HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İyi Parti adını Macaristan'dan mı aldı?

Meral Akşener'in kurduğu İyi Parti ile Macaristan'daki sağcı Jobbik (Daha iyi) Partisi arasında dikkat çekici bir isim benzerliği bulunuyor. Jobbik Türkleri ve Macarları da akraba olarak gören Turancılık Akımını" da savunuyor."

İyi Parti adını Macaristan'dan mı aldı?

2003'de Macaristan'da kurulan radikal sağcı ve Turancı Jobbik Partisi, Türkçe olarak kelimesi kelimesine "İyi" daha doğrusu "daha iyi" anlamına geliyor. Bu parti kurulduğunda yelpazenin en sağ ucundaydı.

Milliyetçi üslubuyla ve ülkede Macar olmayan herkese karşı, ama özellikle de Çingenelere karşı "nefret söylemleriyle" birden büyümeye başlamıştı. Parti Türkleri ve Macarları Asya bozkırlarından akraba olarak gören "Turan akımını" da savunuyordu.

Turancılık da zaten 19'uncu yüzyılda düyada ilk kez Macarlar tarafından geliştirilen bir siyasi akım olduğu için kısa sürede ülkede yeniden canlandırılmıştı.

AB KARŞITI KAMPANYALAR BAŞLATTILAR

Jobbik Partisi, yani Macar "İyi Parti" ilk başlarda Çingene düşmanlığının yanı sıra ülkenin yüzünü Avrupa'dan Asya'ya çevirmesi talepleriyle de taraftar buldu. Çünkü onlara göre Macaristan'da küreselleşmenin yarattığı yoksulluğun birincil sorumlusu Avrupa Birliği'ydi. Avrupa Birliği (AB) bayrakları yaktı, AB karşıtı kampanyalar başlattı.

Popülist talepleriyle oy topladı.

Turancılık kavramını pratiğe de taşıdı ve Jobbik Türkiye ile çok sıcak bağlar kurdu.

"ATİLLA'NIN TORUNLARIYIZ"

"Biz de Atilla'nın torunlarıyız" pankartları maçlarda, ya da Türklerle olan toplantılarda taşınmaya başlandı.

Jobbik Partisinin genç ve karizmatik başkanı Gabor Vona sık sık Türkiye ziyaretine gider oldu.

Bu ziyaretlerde doğal müttefiki MHP kesimleriyle sıcak ilişkiler geliştirdi, "bozkurt selamları" verdi.

Çok hızlı bir şekilde gelişen ve özellikle de gençler arasında çok büyük bir sempati toplayan Jobbik partisi bir ara 30 yaş altı kuşaklar arasında en büyük parti haline gelmişti.

İKİNCİ BÜYÜK MUHALEFET PARTİSİ OLDULAR

Parti kısa sürede parlamentoya girdi ve son seçimlerde kıl payı sosyalistlerin ardından ikinci büyük muhalefet partisi oldu.

Ancak aradan geçen zaman içinde Jobbik Partisinin tezlerinin önemli bir kısmı, özellikle de mülteci karşıtlığı, iktidardaki, FİDESZ tarafından resmen hükümet politikası haline getirildi.

Eleştirilerinin önü bu şekilde alındığı için Jobbik'in Fidesz'i iktidardan indirme şansı şu an için görünmese de, 2018 yılında yapılacak olan genel seçimlerde Jobbik'in ana muhalefet partisi olacağına gözlemciler kesin gözüyle bakıyorlar. Çünkü Jobbik bu kısa geçmişi içinde radikalizmini bir ölçüde törpüledi ve siyasetin merkezine doğru kaydı.

Artık Çingene düşmanlığından bahsetmiyor, ve herkesi kucaklamak istediklerini vurguluyorlar. Akşener'in oluşumu da siyasette merkezi hedefliyor ve herkesi kucaklamaya çalışıyor.


En Çok Aranan Haberler