NABLUS (AA) - LUBABE ZUGAN - Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu'nun (UNRWA) uzun yıllar bünyesinde görev yapan 158 öğretmeni işten çıkarması tepkiye neden oldu.
Aralarında 30 yılı aşkın süredir UNRWA'ya bağlı okullarda çalışanların da bulunduğu Filistinli öğretmenler, ani bir kararla işten çıkarılmalarının "keyfi" ve "şaşkınlık verici" olduğunu belirtiyor.
UNRWA'nın İşten Çıkarmalarıyla Mücadele Merkez Komitesi tarafından Batı Şeria'daki Nablus kentinde kurulan protesto çadırında AA muhabirine konuşan matematik öğretmeni Reca Yunus, 30 yıl sonra işten çıkarılmayı büyük bir üzüntüyle karşıladığını söyledi.
- Keyfi ve haksız bir karar
Bunun keyfi ve haksız bir karar olduğunu vurgulayan Yunus, UNRWA'nın bir seçenek olarak kendilerine lisans eğitimini tamamlama imkânı sunduğunu, bazılarının üniversiteye devam ettiğini, bazılarının ise çeşitli nedenlerle bunu yapamadığını anlattı.
UNRWA'nın daha önce sadece suç işleyenleri işten çıkardığını aktaran Yunus, böyle bir durum olmamasına rağmen şimdi kendilerinin aynı muameleyle karşı karşıya kaldıklarını ve âdeta suçlu yerine konulduklarını belirtti.
Yunus, UNRWA kararını iptal edene kadar protestolarını sürdürme konusunda kararlı olduklarını ifade etti.
Eylemci öğretmenlerden Cemal el-Cebrini de 31 yıllık tecrübenin ardından işten çıkarıldığını belirterek, "Ömrümüzü öğretmenlik yaparak geçirdik. Okul sınıflarında çok emek harcadık. Sonunda kendimizi sokağa atılmış şekilde bulduk." diye konuştu.
Cebrini, geçen kasım ayında işlerine son verilmesi nedeniyle büyük bir şok yaşadıklarını, uluslararası bir kurum olan UNRWA'nın böyle keyfi bir uygulamaya imza atmasının "şaşkınlık verici" olduğunu kaydetti.
Üniversite harcını ödeyemediği için oğlunun eğitimini dondurmak zorunda kaldığını anlatan Cebrini, başka bir işe başvursa dahi işten çıkarılma sebebinin sorulacağını ve zor durumda kalacağını ifade etti.
- Ödül yerine işten çıkarma
Filistinli öğretmen İntisar Mansur da 38 yıllık çalışmasının ardından ödüllendirilmek yerine sokağa atıldığını dile getirdi.
Mansur, üniversite öğrencisi 3 çocuğunun çok başarılı olduklarını, işten çıkarılmasıyla evlatlarının eğitiminin aksayabileceğini söyledi.
- "Bu karar siyonist ABD projesine uygundur"
UNRWA'nın Arap Çalışanları Birliği Başkan Yardımcısı Nasır Ebu Keşek, "Bu karar özellikle Batı Şeria'da UNRWA'nın faaliyetlerinin durdurulması yönündeki siyonist ABD projesine uygundur." diye konuştu.
Ebu Keşek, UNRWA'nın işten çıkarmaları ve uygulamalarının sadece sığınmacıları değil aynı zamanda yıllarını, gençliklerini bu kuruma verenleri de etkilediğini belirtti.
Öğretmenlerin işten çıkarılmasının yasal olmadığına ve UNRWA'nın faaliyet gösterdiği diğer yerlerde böyle bir uygulamaya gidilmediğine dikkati çeken Ebu Keşek, bu kararın 158 Filistinli aileyi etkileyeceğini aktardı.
Ebu Keşek, UNRWA'nın 2005'te ön lisans derecesiyle öğretmenlik yapan yaklaşık 700 kişiye eğitimlerini 4 yıla tamamlamak isteyip istemediklerini sorduğunu ve isteyenlerin ücreti bu kurum tarafından karşılanarak eğitimlerinin tamamlanmasının sağlandığını anlattı.
- Sınıflar birleştirilecek, öğrenci sayısı 50'nin üzerine çıkacak
Sonrasında 2011'den beri konuya ilişkin bir gelişme olmadığını, yıllar sonra gelen bu ani kararla büyük bir şaşkınlık yaşadıklarını söyleyen Ebu Keşek, öğretmen eksikliği nedeniyle sınıfların birleştirileceğine, öğrenci sayısının 50'nin üzerine çıkacağına ve bir kaos ortamının oluşacağına işaret etti.
Ebu Keşek, UNRWA'nın işten çıkarılanlar yerine yeni öğretmen almadığını da sözlerine ekledi.
- İşlerine son verilen öğretmenler geri dönebilir
Batı Şeria'daki UNRWA Sözcüsü Kazım Ebu Halef ise öğretmenlerin lisans derecesine sahip olmadığı için görevlerine son verildiğini belirtti.
Ebu Halef, işlerine son verilen öğretmenlerin, 3 yıl içinde lisans derecesi almayı vadetmeleri ve 50 yaş altı olmaları halinde göreve geri dönebileceklerini söyledi.
UNRWA'nın 2005'te yeni bir eğitim siyaseti belirleyerek, lisans derecesine sahip olan öğretmenlerin başvurularını kabul ettiğini, ön lisans derecesine sahip olanlara da üniversiteyi tamamlama imkânı sunduğunu aktaran Ebu Halef, 400 kişinin bu imkândan faydalandığını 158 kişinin ise ön lisans derecesinde kaldığı bilgisini verdi.
Ebu Halef ayrıca işten çıkarılan öğretmenlere tüm mali haklarının verileceğini ifade etti.
UNRWA'nın geçen yıllar içinde mültecilere sunduğu gıda, ilaç, tıbbi hizmet gibi yardımlarında azalma olduğu belirtiliyor.
Kurum buna gerekçe olarak bağışçı ülkelerden gelen yardımların, mültecilerin sayısının ve yoksulluğun artması gibi nedenlerle ihtiyacı karşılamadığını gösteriyor.
ABD yönetimi de 16 Ocak'ta, "UNRWA'ya verilecek 125 milyon dolarlık yardımın 65 milyon dolarlık bölümünün gözden geçirilmek üzere" askıya alındığını duyurmuştu.