HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"İstanbul'un, patrona ihtiyacı var"

İSTANBUL (İHA) - Türkiye Seyahat Acentaları (TÜRSAB) eski başkanı ve Visitur Yönetim Kurulu Üyesi Talha Çamaş, İstanbul turizminde problemleri çözmenin yolunun patronu belirlemekten geçtiğini söyledi.

Turizm Yazarları ve Gazetecileri Derneği'nin (TUYED) İstanbul Taksim'deki The Central Palace Hotel'de düzenlediği "İstanbul Turizmi Nasıl Kurtarılır" konulu toplantısında, İstanbul'da turizmin karşı karşıya bulunduğu sorunların başında bu konuda yetkili kişi veya birimin bulunmamasının geldiği bildirildi. Toplantıya katılan konuşmacılar, uzun yıllar Türkiye'de turizmin lokomotifliğini yapmış olan İstanbul'un son yıllarda hızla kan kaybetmeye başladığına değinerek, yaşanan sorunlar ve getirilen çözüm önerilerinin muhatabının bile belli olmadığını söyledi. Bu arada, panelde TUYED'in konu ile ilgili hazırladığı rapor da kamuoyuna açıklandı.

Toplantıya Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa İsen, Magic Life Otelleri Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Cem Kınay ve Armada Hotel Genel Müdürü Mehmet Ata Tansuğ katıldı. Konuşmacılar, İstanbul'un nasıl kurtulacağı gibi bir başlıkla gündeme gelmesinin bile içinde bulunulan durumun vehametini gösterdiğini dile getirdi.

"PATRON BELLİ DEĞİL" Toplantıyı yöneten TÜRSAB eski Başkanı ve Visitur Yönetim Kurulu Üyesi Talha Çamaş, uzun yıllar Türkiye'de turizmin lokomotifliğini yapan İstanbul'un son yıllarda hızla kan kaybetmeye başladığına dikkat çekerek, yaşanan sorunlara çözüm olabilecek ve darboğazdan çıkışı sağlayabilecek çözüm önerilerinin muhatabının bile belli olmadığına işaret etti. Çamaş, "İstanbul'un turizmde en önemli ihtiyacı öncelikle bir patronunun olmasıdır" dedi.

Antalya'nın son yıllarda öne çıkarak destinasyon haline gelmesinin rastlantı olmadığını belirten Çamaş, "Konuya yalnız gelen ziyaretçi sayısı açısından bakıldığında İstanbul'a gelen sayısı artıyor. Ama İstanbul'un aldığı pay açısından bakıldığında bu oranın düştüğü görülüyor. 10 yıl önce İstanbul'a havayolu ile gelenler Türkiye toplamının yüzde 30'una yakın iken bu oran şimdi yüzde 20'ler düzeyine inmiştir" diye konuştu.

"DEHŞET VERİCİ" Toplantıya katılan konuşmacılardan Magic Life Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Cem Kınay da "İstanbul Turizmi Nasıl Kurtulur" gibi bir başlığın toplantı konusu olmasının bile dehşet verici olduğunu belirterek, "Umarım durum bu kadar trajik değildir. Burada yapılan konuşmaları dinledikten sonra ve birçok şeyi ilk kez burada öğrendikten sonra, başta dehşet verici bulduğumu söylediğim, 'İstanbul Turizmi Nasıl Kurtulur' sorusunun haklı olduğunu düşünmeye başladım. Galiba durum düşünülenden daha kötü" dedi. Kınay, Türkiye'de bugün turizmin Antalya'dan ibaret hale gelmesinin herkesi düşündürmesi gerektiğini söyledi.

Toplantıya katılan Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa İsen ise Bakanlığın duruma hızla el koymaya başladığını, aralarında Pera, Galata Port, Sultanahmet, Kilyos gibi projelerin de yer aldığı çalışmalara yakında başlayacaklarını söyledi. Prof. Dr. İsen, söz konusu projelerle İstanbul'u yeniden cazibe merkezi haline getireceklerini belirtti.

"İSTANBUL KİMLİĞİNİ KAYBETMİŞ" Toplantıya katılan konuşmacılardan Sultanahmet'teki Armada Hotel Genel Müdürü Mehmet Ata Tansuğ da sorunu anlayabilmek için genel bir İstanbul yerine her biri farklı yapı, nitelik ve sorunları olan tek tek bölgeleri ele almak gerektiğini söyledi. Tansuğ, bu konuda kendi çalışmalarından örnek vererek şunları söyledi:

"Biz durumu görebilmek için Sultanahmet'i mikroskop altına aldık. Gördük ki, İstanbul'un en değerli hazinesi olan tarihi yarımadanın kalbi olan Sultanahmet'te turizm için ne varsa hepsi kaybolmuş. Onun için de biz o kaybolanları yeniden bulup geliştirerek işe başladık. Bu çalışma kapsamında bölgede yaşayan insanları tabii burada işletmesi olan kişileri de işin içine kattık. Bizim bu küçük ölçekli çalışmamız kendi çapında olumlu sonuçlar veriyor. İstanbul'un bütünü ancak bu türden pilot ve örnek çalışmaların genele yaygınlaştırılması ile mümkündür."

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler