HABER

Irak: Kürtler ekonomik açıdan bağımsızlığa hazır mı?

Guardian ve Financial Times'ta bugün yayınlanan haberlerde Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin ekonomik açıdan bağımsızlığa hazır olup olmadığı konusu ele alındı.

Irak: Kürtler ekonomik açıdan bağımsızlığa hazır mı?

Guardian ve Financial Times'ta bugün yayınlanan haberlerde Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin ekonomik açıdan bağımsızlığa hazır olup olmadığı konusu ele alındı.

Financial Times, "Kürdistan Bölgesel Yönetimi, ABD'nin Irak operasyonu ve Saddam Hüseyin'in devrilmesinden bu yana ekonomik bağımsızlık için elinden gelen her türlü adımı attı" diyor.

Ancak gazete hâlâ bölgede tüketilen malların yüzde 80'inin komşulardan ithal edildiğinin de altını çiziyor.

Ekonomik bağımlılıkFinancial Times'a konuşan Kürdistan Bölgesel Yönetimi Tarım İşleri Danışmanı Murad Ali, "69 yaşındayım ve hayatım boyunca hayalim bağımsız bir Kürdistan'da yaşamaktı. Ancak şu an öyle bir noktaya geldik ki komşularımıza muhtacız" diyor.

Irak Kürtlerinin ekonomik bağımsızlık için en büyük umudu ise Kuzey Irak'ın petrol sahaları.

Guardian gazetesi, Bağdat ve Erbil arasında zaten gerginlik yaratan petrol ticareti hakları konusunda Kürtlerin artık daha güçlü olduğunu söylüyor.

Gazeteye konuşan Kürdistan Bölgesel Yönetimi Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Hemin Hawrami, "Son 80 yıldır Irak devleti Kürt petrolünü çalıyor. Bağdat'takiler Kürt petrolünü satıp silah alıyor ve biz Kürtleri vuruyordu" diyor.

Umut petrolde mi?Hawrami'ye göre, Kürt petrol sahaları dünyanın en büyük dokuzuncu rezervine sahip.

Ancak şu anda bölgede yapılan petrol üretimi günlük 125 bin ila 130 bin varil. Üretilen bu petrol de Türkiye üzerinden uluslararası piyasalara satılıyor.

Geçtiğimiz hafta Kürt peşmerge, Kerkük'teki iki büyük petrol sahasını ele geçirerek Arap personeli kovmuş ve yerine Kürt işçileri geçirmişti.

Guardian gazetesi, "Bağdat bu adımlara çok sinirlense de ordu tamamen dağılmış vaziyette olduğundan hiçbir şey yapamıyor" diyor.

Türkiye'nin rolüGuardian'a göre, Kürdistan'ın ekonomik bağımsızlığında önemli rol üstlenebilecek aktörlerden birisi de Türkiye.

Haberin Türkiye'nin duruşuyla ilgili bölümde şunlar söyleniyor:

"Geçmişte Türkiye Irak'ta herhangi bir bölünmeye ve Kürdistan'ın bağımsızlığına şiddetle karşı çıkıyordu. Ancak son 5 yılda Türkiye'nin tutumunnda önemli değişimler oldu. Artık Ankara Erbil'i bir tehdit olarak değil, ticari ve diplomatik bir ortak olarak görüyor. 2011'de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Erbil havalimanının açılışını yaparak değişen duruşu göstermişti. Kürt petrolünü Ceyhan'a taşıyan petrol boru hattını da Türk firmaları inşa etti."

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler