Kudüs (AA) - İsrail'in ABD'nin "nükleer silah üretiminde kullanılan plütonyum ve yüksek derecede zenginleştirilmiş uranyumun üretiminin yasaklanması antlaşması" önerisine sıcak bakmadığı bildirildi.
Haaretz gazetesinin haberinde, İsrail'in dün ABD tarafından BM'nin silahsızlanma komisyonuna yapılan bu öneriye karşı olduğunu ifade etti.
Haberde, İsrail'in bu tür bir önerinin, İran'ın nükleer programına bir etkisi bulunmaksızın, kendi nükleer programına zarar vermesinden endişe ettiği belirtildi.
İsrailli üst düzey askerlerse konuya ilişkin yorum yapmayı kabul etmedi.
İsrail'in 200'den fazla nükleer başlığa sahip olduğu sanılıyor, ancak İsrail hiçbir zaman nükleer silaha sahip olduğunu açıklamadı.
ABD, 65 ülkenin üye olduğu, Cenevre'de toplanan "Silahsızlanma Konferansı"na, nükleer silah üretiminde kullanılan plütonyum ve yüksek derecede zenginleştirilmiş uranyumun üretiminin yasaklanması antlaşması önermişti.
ABD Dışişleri Bakanlığının, silahlanmanın kontrolünden sorumlu üst düzey yetkilisi Stephen G. Rademaker, Kuzey Kore ve İran gibi ülkelerin nükleer programlarındaki gelişmelerin, bu tür maddelerin üretiminin yasaklanması konusunda acilen bir uluslararası antlaşma yapılması gerektiğini ortaya koyduğunu belirtmişti.
"Fizyon Maddelerin Önlenmesi Antlaşması" (FMCT) adlı öneri, nükleer silah veya nükleer patlamaya yol açabilen diğer araçların yapımında kullanılabilecek fizyon maddelerin üretiminin yasaklanmasını ve antlaşmanın, uygulanabilir bir yasal bağlayıcılığa sahip olmasını öngörüyor.
Uluslararası antlaşmalara göre, "resmi nükleer güç" olarak tanınmış olan ve elinde bu maddelerin stokları bulunan İngiltere, Çin,Fransa, Rusya ve ABD, stokların 1998'den bu yana üzerinde görüşülen bu antlaşmaya dahil edilmemesini istiyor.