ANKARA (ANKA)- Sanayi ve atık kuruluşu sayılacak olan jeotemal yatırımcısı başta elektrik tarifesi olmak üzere sanayi kuruluşlarına tanınan tüm teşvik ve haklardan yararlanabilecek.
Jeotermal Kaynaklar ve Doğal Mineralli Sular Kanunu Resmi Gazete'de yayımlandı. Jeotermal kaynaklar mülkiyet sahibine ait olmamasından dolayı arama ruhsatı alınması zorunlu hale getirildi. Jeotermal kaynaklar ve doğal mineralli sulara ilişkin haklar gerçek veya tüzel tek kişi adına verilebilecek. Jeotermal kaynaklar ve doğal mineralli sulara ilişkin haklar, miras yolu ile intikal edebilecek.
RUHSAT SÜRESİ 3 YIL
Arama ruhsatı müracaatında birden fazla proje olması durumunda en hızlı ve en fazla yatırımı teklif eden proje tercih edilecek. Arama ruhsat süresi üç yıl olacak. Faaliyetlerin olumlu gelişmesi ve ilave etütlere ihtiyaç duyulması halinde ise revize proje verildikten sonra idarece arama ruhsatı süresi bir yıl daha uzatılabilecek.
Arama ruhsatı sahibi, arama ruhsat süresinin son günü akşamına kadar işletme projesi ile idareye işletme ruhsatı için başvuruda bulunabilecek. Projede belirtilen sürede işletilmeye geçilmez ise proje ihaleye çıkılacak. İl özel idarelerinden izin alınmadan projede herhangi bir değişiklik yapılamayacak. Verilen işletme ruhsatının süresi 30 yıl olacak. Süre sonunda talep edilmesi durumunda işletme süresi onar yıllık dönemler halinde uzatılabilecek.
JEOTERMAL KAYNAKLARDA YEREL YETKİ
Doğal afet ve beklenmeyen hallerin ortaya çıkması durumunda geçen süre ruhsat süresine eklenecek. Ruhsat sahibi, projenin uzamasına neden olan durumların ortadan kalkmasından itibaren en geç üç ay içinde faaliyete geçmek zorunda olacak. Projeler her yıl il özel idaresi tarafından denetlenecek. Arama ve işletme ruhsatları başka bir yatırımcıya devredilebilecek. Herhangi bir sebeple hükümden düşmüş, terk edilmiş veya taksir edilmiş ruhsatlar, il özel idaresi tarafından ihale edilebilecek. Jeotermal kaynaklar için 1000 YTL, doğal mineralli sular için 500 YTL arama ruhsat harcı alınacak. İşletme ruhsatları için bu harç miktarları dört kat olarak uygulanacak.
Ruhsat aşamasına bağlı olarak, hektar başına, ruhsat harcının yüzde 1'i tutarında ruhsat teminatı alınacak. Bu oranı, yüzde 50 oranında artırmaya veya eksiltmeye Bakanlar Kurulu yetkili olacak. Verilecek teminat 15 bin YTL'den az olamayacak. Akışkanın doğrudan ve dolaylı kullanıldığı tesislerin gayrisafi hasılatının yüzde 1'i tutarında idare payı, her yıl haziran ayı sonuna kadar idareye ödenecek.
Arama ruhsatı sahibi arama yapılacak alanda özel mülkiyet sahibi ile anlaşamazsa kamulaştırma için il özel idaresine başvurabilecek.
SANAYİ VE ATIK ARITMA STATÜSÜ
Jeotermal kaynak dağıtımı ve üretimini yapan şirketler, sanayi kuruluşu ve atık arıtma kuruluşu olarak değerlendirilecek. Şirketler, başta elektrik tarifeleri olmak üzere sanayi kuruluşları ve atık arıtma kuruluşlarına tanınan tüm teşvik ve haklardan yararlanabilecek.
Kanunun yürürlüğe girmesinden önce kazanılmış hakların sahipleri kaynağa ait bilgileri 6 ay içerisinde özel idareye bildirecek. 6 ay içinde intibak talebinde bulunmayan haklar için teminat iki katına çıkarılarak, 6 ay ek süre verilecek.