HABER

İnternette yapılan "sağlık" aramaları sakıncalı

Ankara - İnternette sağlıkla ilgili yapılan aramaların insanların hastalıklarıyla ilgili endişelerinin artmasına yol açtığı bildirildi.

Yapılan bir araştırmada, insanların rahatsızlıklarıyla ilgili internette araştırma yaptıktan sonra kendilerine "en kötü teşhisi" koyabildikleri belirlendi.

Microsoft'tan bir ekip, popüler arama motorlarında sağlıkla ilgili aramaları inceledi ve bu konuda 515 şirket çalışanıyla anket yaptı. Araştırmada, internetteki aramaların yüzde 2'sinin sağlıkla ilgili olduğu ve araştırma döneminde 250 bin kadar internet kullanıcısının en az bir kez sağlıkla ilgili arama verdiği belirlendi.

Araştırma sonucunda, baş ve göğüs ağrısı gibi yaygın semptomların insanları, daha ciddi hastalıkların olduğu sayfalara yönlendirdiği belirlendi. Örneğin "göğüs ağrısı" veya "kas çekmesi" için verilen aramalar, bu rahatsızlar basit bir hazımsızlığın veya kas ezilmesinin işareti olabileceği halde, insanları kalp krizi veya ciddi bir "sinir dokusu bozulması" durumuyla ilgili sayfalara götürebiliyor. "Baş ağrısı" için verilen bir arama insanların kendilerine "beyin tümörü teşhisi" koymalarına yol açabiliyor.

Microsoft çalışanlarıyla yapılan ankette, 515 kişinin üçte birinin, tıbbi arama alışkanlıklarının kendilerini ciddi, nadir görülen hastalıkları bulmaya kadar götürdüğünü söyledikleri belirlendi.

Microsoft'un araştırmacılarından Eric Horvitz, "Sonuçlar, Web arama motorlarının sağlıkla ilgili kaygıları artırma potansiyeli taşıdığını gösteriyor" dedi.

İngiltere'nin Milli Sağlık Hizmetleri (NHS) yetkilileri, internet aramalarının hastanın durumu hakkında daha fazla bilgi sahibi olması için yararlı olabildiğini ancak bunun bir uzmana başvurmanın yerini tutmayacağını hatırlattı. Kanser Araştırma kurumundan Henry Scowcroft da güvenilir hasta bilgi sitelerinin insanlara yararlı kaynaklar olabileceğini, çünkü ülkede pek çok kişinin hala kanser belirtilerinden haberi olmadığını, bunun da teşhis konulmasında geç kalınmasına yol açabildiğini söyledi.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler