BAĞDAT (İHA) - 15 Ağustos'ta tamamlanarak meclise sunulması gereken yeni anayasa taslağı, Kürtler ve Şiiler'in sunduğu anayasa taslağına karşılık Sünniler'in masaya sürdüğü metinle çelişince, uzlaşmaya varılamayarak, görüşmeler 22 Ağustos'a kadar uzatıldı.
Dün sabah saat 10.00'da basına kapalı başlayan toplantılar, gece geç saatlere kadar devam etti. Toplantı sonunda basına bir açıklama yapan Cumhurbaşkanı Celal Talabani ve Başbakan İbrahim Caferi, görüşmelerin "iki konu üzerinde tıkandığını" ve taslak çalışmalarının 22 Ağustos tarihine kadar devam edeceğini açıkladı.
Kamuoyuna açıklanmayan söz konusu iki konunun, İslam ahkamında şeriat kurallarının uygulanması ve Kürtler'in siyasi geleceklerini kendilerinin tayin etmesi olduğu öğrenildi.
Anayasa taslağının ileri bir tarihe atılmasıyla ilgili bir açıklama yapan Türkmen Milletvekili Feyha Beyati, "Görüşmeler iki noktada tıkandı. Kürtler'in siyasi geleceklerini kendilerinin tayin etmesine Şii grubun karşı çıkması üzerine, Kürtler de İslam ahkamının şeriata uygun olarak uygulanmasına itiraz edince, görüşmeler tıkandı. Bunun için 22 Ağustos'a kadar görüşmelerin devam etmesine karar verildi" dedi.
Kürt ve Şiiler'in sunduğu anayasa teklifinde Türkmenler'in haklarının temsil edildiğini vurgulayan Beyati, "Kürtler'le Şiiler'in yazdığı anayasa metni Türkmenler için daha uygun. Burada Türkmence Türkmen bölgelerinde resmi dil olarak kabul edilirken, Sünni anayasasında Türkmence sadece eğitim dili olarak öngörülüyor, siyasi ve idari haklar Sünni anayasasında ele alınmıyor" diye konuştu.
Liderlerin birçok konuda anlaşmaya vardığını belirten Feyha Beyati, "Federalizm konusunda sadece Kürtler için şu anki bölgeleriyle sınırlı kalmak üzere bir federal yapı hakkı veriliyor. Kerkük sorunu ise seçimlerden sonraya ertelendi, bu bizim için olumlu bir durum. O zamana kadar biz de çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Kürt ve Şii gruplar federalizmin en fazla 3 vilayetle sınırlandırılmasını istiyor. Eğer böyle bir sınırlama olacaksa, biz de Kerkük için bir federal yapı isteriz" diyerek anayasa taslağının genel yapısından memnun olduklarını söyledi.
Sadr Cemaatinden parlamentoya giren Şii Abdülfettah El Şeyh ise, anayasa taslağıyla ilgili umutsuz açıklamalarda bulundu. Çalışmaların çok yavaş ilerlediğini kaydeden El Şeyh, "Ertelenme bizim için sürpriz olmadı. Amerikan temsilcisi Halilzad'ın Irak meclisinde bulunması, hazırlanan taslağın Irak'ın özgür iradesini yansıtmadığını göstermektedir" dedi.
Başka bir Şii grup lideri Abdülaziz El Hakim'i de eleştiren Sadr yanlısı Şii Milletvekili Abdülfettah El Şeyh, "Şiiler ve Kürtler'in istekleri, Irak halkının engeline takıldı.
İslam konusundaki tavra ve Kürtler'in kendi geleceklerini tayin etmelerine kesinlikle karşıyız. Bu Irak'ın bölünmesine işarettir, bu yolla bir İsrail devleti oluşumu istenmektedir. Bunlar Amerikan lobisi ve Pentagon'dan çıkan senaryolar. Aylardır bitmeyen taslak bir hafta içinde nasıl bitecek merak ediyorum. Halilzad'ın bu işe karışmasını istemiyoruz" şeklinde konuştu.