberde Avrupa’nın ise “dengeli bir uzlaşı” istediğini kaydetti.

-“MÜTEVAZİ VE GEÇİCİ REFORM”-

WSJ, sağlanabileceği bir mutabakatın, Avrupa’nın önerisinin bazı tartışmalı unsurlarından vazgeçilmesinin yanı sıra iki yıl sonra önemli bir yeniden yapılanmaya gidilme sözü temelinde “mütevazi ve geçici bir yönetim kurulu reformu”nu içerebileceği görüşlerine yer verdiği haberinde şöyle devam etti:

“Örneğin, Avrupa blokunun sandalyeleri konusunda anlaşma sağlanıncaya dek, Türkiye, Polonya veya Güney Kore, halen Brüksel, Hollanda veya Danimarka tarafından işgal edilen icra-direktör sandalyelerini üstlenebilir. “

İki yılık sürenin, kotaların reform edilmesine de olanak sağlayacağını kaydeden gazete, “Aşırı bir temsili olan ülkelerden temsili yetersiz ülkelere yüzde 5 oranındaki bir kota kayması ve finansal katkıların bir kat artırılması, muhtemelen gelecek hafta onaylanacak, bu da ülkelerin yönetim kurulunda nasıl temsil edilmesi gerektiğinin yeniden hesaplanmasına olarak sağlar” diye yazdı.(ANKA)

Express


En Çok Aranan Haberler