İsrail'in Batı Şeria ve Doğu Kudüs'teki Filistin topraklarına 3 bin yeni konut inşa etme kararına açıkça tepki gösterenlere İngiltere ve Fransa da katıldı.
Londra ve Paris'teki İsrail elçileri, açıklama için bakanlıklara çağrıldı. İngiltere, bu adımın İsrail'in "Filistinlilerle barış sağlama kararlılığına" gölge düşürdüğünü belirtti.
Birleşmiş Milletler, Filistin'in statüsünün "üye olmayan gözlemci devlet"e yükseltilmesinin hemen sonrasına gelen kararın barış umutlarına "neredeyse ölümcül darbe vurabileceği" uyarısında bulundu.
Rusya ve Almanya da İsrail'in Yahudi yerleşimi planlarına tepki gösterdi.
İngiltere Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasında, kararın gözden geçirilmesi talep edilerek, inşaatlara girişilmesi halinde "güçlü tepki" verileceği vurgulandı.
İnşaat planlarından üzüntü duyulduğu belirtilen açıklamada, "Bu iki devletli çözümün yaşayabilmesini tehdit ediyor" denildi.
Kudüs ile Batı Şeria arasındaki Maaleh Adumim yerleşiminin genişletilmesi Filistinliler tarafından, bütünlüklü bir Filistin devletinin kurulmasının önünde bir engel olarak görülüyor.
BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon da, "iki devletli çözüm şansına neredeyse ölümcül darbe indireceğini" söylediği planın geri çekilmesini talep etti.
İsrail ise E1 bölgesindeki inşaat önerisinin "hazırlık ve planlama aşamasında" olduğunu savunuyor.
Paris'teki İsrail elçisi de Pazartasi sabahı Fransa Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı ve kendisinden açıklama istendi.
BBC muhabiri Peter Biles, İngiltere ve Fransa'nın İsrail'e verilecek tepki konusunda yakın işbirliği içinde olduğunu, ancak İsrail basınında iddia edildiği gibi Tel Aviv'deki İngiliz ve Fransız elçilerin geri çağrılmasının şu aşamada gündemde olmadığını söylüyor.
Almanya hükümeti sözcüsü Steffen Seibert, İsrail'in "bu prosedürden vazgeçeceğini" umduklarını dile getirdi.
Rus Dışişleri Bakanlığı da, böyle bir adımın barışa "en büyük olumsuz etkide" bulunacağının altını çizdi.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise "Kudüs'te ve İsrail'in stratejik çıkarlar haritasında yer alan her yerde inşaata devam edeceğiz" diyerek eleştirilere meydan okudu.
Batı Şeria ve Doğu Kudüs'ün işgalinden bu yana kurulan 100 civarındaki Yahudi yerleşiminde yaklaşık 500 bin kişi yaşıyor.
İşgal altındaki topraklardaki bu yerleşimler uluslararası hukuka göre yasadışı.
İsrail ve Filistin arasındaki barış görüşmeleri 2010'dan beri donmuş vaziyette.
Bu arada İsrail Hükümeti, Filistinliler adına topladığı 100 milyon dolar tutarındaki vergiyi Filistin Yönetimi'ne aktarmayacağını açıkladı.
Karara gerekçe olarak, Filistinlilerin bir elektrik şirketine 200 milyon dolar borcunu ödememesi gösteriliyor.
İsrail Maliye Bakanı Yuval Steinitz, Filistinlilerin devlet olarak tanınma başvurularını ilerletmeleri halinde artık Filistinliler adına vergi ve harç toplamayacaklarını söyledi.