Cocburn'e konuşan ve çatışmalarda yaralanan Iraklı Sattar Halaf, "Suriye'deki savaş, Beşar Esad rejimini ve Baas Partisi için değil, Peygamber'in ailesinin türbelerini korumak için” diyor.
Independent gazetesindeki haber şöyle devam ediyor:
"Şii liderler, Suriye'de sayıları 3 bin 800 ila 4 bin 700 arasında değişen Iraklı savaşçı olduğunu fakat son beş ayda yeni gönüllü katılımı olmadığını söylüyor. Irak'taki 20 milyon Şii Müslüman Suriye'de rejimi devirmek isteyen Sünni ağırlıklı muhalefeti ve Irak'taki yansımalarını kendilerine tehdit olarak görüyor.”
"Irak Şam İslam Devleti, saldırılarında Suriye ordusu ve Sünni olmayanlar arasında ayrım gözetmiyor. Irak'ta Şiiler ve Kürt siviller onların hedefinde. Ama, İran'ın telkinlerine rağmen Irak'taki Şii siyasi ve dini yönetim kapı komşusundaki savaşa çekilmek istemiyor.”
Gazeteye konuşan 43 yaşındaki Halaf, "Suriye topraklarına vardığımızda, bize Suriye ordusu eşlik etti" diyor.
Halaf, İranlı bir albayın liderliğindeki bir gruba dahil olduğunu ve görevlerinin Seyyide Zeynep türbesinin bulunduğu bölgeyi çevreleyen yollara bomba yerleştirmek olduğunu söylüyor.
Independent muhabiri Cockburn'un, Iraklı Şiilerin sayısının Hizbullah savaşçıları kadar çok olmadığını belirtiyor ve Suriye'ye gelen Iraklıların çoğunun İran destekli Asaib Ehl el Hak adlı grup bünyesinde hareket ettiğini yazıyor.
'Baas rejimine değil, türbeye geldik'
Iraklı Halaf'ın anlattıklarına göre Suriye'ye giden Iraklılardan "sıradan savaşçılara ayda 700 dolar, daha deneyimlilerine ise daha fazla para ödeniyor."
Gazeteye konuşan 38 yaşındaki Iraklı Gafil Hayun Kadim de, Temmuz ayında hiç parası olmadığı için ailesini geçindiremediğini ve biraz para kazanmak için Suriye'ye gitmeye karar verdiğini söylüyor.
Para kazanmanın yanı sıra Suriye'ye gitmesinin en önemli sebeplerinden biri de Seyyide Zeynep türbesini savunmak.
Gafil Hayun Kadim, askeri bir eğitimden geçip 500 dolar avans almış.
Gafil'den, türbeyi korumak yerine "düşmanla doğrudan çatışmaya girmesi” istenince ‘amacının Suriye ordusunu ve Suriye rejimini korumak olmadığını' söyleyip ateş etmeyi reddetmiş ve Irak'a geri gönderilmek istemiş. Bu isteği yerine getirilen Gafil, Bağdat'taki akrabalarının bu kararına tepki gösterdiklerini ve "Suriye'ye gidip savaşmasını istediklerini” söylüyor.
Independent'a konuşan Gafil verdiği kararın doğru olduğu konusunda ısrarlı:
"Ülkeme geri dönmemin sebebi Seyyide Zeynep türbesini korumaya gönüllü olmak istememdi, Suriye'deki Baas rejimini korumak değil.”