HABER

"İyileşme tılsımı bozulmamalı"

İSTANBUL (İHA) - İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı C. Tanıl Küçük, 2003 yılının 2002'de yakalanan olumlu performansın kalıcı hale geleceği bir yıl olması temennisinde bulundu. Tanıl Küçük, iyileşme tılsımının bozulmaması gerektiğini hatırlattı.

Küçük yeni yıl dolayısıyla yayınladığı mesajda, ekonomide istikrar, sürdürülebilir büyüme, politikada şeffaflık, güven ortamı ve kamuda yapısal değişimin acil olarak gerçekleştirilmesi durumunda, 2003 yılının daha iyi olacağını söyledi.

Küçük, "Türk ekonomisini derinden sarsan ağır ekonomik kriz ortamından çıkış için kritik bir yıl olan 2002'yi geride bırakıyoruz. 2002 yılı için hazırlanan ekonomik programda, enflasyonu düşürmek, hızla yükselen borç stokunu sürdürülebilir bir seviyeye indirmek ve iyice küçülen ekonominin çarklarını yeniden döndürmek hedeflenmişti. Bu hedeflere yönelik olumlu bir performansın yakalanmakta olduğu görülmektedir. Ancak bu sonuçların, ekonominin rekor düzeyde küçüldüğü 2001 yılına kıyasla elde edildiği unutulmamalıdır. Ayrıca, bütün bu olumlu gelişmeler toplumun tüm kesimlerinin büyük özverisi ile sağlanmıştır. Ağır ekonomik iklim koşulları, üretim üzerindeki etkisini hala sürdürmektedir. Ekonomimiz kırılgan yapısını korumaktadır" dedi.

GSMH'DE BÜYÜME Bu ortamda ekonomide büyüme sürecinin başladığını söylemek acelecilik olacağını belirten Tanıl Küçük, 2003 yılında öngörülen yüzde 5'lik büyüme gerçekleşse dahi, 2003 yılı sonunda, kişi başına düşen Gayri Safi Milli Hasıla'nın (GSMH) 1998 yılı seviyesine yükselmesinin imkansız olduğunu söyledi. 2002 yılında, enflasyonda hedef alınan artışın altında olumlu bir gelişme sağlandığını hatırlatan Küçük mesajında, "Bu olumlu tablo, 2003 yılı için de enflasyonla mücadelede başarılı olunabileceğinin sinyallerini vermektedir. 2003'te de enflasyonla mücadele birinci önceliğimiz olmalıdır. İstanbul Sanayi Odası olarak, enflasyonla mücadele ve ekonomik büyüme arasındaki dengenin korunması gerektiğine inanıyoruz. Büyüme hedefli politikalar adına enflasyonla mücadeleden ödün verilmemelidir. Sağlıklı bir ekonomi için yeniden yapılanmanın önemli bir aracı olan özelleştirme çalışmalarına ivme kazandırılmalıdır" ifadelerini yer verdi.

TEK PARTİ İKTİDARI İLE YAKALANAN FIRSAT 3 Kasım seçim sonuçlarının, toplumun istikrar ve güven arayışının net bir ifadesi olduğunu savunan Küçük, tek parti iktidarı ile yakalanan tarihi fırsatın iyi değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti. Küçük, "Hükümet, faiz dışı fazla hedefi, bütçe kontrolünün sağlanması ve mali disiplinin korunması gibi konularda çok dikkatli davranmak zorundadır. Ekonomi yönetiminde uyumlu ve çok dikkatli olunmalıdır. Aksi takdirde, ülke olarak hep birlikte ödeyeceğimiz ağır bedeller ortaya çıkabilir. 2002 yılında yakalanan iyileşme tılsımı bozulmamalıdır" dedi. Sanayisizleşme dönemine son vermek, yatırım ve üretim ruhunu yeniden canlandırmak gerektiğini bildiren Küçük, Türk sanayiinin rekabet gücünün arttırılması gerekliliğine değindi.

"ÖNCELİK EKONOMİ"
Küçük mesajında, "Bunun için de, dünya pazarlarında rekabet ettiğimiz firmalarla, faktör eşitliğinin sağlanması şarttır. Finansman maliyetlerinden, vergi ve prim yüklerinden, enerji fiyatlarına kadar bir çok maliyet unsurunu dünya fiyatlarıyla temin etmek, Türk sanayicisinin en doğal hakkıdır. Türkiye'nin AB, Kıbrıs ve muhtemel Irak harekatı gibi çok önemli konuları içeren uluslararası bir gündemle karşı karşıya olduğu kuşkusuzdur. Ancak, gündem ne kadar yoğun olursa olsun, ekonomi hükümetimizin birinci önceliği olmalı ve hiçbir şekilde ihmal edilmemelidir. Kaldı ki, ekonomimiz sağlıklı bir yapıya kavuşmadan, uluslararası gelişmelerde yeterince etkin ve güçlü olmamız da mümkün değildir" ifadelerini kullandı.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler