İtalya Başbakanı Mario Monti'nin istifa etmeye hazırlandığını açıklaması ve eski başbakanlardan Silvio Berlusconi'nin yeniden aday olması, İtalya'da borsada keskin düşüşlere neden oldu.
İtalya borsası yüzde 3,1 gerilerken, Avrupa'nın diğer borsalarında da düşüşler yaşandı. En ağır darbeyi ise bankalar aldı.
Monti, 2011'de İtalyan ekonomisine ilişkin kaygıların yoğun olduğu bir dönemde kurulan teknokratlar hükümetinin başına getirilmişti.
Monti, İtalya'nın 10 yıllık hazine tahvillerine uygulanan faizlerin yüzde 7,48'e yükselmesinin ardından istifa eden Berlusconi'nin yerini almıştı.
Ülkedeki iktidar değişiminin ardından İtalya'nın borçlanma faizi düşerken, piyasalarda kaygıların odağına yerleşen ülkeler İspanya ve yeniden Yunanistan olmuştu.
Ancak Pazartesi günü, İtalya'nın 10 yıl vadeli hazine tahvillerine uygulanan faiz yüzde 0,3 oranında artarak yüzde 4,8'e çıktı.
İtalya borsasında da en çok değer kaybedenler bankalar olurken, Unicredit'in hisseleri yüzde 4,9, Banca Monte dei Paschi di Siena ve Banca Popolare di Milano'nun hisseleri yüzde 6 geriledi.
Avrupa bankalarından Alman Commerzbank'ın hisselerindeki değer kaybı yüzde 2,2, Fransız BNP Paribas yüzde 1,4 gerilerken, İspanyol Santander, Bankia ve BBVA da değer kaybetti.
Global Equities'den piyasa uzmanı David Thebault, Monti'nin İtalya'nın istikrar kazanmasını sağlarken Yunanistan krizinin bu ülkeye sıçramasını önlediğine dikkat çekerek, "Sürpriz istifası denkleme siyasi risk faktörünü ekliyor ki bir süredir unuttuğumuz bir şeydi bu" dedi.
İtalyan hükümeti Euro Bölgesi'nin en ağır borç yüküne sahip ülkelerinden.
Gayrısafi yurtiçi hasılasının yüzde 123'ü civarındaki borç yükü İtalyan ekonomisini piyasa güveni konusunda daha kırılgan hale getiriyor.
Zira yüksek borçlanma oranı, hükümetlerin borçlarını çevirebilmelerini zorlaştırıyor.
Rabobank'tan döviz stratejisti Jane Foley de, "İtalya'nın teknokrat başbakanının istifası eski siyaset sahnesine dönüş korkularını depreştirdi, bu da euro üzerinde yeni bir baskı yarattı" görüşünde.
Atanmış isimlerden oluşan teknokratlar kabinesinin başındaki Monti, istifa etmeden önce bütçe ve mali istikrar yasasını geçirmeye çalışacağını söyledi.
Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano da yaptığı açıklamada, Monti'nin "göreve devam etmesini sağlayacak siyasi irade yokluğundan yakındığını" aktarırken, başbakanın yasa ve bütçe geçer geçmez istifa etmek istediğini duyurdu.
İşveren örgütü Confindustria ekonominin bu yıl yüzde 2,4 oranında küçüleceğini tahmin ediyor. İşsizlik ise yüzde 11 civarında.
Krizi tetikleyen gelişmelerden biri de, Berlusconi'nin başında olduğu Özgürlükçü Halk Partisi'nin hükümete desteğini çekmesi olmuştu.
Ekim ayında vergi dolandırıcılığı suçlamasından mahkum olan Berlusconi, kararı temyiz ediyor. Eski başbakan ayrıca reşit olmayan bir kadına seks karşılığında para ödemekle de suçlanıyor.
Hükümetin istifasından sonra en fazla 70 gün içinde seçime gidilmesi gerekiyor.