BAĞDAT (İHA) - Irak Ulema Cemaati, komşu devletlerin dini lider ve bilginlerini teröre karşı ortak tavır almaya çağırdı.
Başkent Bağdat'ta bugün teröre karşı yayınladıkları ortak fetva ile terörizmi kınayan Iraklı Şii ve Sünni inanç önderleri, terörizmi "bir insanlık suçu" olarak nitelendirerek, "Komşu ülkelerden artık terör beklemiyoruz" dedi.
Şii ve Sünni inanç önderlerinden oluşan ve Irak'ın en etkili İslami Hukuk Akademisi olarak bilinen Irak Ulema Cemaati'nin düzenlediği toplantıda konuşan Irak İslam Alimleri Birliği Başkanı Mahmud es-Sumeydai, intihar saldırılarının ve masum insanların öldürülmesinin haram olduğunu söyleyerek, "Teröre destek veren de, göz yuman da bu haramın ortak suçlusudur. Bütün komşu ülkelerden, bu ülkelerin din alimlerinden aynı şekilde kendi ülkelerinde fetva yayınlayarak, Irak'ın içine sevk edilen terörün önüne geçilmesinde yardımcı olmaların bekliyoruz" şeklinde konuştu.
Birliğin Genel Sekreteri Muhammed Bahr el-Ulum ise mezhep kavgasına bir daha geri dönülmemesi için komşu ülkelerden yardım, Irak halkından da fitneye karşı daha duyarlı davranmalarını beklediklerini kaydetti. Irak'ın bölünüp parçalanmasına şiddetle karşı olduklarını anlatan Bahr el-Ulum, "Bölünmeye karşı kenetlendik. Şii ve Sünniler olarak tüm çevreler; fitneye karşı hep birlikte mücadele edip, bizi birbirimize düşüren şer odaklarını yok etmek için çaba sarf edeceğiz" diyerek 'birlik' mesajı verdi.
Sünni Vakfı Başkanı Şeyh Ahmed Abdulgaffur es-Samarrai de, 2 yıl önce Suudi Arabistan'ın Mekke kentinde imzalanan anlaşmanın geçerliliğine dikkat çekerek, Iraklı Şii ve Sünni kesimin bundan sonra "birbirinden ayrılmaz bir parça" olduğunu vurguladı.
Es-Samarrai, "Irak'a giren katiller, herhangi bir şekilde, herhangi bir sebeple eylem yapar, masum kanı dökerse karşılarında bizi bulur. Böyle bir haramı işleyen terör unsurlarını ülkemizde barındırmanın bundan sonra mümkün olmadığını belirtiyoruz" dedi.
Irak'ın yeni bir düzlüğe çıktığını kaydeden Sünni otorite, tüm Ortadoğu ve Arap ülkelerinden yayınlanan ortak fetvaya destek vermelerini istedi. Şii ve Sünni dini otoritelerce yayımlanan ortak fetvanın, yeni bir mezhep kavgasının önüne geçilmesini önleme gayreti olarak değerlendiriliyor.