Suriye'de cihatcı grupların yanında savaşmak için evini terk eden İngiltere vatandaşı gencin babası Rahim Kalantar, oğlunun 'radikalleşmesinden' İngiltere'deki bir caminin imamını sorumlu tuttu.
BBC'ye konuşan Kalantar, 18 yaşındaki oğlu Ali'nin Coventry kentindeki iki arkadaşıyla beraber Mart ayında Suriye'ye gittiğini ve Suriye'de Irak Şam İslam Devleti (ISIS) saflarında savaştığına inandığını belirtti.
Kalantar, oğlunun "bu yola imam tarafından sokulduğunu" ifade ederken, imam ise bu iddiaları yalanladı.
Yetkililer, savaşmak için Orta Doğu'ya giden İngiltere vatandaşlarının sayısının 500'e yakın olduğunu ifade ediyor.
BBC Afgan Servisi'ne ve Newsday adlı radyo programına konuşan Kalantar, oğlu Ali için 'her dakika endişe duyduğunu' ve 'sonsuz bir acı hissettiğini' söyledi.
Ali'nin üniversitede bilgisayar bilimi okumayı planladığını belirten babası, oğlunun akşam namazı sonrası camide verilen derslerde radikalleştiğini ifade etti ve "Onları imam cesaretlendirdi ve bu yola o soktu" dedi.
BBC'nin iletişime geçtiği imam mülakat vermeyi reddetti ve iddiaları tamamen yalandı.
Oğullarını Türkiye-Suriye sınırında aradılarAli'nin Suriye'ye, Coventry Üniversitesi'nde ekonomi okuyan 18 yaşındaki Raşid Amani ile beraber gittiğine inanılıyor.
Raşid'in babası Habir, aile fertlerinin oğullarını bulma umuduyla Türkiye-Suriye sınırına gittiklerini ve iki hafta kaldıklarını, fakat 'elleri boş döndüklerini' söyledi.
Oğlunun başına ne geldiğini bilmediğini ifade eden babası, Raşid'in IŞİD'e katılmış olabileceğinden endişelendiğini belirtti.
Habir, "Belki birileri onunla çalıştı bilmiyorum. Belki de birileri beynini yıkadı çünkü o böyle biri değildi" diye konuştu.
Suriye'ye gittiği düşünülen üçüncü İngiltere vatandaşı genç Moh İsmail de Twitter'da paylaştığı mesajda 'IŞİD'le birlikte olduğunu' söyledi.
IŞİD geçen hafta Cuma günü, Cardiff kentinden IŞİD'e katılan Riyad Han ve Nasır Muthana adlı iki İngiliz vatandaşının görüntülerini internette paylaşmıştı.
BBC'nin ulaştığı kaynaklar, görüntülerdeki gencin Aberdeen kentinden olduğunu, bölge halkı arasında Rakip olarak bilinen Bangladeş asıllı bir İngiltere vatandaşı olduğunu ifade etti.
İngiliz Liberal Demokrat siyasetçi Lord Alex Carliler, BBC'ye yaptığı açıklamada İngiltere'nin 'terörün önüne geçilebilmesi için daha sıkı önlemler alması gerektiğini' kaydetti.
'Ufak çaplı, öngörülemez tehdit'İngiliz Gizli Haber alma servisi MI6'in müdürü Richard Barrett, güvenlik birimlerinin Suriye'de savaştıktan sonra İngiltere'ye dönen tüm İngilizlerin izini süremediğini söylemişti.
Barrett, Suriye'den dönen bazı İngilizlerin oluşturduğu güvenlik tehdidinin 'ufak çaplı fakat öngörülemez' olduğuna dikkat çekti.
Londra Emniyet birimi Metropolitan Polisi, ülkelerine dönen İngiliz cihatçıları gözetleme ve izlemek için araçlarının bulunduğunu belirtti.
Radikal ve köktenci oluşumlar konusunda uzmanlaşan Şiraz Mahir, BBC'nin Newsnight adlı programında yaptığı açıklamada, sosyal medyanın İngiltere'deki cihatçıların gruba katılımı için bir araç olarak kullanıldığını söyledi.
Mahir, "Sahada, olan biteni size gerçek zamanlı aktaran ve sohbetlere katılan yüzlerce yabancı savaşçı var. Güçlendirilen bu bireyler kendi kendilerine gruba üye katan mercilere dönüşüyor" diye konuştu.
BBC Newsnight'a konuşan Lord Alex Carlile de, genç Müslümanların radikalleşmesinin önüne geçebilecek 'en önemli ortakların Müslüman toplulukların kendileri' olduğunu dile getirdi.
Carlile, "Anneler, eşler ve kız kardeşler, kocalarının, ağabeylerinin ve oğullarının cihatçı olmasını, iç savaşta ölme riskini göze almalarını istemiyor" dedi.
BBC Radyo 4'ün World at One adlı programına da konuşan Carliler, İngiliz hükümetinin, 2011'de yürürlükten kaldırılan ve kamu güvenliği için bireylerin kişisel özgürlüklerini kısıtlayan 'kontrol emirleri' uygulamasını yeniden yürürlüğe sokması gerektiğini söyledi.
Bu uygulama kaldırılınca yerine daha az kısıtlama öngören 'Terörizmi Önleme ve Soruşturma Önlemleri (TPims)' yasası getirilmişti.