ANKARA (İHA) - "TBMM Töre ve Namus Cinayetlerini Araştırma Komisyonu" raporunun ayrıntıları ortaya çıkmaya başladı. Raporda, TBMM'de daimi bir "Kadın-Erkek Eşitliği Komisyonu" kurulması öngörülüyor.
Komisyonun önerileri arasında, "Alo şiddet" hattı kurulması ve şehir aydınlatmalarının daha iyi yapılması da bulunuyor.
Taslak raporun başlıkları arasında, Türkiye genelinde sivil toplum örgütlerinin de harekete geçirilmesiyle "2006-2010 dönemi için kadına ve çocuğa yönelik şiddetin önlemesi, Türkiye Eylem Planı'nın hazırlanması ve yeni bir vizyon geliştirilmesi" yer alıyor. Cinsiyet ayrımcılığının eğitimden iş hayatına kadar hemen her alandan izole edilmesinin önerildiği raporda, özellikle kadına yönelik şiddete karşı alınacak önlemlerin ulusal bir plan çerçevesinde ve kapsamlı olarak belirlenmesi bulunuyor. Kadınlara ve çocuklara yönelik şiddetin tamamen ortadan kaldırılması için bu konuda özel bir bütçe hazırlanması, devletin bu tür şiddet eylemlerini açıkça kınaması ve toplumsal cinsiyete dayalı bütçe analizleri yapılması da taslak raporun önerileri arasında. Taslak raporda kadın konuk evlerinin, mevzuatlarda belirtilen standartlara uygun olması ve düzenli denetlenmesi, kadın konuk ve sığınma evlerinin yaygınlaştırılması önerilirken şu ayrıntılara yer veriliyor:
"- Yeni TCK'da, nitelikli adam öldürme suçunun ele alındığı 82. maddesinin töre saikiyle ibaresine, namus saikiyle ibaresi de eklenmeli.
- Diyanet İşleri Başkanlığı, kadına ve çocuğa yönelik şiddet, aile içi şiddet, namus cinayetleri, kadına karşı ayrımcılık konularında toplumu bilinçlendirmek üzere, hutbe ve vaazlar verilmesini sağlamalı.
- Şiddet ve özellikle ensest faillerinin rehabilitasyona tabi tutulmalarının yasal bir zorunluluk haline getirilmesi ve masraflarının failler tarafından karşılanması ile şiddet faillerinin kamu cezası almaları sağlanmalı.
- Kent planlamasında, sokak ve parkların iyi aydınlatılması, telefon kulübelerinin sıklaştırılması gibi, kadına karşı şiddet konusunda duyarlı bir bakış açısı yer almalı.
- Medya çalışanlarına, toplumsal cinsiyet eğitimi verilmeli.
- Ücretsiz 24 saat hizmet verecek 'Alo Şiddet Hattı' oluşturulmalı.
- Eşinden şiddet gördüğü için ayrılan veya ayrılmak isteyen kadına geçici nafaka bağlanmalı, parasal destek sağlanmalı.
- Kadına ve çocuğa yönelik şiddetle ilgili spot eğitim filmleri, medyada sık aralıklarla gösterilmeli.
- Turistik bölgelerde, turizm bürolarında, karakollarda ve otellerde turist kadınlara yönelik, çeşitli dillerde, başvurabilecekleri yerleri tanıtan broşürler yer almalı."