İSTANBUL (İHA) - İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birlikleri (İHKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, kotaların kaldırılmasıyla 2005 yılı sonrasında tekstil ve hazırgiyim endüstrisinin toplam pazarın yarısının Çin tarafından ele geçirileceğini belirterek, "Bu durum dünya ekonomisi üzerinde büyük tahribata neden olacaktır" dedi.
Amerikan Tekstil Üreticileri Enstitüsü (ATMI) Başkanı Cass Johnson, Amerikan Üreticileri Ticari Eylem Koolisyonu (AMTAC) Başkanı Augustine D. Tantillo, Türkiye Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçı Birlikleri (İTKİB) Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Gülle, Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Yönetim Kurulu Başkanı Umut Oran, Türkiye Tekstil Sanayi İşverenleri Sendikası Yönetim Kurulu üyesi Bülent Başer ve İHKİB Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu Dış Ticaret Kompleksi'nde düzenledikleri toplantıda Çin tehdidine karşı ortak deklarasyon yayınladılar.
"DÜNYA TİCARETİ TIKANMA NOKTASINDA" Basın toplantısında konuşan İHKİB Yönetim Kurulu Başkanı Orakçıoğlu, ATMI ve AMTAC ile gerçekleştirilen bu toplantının dünya ticaretinin geleceğini belirleyecek önemli bir gelişme olacağını söyledi. Dünya Ticaret Örgütü'nün (DTÖ) dünya ticaretini liberalize etme yönündeki çabalarının yanında Çin'in kural tanımaz tavırları dünya ticaretini tıkanma noktasına getirdiğini hatırlatan Orakçıoğlu, "Bu ortak tavrın yakın bir gelecekte tüm dünyaya dalga dalga yayılacağından ve büyük ses getireceğinden emin olabilirsiniz. 1995 yılında Uruguay Raund ile başlayan dünya ticaretindeki liberalizasyon döneminin sonuçları, olumlu olumsuz tüm yönleriyle Cancun'da ortaya çıktı. Bunun en açık örneği 2002 yılı başında kotası kaldırılan üç kategoride Çin'in ithalatçı ülke pazarlarında yarattığı tahribattır. Amerika başta olmak üzere Avrupa, Japonya ve Avustralya'da, Çin malları pazar dengelerini yüzde 60 oranında bozmuş, bu derece güçlü ekonomilerde bile önemli dengesizliklerin doğmasına sebep olmuştur. Kaldı ki aynı dönemde az gelişmiş ülkeler çok daha derin sorunlarla karşılaşmış, bazı ülkelerde tekstil sektörüne dayalı ekonomi ve istihdam durma noktasına gelmiştir" dedi.
"DÜNYA EKONOMİSİ TAHRİP OLUYOR" Yapılan hesapların 2005 yılı sonrasında tekstil hazırgiyim endüstrisinin toplam pazarının yarısının Çin tarafından bu haksız yöntemlerle ele geçirileceğine işaret ettiğine değinen Orakçıoğlu, "Henüz kotalar kalkmadan pek çok ülke ekonomisi bundan zarar görmeye başladı. Parasının değerini manüple eden, geri dönmeyecek banka kredilerini kullandıran, kabul edilemez düzeyde düşük ücretlerle işçi çalıştıran Çin, tüm dünyada fiyatları yüzde 75 civarında düşürdü. Çin'in bu tavrının devam etmesi halinde kotaların kaldırılması dünya ekonomisi üzerinde büyük tahribata neden olacaktır" diye konuştu.
Yapılan deklarasyonla ilgili bilgi de veren Orakçıoğlu, İTKİB olarak DTÖ üyesi ülkeleri durumu anlamadıklarını, ATMI ve AMTAC'ın yöneticileriyle bu konuda uzun zamandan beri görüş alışverişinde bulunduklarını ve neticede ABD'li işadamlarını ortak bir noktada buluşturma imkanı bulduklarını kaydetti.
"KOTALARIN KALDIRILMASI" İstanbul Deklarasyonu adını verdikleri toplantıyla DTÖ'ye seslendiklerini belirten Orakçıoğlu, "Koşullar böyle olduğu sürece kotaların kaldırılması faydadan çok zarar getirecektir. Dünyanın daha hazır, daha sağlıklı bir an ve ortamda kotasız ticarete geçmesi, firmalar, çalışanlar ve hatta ülkeler açısından son derece önemlidir.
Bu sebeple 2007 yılının sonuna kadar kotaların tüm dünyada yürürlükte kalması gerekmektedir" dedi.
ATMI ve AMTAC ile birlikte yapılan deklarasyona yakın bir zamanda Meksika, Japonya ve Güney Afrika'da katılmayı düşündüğünü ifade eden Süleyman Orakçıoğlu, "Bu konu AB'nin de gündeminde önemli yer tutmaktadır. Ayrıca Bangladeş ve Kamboçya'nın AB'ye kotaların devam ettirilmesi yolunda başvuruda bulunması da çok anlamlıdır. Başta da söylediğim gibi İstanbul'dan dünyaya duyurulan bu tavır dalga dalga yayılacaktır. Çünkü bu bir ülkenin ya da bir bölgenin sorunu değil tüm dünyanın sorunudur" diye konuştu.
Orakçıoğlu konuşmasının sonunda, haksız rekabete ve ticarette etik kurallarının yıkılmasına karşı olduklarını kaydetti.
ORTAK DEKLARASYON Bu arada Türk ve ABD'li işadamlarının ortaklaşa imzaladığı deklarasyonda, "Dünya Ticaret Örgütü'nün en kısa süre içerisinde harekete geçerek kotaların kalkacağı son entegrasyon aşamasının uygulanmasını 31 Aralık 2007 tarihine ertelemesini ısrarla talep ediyoruz. Bu tarihe kadar geçecek süreç zarfında DTÖ üyeleri, dünya tekstil ve konfeksiyon üretim, ihracat ve pazar koşullarını gözden geçirme ve böylece 01.01.2008 tarihinde kotaların kaldırılması veya uygun alternatif düzenlemeler geliştirme kararını verme sorumluluğunu üstlenmelidirler. 1 Ocak 2005 tarihinde mevcut tekstil rejiminin sona ermesi ile ortaya çıkacak büyük ticari ve ekonomik bozulma tehdidinin giderek yaklaşmasından dolayı, bizler DTÖ'nü, 1 Temmuz 2005 tarihinden daha geç olmayacak şekilde, bu teklifi tartışmak üzere acil bir oturum düzenlemeye davet ediyoruz" denildi.