HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İsrail'den Türkiye ve takas yorumu

Türkiye’nin, İsrail ile Hamas arasındaki takas anlaşması çerçevesinde bazı Filistinli tutukluları kabul etmesi, İsrail’de kararın Türkiye ile Hamas arasındaki “bağları” göz önüne serdiği öne sürüldü.

Bir İsrail hükümet yetkilisi, Türkiye’nin kararının Hamas’a yönelik “dostane” bir eylem olduğunu savundu.

Jerusalem Post gazetesi, “İsrail yetkilileri, Türkiye’nin İsrail’in Gilad Schalit anlaşması uyarınca sınır dışı edeceği teröristlerin bazılarını kabul etme isteğinin dostane bir eylem olduğunu söylediler. Ama problemin, bu dostluğun İsrail’den çok Hamas’a yönelik olmasından kaynaklandığını eklediler” diye yazdı.

İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres’in “Türk hükümetinin tutumunu kendisi için hoş bir sürpriz oluşturduğu” yönündeki sözlerinin anımsatıldığı haberde “Bir hükümet yetkilisinin, Ankara’nın tutukluları alma kararının, Türkiye’nin Hamas ile iyi bağlarını gösterdiğini, Hamas’ın Türkiye’yi ‘güvenilir’ bir müttefik olarak gördüğü belli olduğunu söylediği”ne dikkat çekildi.

Gazete, Hamas’ın tutukluların bir kısmının Türkiye, Suriye ve Kadar’a gönderileceğini açıkladığına işaret ettiği haberinde aynı İsrailli hükümet yetkilisinin “Hem Suriye hem de Katar’ın Hamas ile yakın bağları var ve Türkiye’nin bu iki ülke ile bir araya getirilmesinin Türkiye-Hamas ilişkileri konusunda biraz bilgi verdiğini” de ifade ettiğini kaydetti.

-“ANKARA ANLAŞMANIN İSRAİL’İ ZAYIFLATACAĞINA İNANIYOR”-

Eylül ayında İsrail istihbarat örgütü Shin Bet’in, Hamas’ın Kudüs’te bir intihar saldırısını planladığını açıklandığında Hamas’ın, Türkiye’de faaliyet gösterdiğini ve orada militanları topladığını belirttiğini belirten JPost, şöyle devam etti:

“Kudüs’te yapılan değerlendirmelere göre, Türkiye, tutukluları alarak Arap dünyasında yeniden puan kazanırken kanıtlamaya çalıştığı noktaya da vurgu yapacak. Bu da, Libya’dan İsrail hariç Suriye’ye kadar Ortadoğu’da onun rolü olmadan hiçbir şey olmamasıdır.”

Buna karşın gazete, aynı yetkilinin, İsrail’in, serbest bırakılan teröristlerin onları kontrol edeceğini ülkeleri tercih ettiğine işaret ettiğini belirtirken, “Türkiye’nin ne ölçüde bu kategorideki ülkelerden biri olduğu belli değil” yorumunu da yaptı.

Bu bağlamda haberde Bar-İlan Üniversitesi’nden öğretim üyelerinden Prof. Efraim İnbar’ın değerlendirmelerine de yer verildi. Türkiye konusunda birçok çalışma yapmış olan İnbar, Türklerin tutukluları almaya, sadece “Filistinliler ve Ankara’nın liderlik rolünü amaçladığı Arap dünyasında olumlu değerlendirileceği için, değil aynı zamanda Ankara’nın anlaşmanın İsrail’i zayıfladığına inandığı için de istekli olduğu” görüşünü öne sürdü.

ANKA

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler