HABER

İşkenceye karşı duyarlılık çağrısı

ANKARA (ANKA)- İnsan Hakları Derneği (İHD) ile Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), "İşkenceye Karşı Mücadele ve İşkence Görenlerle Dayanışma Günü"nde duyarlılık çağrısı yaptı.

İHD ve TİHV, 26 Haziran İşkence Görenlerle Dayanışma Günü nedeniyle yaptıkları ortak basın açıklamasında, AB'ye üyelik sürecinde yapılan reformların, Terörle Mücadele Yasası (TMY) ve Polis Vazife ve Salahiyet Yasası'nda yapılan değişiklikle geri alındığına vurgu yapıldı. Açıklamada, "Avrupa Birliği'ne üyelik çerçevesinde yapılan reformlarla filizlenen umutlar, başta geçen yıl kabul edilen TMY ve kısa bir süre önce Polis Vazife ve Selahiyetleri Yasası'nda kabul edilen değişiklik olmak üzere çeşitli biçimlerde atılan geriye dönük adımlar ile yerini yine endişe ve kaygıya terk etmiştir" denildi. Açıklamada şunlar belirtildi:

DEMOKRATİKLEŞME SÜRECİNE SON VERİLDİ

"Son bir buçuk yılda ki gelişmeler, özellikle de bu yıl Nevroz ve 1 Mayıs kutlamaları sırasında güvenlik güçlerinin göstericilere yönelik tutumları ve nihayetinde e-muhtıralarda barış, insan hakları ve demokratikleşme çabalarının ‘terörü destekleme' olarak nitelenmesi, AB'ye üyelik sürecinin de etkisiyle ülkede başlatılan ‘demokratikleşme' projesine son verildiğini, bu bağlamda da ‘işkenceye sıfır tolerans' anlayışından ‘işkenceciye tolerans' noktasına gelindiğini göstermektedir."

İŞKENCE CEZASIZ

Türkiye'de hazırlık soruşturmalarının kolluk görevlileri eliyle yürütme alışkanlığının devam ettiği belirtilen açıklamada, "Soruşturma sırasında kolluk görevlileri çoğu kez, gerekli işlemleri yapmamakta, delilleri toplamamaktadır. Savcılar, çoğunlukla öne sürülen işkence iddialarını ya da dosyada var olan delilleri dikkate alarak işlem yapmamakta, ayrıca yazılı başvuru istemektedir" denildi. Açıklamaya şöyle devam edildi:

HERKES HER AN İŞKENCE GÖREBİLİR

"Bugün Türkiye'de işkence, sistematik bir olgu olarak gerçekliğini korumaktadır. Her cinsten, her yaştan, her meslekten insan bir suçlamaya maruz kalsın yada kalmasın her an işkence görebilir. İşkencenin önlenmesi için sadece uluslararası sözleşmelerin onaylanması ve iç hukukta da bazı yasa ve genelgelerin çıkarılması yeterli değildir. Söz konusu sözleşme ve yasaların içeriğinin doğru şekilde uygulanabilmesi için diğer yasal, yargısal, idari ve eğitsel tedbirlerin alınması gerekmektedir."
İHD ve TİHV, "İşkenceye Karşı Mücadele ve İşkence Görenlerle Dayanışma Günü"nde herkesi işkence gerçeği karşısında duyarlı olmaya ve işkencesiz bir dünya için mücadele etmeye çağırdığı açıklamasında şu rakamlara yer verdi:

"-1990-2006 yılları arasında işkence ve kötü muameleye maruz kaldığı için TİHV'e toplam 10 bin 786 kişi başvurmuş ve tedavi görmüştür.
-TİHV'e 2006 yılında başvuran 337 kişinin 222'si, 2007 yılının ilk beş ayında başvuran 238 kişinin 152'si aynı yıl içinde işkence görmüştür.
-İHD'nin verilerine göre 2006 yılı içinde 708 kişi işkence görmüştür.
-2007 Haziran ayında 2 kişi Çanakkale ve İzmir'de gözaltı sırasında, 1 kişi de İstanbul'da gözaltına alındıktan iki gün sonra tutuklanıp götürüldüğü cezaevinde yaşamını yitirmiştir."

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler