HABER

Irak'taki gösteriler

Irak'ın başkenti Bağdat'ta binlerce kişi, Tahrir Meydanı'nda toplanarak, yargı reformu, sivil hükümet ve yolsuzlukla suçlanan eski Başbakan Nuri el-Maliki'nin yargılanmasını istedi.

Tahrir göstericileri, taşıdıkları Irak bayraklarıyla Başbakan Haydar el-İbadi'nin yolsuzlukların üzerine "ciddiyetle" gitmesini isteyerek, şimdiye kadar alınan reform kararlarının "yetersiz" ve "ikna edici" olmadığını savundu.

Göstericiler, ülkedeki 8 yıllık iktidarı boyunca yargı ve diğer devlet yapılanmasındaki yolsuzluklar ile Musul'un terör örgütü DAEŞ'in eline geçmesinden sorumlu tutulan eski Başbakan Maliki'nin bir an önce yargılanmasını istedi, Maliki aleyhinde slogan attı.

Tahrir meydanına gelen ve kendilerini "medeni" diye ifade eden bir grup kalabalık ise hizipleşme ve mezhepçilikten uzak devlet anlayışının inşa edilmesini istedi. Kalabalık, ellerindeki Irak bayraklarıyla slogan atarak, İbadi'nin de mensubu olduğu İslami Dava Partisi'nden istifa edip bağımsız ve teknokrat kişilerden oluşan yeni hükümet kurmasını talep etti.

-"Parlamentonun lağvedilmesi"

Tahrir Meydanı'na gelenlerin bir kısmı ise parlamentonun lağvedilip ülkede "Başkanlık" sisteminin kurulmasını dile getirdi, özellikle yargıdaki yolsuzlukların üzerine gidilmesini istedi. Musul'daki DAEŞ saldırılarından kaçarak Bağdat'a sığınan Ezidi bazı göstericiler de bölgelerinin ve örgütün elinde bulunan Ezidi kadınların kurtarılmasını istedi.

AA muhabirine konuşan Nur Hamza , "İbadi'nin şimdiye kadarki reformları makbuldür fakat henüz aktifleştirilmesi ve halkın tüm taleplerini karşılamıyor. En büyük reform parlamentonun lağvedilmesiyle yargıdaki yolsuzluklarla mücadele olacak" dedi.

- "Yargıda köklü reform ve sivil devlet"

Yargıda Maliki döneminde yolsuzluk yapıldığını savunarak, bu alanda köklü reforma gidilmesini istediklerini dile getiren "Sivil Aktivist" Cebbar Muhsin, "8 yıl boyunca 800 milyar dolar boşuna heba edildi ve Irak'ın üçte biri teröristlerce düşürüldü. Maliki neden yargılanmıyor? Etnik ve mezhepçiliğe dayalı hükümet yerine sivil ve teknokrat bir hükümetinin kurulması lazım. Dış ülkelerde aç gezenler bugün Yeşil Bölge'de oturuyor ve dünyanın sayılı zenginleri arasına girdiler" diye konuştu. Muhenned Saad da yargı reformu isteyerek, diğer devlet birimlerinde yolsuzlukluk yapan bakan ve yetkililerin yargılanmasını istedi.

Basim Putrus (Ezidi) ise, bir yıl önce DAEŞ saldırılarından kaçarak Bağdat'a sığındıklarını anlatarak, "Hükümet göç etmek zorunda kalan azınlıklara da baksın. Ezidi kadınların kurtarılmasını ve hükümet dışında hiçbir grubun maşası olmak istemiyoruz" dedi.

-"Posterli pankart yasağı"

Güvenlik güçleri tarafından geçen haftalara nazaran daha sıkı önlemler alındı, Tahrir'deki gösteri alanına giden yolların çoğu kapatıldı. Güvenlik güçleri her 500 metrede oluşturdukları kontrol noktalarında sıkı aramalar yaptı. Kontrol noktalarındaki askerlerce göstericilerin elindeki yolsuzlukla suçlanan yetkililerin posteri alana alınmadı. Şii dini otorite Ayetullah Ali es-Sistani'nin posterlerinin dışındakilere el konuldu. Tahirir'e giden yollar öğlen saatlerinden itibaren araç trafiğine kapatıldığı için alana ulaşmak isteyeler kilometrelerce yürüdü. Bağdat'ın yanı sıra Basra, Kut, Amara, Nasıriyye, Divaniyye, Kerbela, Necef ve Babil'de de binlerce kişi hizmet yetersizliği ve yargı reformu için gösteri düzenledi.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler