HABER

İSO üyeleri yüzde 2 büyüme bekliyor

İSTANBUL (İHA) - İstanbul Sanayi Odası (İSO) Ekonomik Durum Tespit Anketi'ne katılan üyeler, yılsonu için yüzde 2 büyüme, yüzde 44.8 TEFE artışı ve yüzde 44.9 TÜFE artışı bekliyor. Anket sonucuna göre yılsonu dolar kuru beklentisi 1 milyon 930 bin 537 lira olarak tespit edildi.

İstanbul Sanayi Odası üyelerinin, yılın ilk yarısı itibariyle sektör ve ölçek bazında durumları ile ikinci yarıya yönelik beklenti ve önerilerini içeren İSO Ekonomik Durum Tespiti Anket Çalışması'nın sonuçları, Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük tarafından basın toplantısıyla açıklandı.

Ekonomide 2001 yılında yaşanan yüzde 9.4 gibi bir küçülme döneminin ardından yılın ilk yarısında bazı olumlu sayılabilecek gelişmelere karşın, yaşanan belirsizlik nedeniyle beklenen canlanma sağlanamadığı savunuldu.

Söz konusu dönemde, ekonomideki daralmanın duraklaması ümit verici bir gelişme olmakla birlikte, gerçekleşmelerin beklentileri karşılamaktan uzak kaldığı vurgulandı.

Anket sonuçlarında, 2001 yılının ikinci yarısında üretim, iç-dış satış, istihdam ve yeni siparişlerinde düşüş yaşayan işletmelerin oranının, bu yılın ilk yarısında azalması ve bu kuruluşların yılın ikinci yarısına daha iyimser bakmalarının sevindirici olduğu kaydedildi. Ancak, daha sonra ortaya çıkan siyasi belirsizliğin bu beklentileri olumsuz yönde etkileyeceğinin gözardı edilmemesi istendi. Yılın ilk yarısında tüm ölçeklerde iç satışlarında düşüş yaşadığını belirten işletmelerin oranının da yüzde 31.6 gibi önemli bir boyutta olduğuna dikkat çekildi.

İlk 6 ayda toplam çalışanlar sayısında yıl başına göre yüzde 2.1 artış olduğu belirlenirken, kapasite kullanım oranlarında az da olsa bir artışın görüldüğü, ancak hala 2000 yılı kapasitelerine erişilemediği bildirildi. Sanayi kuruluşlarının büyük bir bölümünün 2001 yılını zararla kapattıkları ve kar eden kuruluşların ise genelde çok yetersiz ve küçük oranda kar elde edebildikleri anımsatıldı. 2002 ilk yarısında ise bir miktar olumlu tablo izlendiği, zarar eden işletmelerin sayısında 2001'e göre önemli bir azalma gerçekleşmediğinin görüldüğü belirtildi.

Ankete yanıt veren sanayi kuruluşlarının 2002 yılı GSMH büyüme oranı tahmini yüzde 2, 2002 yılı TEFE tahmini yüzde 44.8, TÜFE tahmini yüzde 44.9, yılsonu dolar kuru tahmini de 1 milyon 930 bin 537 lira olarak belirlendi.

"KRİZLERİN ETKİLERİ SÜRÜYOR"
Sanayi işletmelerinin yaklaşık yarısı (yüzde 48.6) erken seçimin ekonomiyi olumsuz yönde etkileyebileceğini, ancak büyük sapmalara yol açmayacağını düşünüyor.

Söz konusu bulgu, ekonomik programın sürdürüleceği beklentisini ortaya koyarken, şu görüşler dile getirildi:

"Toplumun tüm kesimleri tarafından ifade edildiği gibi, krizden çıkış için en temel faktörlerden birisi istikrar ve güven ortamının sağlanması zorunluluğudur. Türkiye`nin içinde bulunduğu olumsuzlukların, üretimle aşılmaktan başka seçeneği olduğu unutulmamalıdır.

İSO Ekonomik Durum Tespit Anket Çalışması 2002 ilk yarı sonuçları, Türkiye'nin yaşanan krizin etkilerinden kurtulamadığını, üretimde beklenen canlanmanın belirsizlikler nedeniyle gerçekleşmediğini göstermektedir. Elde edilen bulgular, yılın ikinci yarısına yönelik iyimser beklentilerin varlığını belirtmekle birlikte, istikrarsız bir siyasi ortamın bu beklentileri olumsuz yönde etkileyebileceğinin de gözardı edilmemesi gerektiğini ortaya koymaktadır."

En Çok Aranan Haberler