İneklerin okuma yazması olmadığını ve kural ihlali yapabileceğini savunan çoban, "Kimseye zararı dokunmamasına rağmen sınır ihlali yapıp yoldan ilçe merkezine doğru gittiği için bu şekilde cezalandırılmam zoruma gidiyor” dedi.
Hükümetin birçok yasada değişiklik yapmasına rağmen Cumhuriyet Döneminden beri uygulanan ve halk arasında ‘Tokat' cezası olarak bilinen Çiftçi Malları Koruma Kanunu kapsamında çobanlara uygulanan cezanı güncellenmesini isteyen Aydın'ın Karpuzlu İlçesi'ne bağlı Şenköylü çiftçilerden Kenan Deveci, bazı uygulamalara akıl erdiremediğini söyledi. Vatandaş olarak kanun ve nizamlara saygılı olduğunu ancak bir vatandaş olarak bazı kanuni uygulamalara akıl fikir erdiremediğini belirten Kenan Deveci, "Biz köylüler olarak yıllardır hava şartları müsait olduğu sürece hayvanlarımızı köyümüze ait meraya bırakırız. Eskiden hayvanlar meradan veya kendimize ait otlaktan çıkıp başkasının bahçesine zarar verdiğinde ‘tokat' parası adı altında bize ceza kesilirdi. Şimdi de aynı uygulama devam ediyor. Ancak bu defa inek sınırları aştığında da ceza kesiliyor. İnek sınırları nereden bilecek ki. Bize göre zarar ederse öyle ceza kesilmeli. Şimdi 4 ineğim köy sınırını aşıp başka yerleşim birimi sınırlarında yakalandığı için bana 200 lira ceza kesildi. Bu sorunumuzun çözümü için yetkililerden yardım istiyoruz” dedi.
Yoz inek diye tabir edilen hayvanlarından destekleme de alamadıklarını belirten Kenan Deveci'nin eşi Gülsiye Deveci, üretim yapmanın zorlaştığını ve çiftlik kuramadıkları ve et ve süt verimi yüksek hayvan alamadıkları için atadan kalma ırklar olan yoz hayvanlarına destekleme alamadıklarını belirtti. (İHA)