HABER

İnsan hakları örgütünden Myanmar ordusuna çağrı

Fortify Rights örgütü, Kaçin eyaletinde Myanmar askerleri tarafından gözaltına alındıktan sonra kendilerinden haber alınamayan 2 etnik Kaçinli sivil hakkında bilgi verilmesi çağrısında bulundu

BANGKOK (AA) - Myanmar'da insan hakları örgütleri, ordu tarafından alıkonulduğu sanılan 2 Kaçinli sivil hakkında inceleme başlatılması talebinde bulundu.

Merkezi Bangkok'ta bulunan insan hakları örgütü Fortify Rights, yetkililere, ülkenin kuzeyindeki Kaçin eyaletinde Myanmar askerleri tarafından gözaltına alındıktan sonra kendilerinden haber alınamayan 2 etnik Kaçinli sivil hakkında inceleme yapılması ve bilgi verilmesi çağrısı yaptı.

Fortify Rights Baş Yöneticisi Matthew Smith, "Askerler 2 Kaçinli sivili gözaltına alalı iki haftadan fazla oldu ve yetkililer, büyük endişeye yol açacak şekilde, onların yerlerini tespit etmeyi engelledi." dedi.

Smith, "Yetkililerin, bu iki kişinin nerede olduğu ve sağlık durumları hakkında acilen açıklama yapma sorumlulukları var." değerlendirmesini yaptı.

Görgü tanıkları, 65 yaşındaki Hpaugan Yaw ve 35 yaşındaki Nhkum Naw San'ın, 31 Ocak'ta, çiftlikte çalıştıkları sırada askerler tarafından gözaltına alındığını belirtti.

Görgü tanıkları, diğer 2 sivilin de onlarla beraber gözaltına alındığını ancak birkaç saat sonra serbest bırakıldığını bildirdi.

Kaçin'de etnik isyancı gruplar ile ordu arasında çıkan çatışmalar nedeniyle evlerini terk ederek yaşamaya başladıkları kampta gözaltına alınan Hpaugan Yaw ve Nhkum Naw San'ın nerede olduğuna ilişkin soruya, Kaçin eyaleti polislerinden Min Zaw, yasak bölgeye girdikleri için gözaltına alınan kişilerin daha sonra serbest bırakıldığı yanıtını verdi.

Min Zaw, konuyla ilgili ayrıntılı bilgi paylaşmadı.

Örgüt, ordunun, isyancı gruplarla bağlantısı olmakla suçladıkları kişileri aldığını savundu.

Myanmar'daki etnik silahlı gruplar, ülkenin 1948'de bağımsızlığını kazanmasından bu yana orduyla çatışıyor. Çatışmalar daha çok kuzeydeki Kaçin, kuzeydoğudaki Şan ve batıdaki Arakan eyaletlerini etkiliyor.

Etnik gruplar, özerkliğin referanduma götürülebileceği bir federal anayasa istiyor. Myanmar'ın 1947'deki Panglong Barış Konferansı'ndan sonra oluşturulan Federal Anayasa'sı, 1962'deki askeri darbeyle yürürlükten kaldırılmıştı.

Myanmar'da ordu güçleri ülkenin kuzeybatısındaki eyalette silahlı gruplarla mücadele bahanesiyle işlediği insan hakları ihlalleri nedeniyle eleştiriliyor.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler