Manveen Rana
BBC
ABD liderliğindeki koalisyon Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün merkezi şehirlerinden biri olan Suriye'deki Rakka'yı vurdukça, şehirde yaşayan siviller korku içinde kaçıyor.
Ebu İbrahim Rakkavi isimli bir Rakka sakini, şehirden henüz kaçmış. "İnsanlar çok korkmuş durumda, yarın ne olacağını bilmiyorlar" diyor.
Ebu İbrahim ve birkaç arkadaşı "Rakka Sessizce Kıyımdan Geçiriliyor" isimli bir internet sitesi kurmuşlar ve IŞİD geçen yıl şehri ele geçirdiğinden bu yana neler olduğunun kaydını tutmak için hayatlarını tehlikeye atıyorlar.
Ebu İbrahim, ABD Başkanı Barack Obama iki hafta önce IŞİD hedeflerine Suriye'de hava saldırısı düzenleneceğini açıkladıktan sonra yüzlerce insanın kaçtığını söylüyor.
Bu esnada IŞİD militanları ise eşlerini ve çocuklarını Rakka'nın dağlık banliyölerine taşımış, kendileri ise şehir merkezini yönetmeye devam etmiş.
IŞİD şehirden ayrılmak isteyenlere engel olmamış, ancak Ebu İbrahim, Rakkalıların çoğunun ne parası ne de gidebilecek araçları olduğunu, ya da evlerini ve mallarını cihatçılara bırakıp kaçmak konusunda tereddüt içinde olduklarını söylüyor.
Ama şimdi şehirde kalanlar IŞİD için değerli birer araca dönüşmüş durumda. Rakkavi, "(IŞİD militanları) insanların ellerinden aldıkları evlerde uyuyor. İnsanları canlı kalkan olarak kullanıyor" diyor.
Bazıları için bombalar oldukça alışıldık.
Her ne kadar Rakka ABD liderliğindeki koalisyon tarafndan ilk kez bombalanıyor olsa da, geçtiğimiz birkaç ay boyunca Suriye hava kuvvetlerinin hedefi halindeydi.
Ebu İbrahim, geçtiğimiz günlerde Suriye hükümetinin hava saldırılarının birinde şehir merkezinde bulunan ve işlek bir fırın olan El Endülüs'ün vurulduğunu söylüyor. Bu saldırıda 50'den fazla kişi ölmüş, düzinelercesi ise hayatını kaybetmiş.
Saldırıdan sonra üç minibüsün gelip yaralı IŞİD üyelerini topladığını, sivillerin ise ölüme terk edildiğini söylüyor.
Rakka'nın merkezindeki hastanelerin yok edilmiş olması ve banliyölerde kalanların ise sadece IŞİD militanlarına ayrılmış olması, Rakkalıların yaşadığı zorlukları daha da artırmış.
Rakkalılar yaralanan arkadaşlarını nasıl evlerine taşıdıklarını, burada ilkel koşullarda ilk yardım uyguladıktan sonra nasıl umutsuzca ölmelerini izlediklerini hatırlıyor.
Belki de bu nedenle Madan'daki Ulusal Hastane'ye yapılan ABD saldırısını sevinçle karşılamışlar. hastane bir IŞİD kurumu imiş ve saldırıda ölen militanlar olduğu söyleniyor.
Ebu İbrahim BBC'yle son görüştüğünde Obama henüz IŞİD stratejisini açıklamamıştı. Ebu İbrahim ise Suriye'ye olası bir Amerikan askeri müdahalesinin tehlikelerine dikkat çekmişti.
İnsanlar IŞİD'e karşı, ama ABD Rakka'yı bombalarsa, IŞİD'le beraber ABD'ye karşı oluruz" demişti.
Salı günü IŞİD'in elinde olan El Tabka hava üssü ve Rakka'nın merkezindeki karargahları gibi stratejik hedeflere yapılan saldırıları sevinçle karşılasa da, Ebu İbrahim yine de temkinli. Saldırıların uzun dönemde başarılı olacağı net değil.
Ebu İbrahim "IŞİD bu saldırıları istiyor" diyor, "çünkü eğer kara kuvvetleri olmadan sadece hava saldırıları olacaksa yenilmeyeceklerini biliyorlar ve ABD ile savaşmak için çok daha fazla sayıda insan IŞİD'e katılacak."
Her ne kadar IŞİD Suriye'de aşırıcılığ reddeden muhalif gruplarla ölümüne çatışmalara girmiş olsa da, bazıları ABD'nin ortak bir düşman haline gelerek onları birleştirmesinden korkuyor.
Her ne kadar Rakkalılar IŞİD'in kara kuvvetleri olmadan yenilemeyeceğini düşünse de, bir kara müdahalesi en çok karşı oldukları şey.
Ebu İbrahim "Şehrimiz yok edilir, bunu kanımızla öderiz" diyor. "Çok büyük bir savaş olur ve büyük savaşlarda bedeli siviller öder."