HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İSKİ verileri açıkladı! İşte İstanbul barajlarında son durum

İstanbul barajlarındaki doluluk oranı son günlerdeki yağışların etkisiyle bir günde yaklaşık 2 puan artarak yüzde 68,64'e yükseldi.

İSKİ verileri açıkladı! İşte İstanbul barajlarında son durum

İstanbul'a su sağlayan barajların su seviyesi dün yüzde 66,84 iken son yağışlarla birlikte yüzde 68,64'e yükseldi.

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) verilerine göre, barajlardaki su seviyesi 8 Ocak'ta yüzde 19,16'ya kadar inmişti.

Kente su sağlayan barajlardaki doluluk oranı bugün itibarıyla yüzde 68,64 olarak ölçülürken geçen yılın aynı dönemini de geride bıraktı. İSKİ verilerinde 2020 yılı 24 Mart günü barajlardaki doluluk oranı yüzde 63,81 olarak görülüyor.

İstanbul'daki barajların ayrı ayrı doluluk oranları şöyle:

Su miktarı Istrancalar'da yüzde 55,72, Terkos'ta yüzde 64,02, Sazlıdere'de yüzde 36,04, Alibey'de yüzde 61,77, Büyükçekmece'de yüzde 68,86, Ömerli'de yüzde 85,22, Darlık'ta yüzde 80,55, Elmalı'da yüzde 79,39, Kazandere'de yüzde 60,60 ve Pabuçdere'de yüzde 47,78 olarak kaydedildi.

01

DSİ'DEN ANKARA İÇİN KRİTİK AÇIKLAMA

Devlet Su İşleri (DSİ), Ankara’nın barajlarındaki içme suyu doluluk oranının yüzde 48 olduğunu belirterek, şehirde su sıkıntısı yaşanmadığını bildirdi.

Konuya ilişkin DSİ tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“24 Mart 2021 tarihli verilere göre; Kurumumuz tarafından anlık izlemesi yapılan 381 adet depolamalı tesisimizde aktif doluluk oranı yüzde 37,7’dir. Söz konusu barajların içme suyu maksatlı olanları yüzde 48, sulama maksatlı olanları yüzde 40 ve enerji maksatlı olanları ise ortalama yüzde 37,8 aktif doluluğa sahiptir. Ankara’da da şu an itibari ile barajlarımızda su sıkıntısı bulunmamaktadır. Ankara barajlarında şu an itibari ile doluluk oranı yüzde 10,5 mertebesindedir. Ankara’ya içme suyu temin eden barajlarımızın depolama kapasitesi son derece büyük olduğundan Ankara’nın su yeterlilik durumunu yalnızca doluluk oranları üzerinden değerlendirmek doğru olmayacaktır. Zira 1 milyar 500 milyon metreküp depolama hacmine sahip Ankara barajlarında şu an itibariyle 147 milyon metreküp su bulunmaktadır. Ankara’da günlük 1,2 milyon metreküp su kullanılmakta olup hiç yağış olmaması durumunda bile barajlarda şehrin 4 aylık ihtiyacını karşılayacak su bulunmaktadır. Mayıs ayı ile birlikte kar erimelerinin de başlaması ile beraber barajlarımıza su girişlerinin de hızlanması ve doluluk ile alakalı bir sıkıntı yaşanması beklenmemektedir. Ankara İçmesuyu 2. Merhale Projesi Gerede Sisteminin inşası 2019 yılında tamamlanmış ve regülatör ile tünel birlikte işletmeye alınarak ASKİ’ye devredilmiştir. Ankara’nın 2050 yılı içme suyu ihtiyacını karşılayacak olan ve DSİ tarafından inşa edilen Gerede Sistemi ile Bolu ili Gerede havzasındaki sular Işıklı Regülatörü ve 31,6 kilometre uzunluğundaki Türkiye’nin en uzun içme suyu tüneli ile Çamlıdere Barajı’na cazibeli olarak aktarılmaktadır. Söz konusu tesisle Ankara’ya yılda ortalama 226 milyon metreküp içme ve kullanma suyu temin edilmesi planlanmış olup şu ana kadar Çamlıdere Barajı’na yaklaşık 170 milyon metreküp içme ve kullanma suyu aktarılmıştır. Ayrıca Ankara’ya Kesikköprü Barajı’ndan pompajla su alma imkanı da vardır”

İHA

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler