HABER

İstanbul'da mantar 2 can aldı

İçerik devam ediyor
İçerik devam ediyor

İstanbul'da yedikleri mantardan zehirlenen iki kişi hayatını kaybetti, 18 kişi ise tedavi altına alındı.

Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Ali Rıza Odabaş mantar zehirlenmelerine dikkat çekerek "Zehirlenenler tedavi olmazlarsa ölümcül risklerle karşı karşıya kalabiliyorlar" dedi.

İstanbul'da ormanlık alanlardan topladıkları mantarları yiyen 20 vatandaş zehirlendi. Son 10 gün içinde İstanbul Medeniyet Üniversitesi Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne mantar zehirlenmesi nedeniyle başvuran 20 kişiden 2'si hayatını kaybetti, 18 kişi ise hastanede tedavi edildi.

Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Ali Rıza Odabaş ise mantar zehirlenmelerinin ilkbahar ve sonbaharda sıkça görüldüğüne dikkat çekerek, "Tabii ki çok önemli bir durum, genellikle köylüler o bölge yaşayanlar mantarları tanıyorlar. Ama esas sıkıntı o köye o bölgeye gelen yabancılar. Mantarları tanımıyorlar, bilmiyorlar ya da daha önce köylerinde yedikleri mantarlara benzeterek ilgili mantarlar yemek suretiyle çok ciddi olarak hastalarda bir tablo meydana geliyor.

Hayati açısından hastalar inanılmaz derecede risk altındalar. Tedavi olmazlarsa hastalarda ölümcül risklerle karşı karşıya kalabiliyorlar. Son 10 gün içerisinde yirminin üzeride hastamız bize mantar zehirlenmesiyle başvurdu. Bu hastalardan maalesef 2 tanesini biz kaybettik. Bir tanesi karaciğer nakli oldu, bir tanesi karaciğer nakli için sırada bekliyor" şeklinde konuştu.

Topladığı mantardan zehirlenerek tedavi alınan 26 yaşındaki Hüseyin Yıldız ise “Mantar toplamıştık arkadaşlarla, ben kendim iki tane almıştım. Bir tanesini evde sobanın üstüne koydum. Köydekinden sanarak aynı mantardan diye topladık ama tabi anlayamadık. 3-4 saat sonra mide bulantısı, ishal başladı. Gece çok istifra edince direk hastaneye geldik, zehirlendiğimizi söylediler. Organlarımıza zarar vermeye başlamış. Gelmeseydik ölüme kadar götürebiliyordu” dedi. (İHA)

DİKKAT!

Bir mantarın zehirli olup olmadığının teşhisi için genel bir kural yoktur. Halk arasında zehirli mantarların tanınması ile ilgili söylenen kurallar ise yanıltıcı olabilir.

Örneğin:

Parlak ve canlı renklidirler: Yanlış. Ölümcül derecede zehirli olan Amanita virosa beyazdır.

Zehirli mantarlar böceklenmez: Yanlış. Omurgasızlar için zehirli olmayan bazı mantarlar insanlar için tehlikeli olabilir.

Örneğin Amanita phalloides en çok ölüme neden olan mantar olmasına karşın sıklıkla böcek larvaları da barındırır.

Gümüş veya soğana temas edince kararır: Yanlış. Tüm yaşlanan mantarlar genelde kararmaya meyillidir.

Kokuları ve tatları çok kötüdür: Yanlış. Çoğu zehirli mantar lezzetli ve hoş kokuludur.

Yeterince pişirilince zehiri geçer: Yanlış. Bazı zehirlerin kimyasal yapısı ısıya dayanıklıdır. pişse bile etkilerini kaybetmez.

Dolayısıyla mantar zehirlenmelerinden belirli bir kuralı yoktur, bu yüzden kesin olarak teşhis edilmemiş olan veya şüpheli mantarların yenmemesi gerekir...

En Çok Aranan Haberler