Öğle saatlerinde Erenler Derneği’nde toplanan 100 kişilik kalabalık, olayların meydana geldiği Yörükselim Mahallesi’nde cemevi inşa edilecek alana kadar yürüdü. Polisin itirazlarına rağmen yürüyen kalabalık, burada resmi kayıtlara göre 103 kişinin öldüğü olayları basın açıklamasıyla kınadı.
BÜLBÜL: 35 DEĞİL, 335 YIL GEÇSE DE BURAYA GELECEĞİZ
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Kemal Bülbül, 'Maraş dosyası'nın yeniden açılması gerektiğini söyledi. Maraş katliamının insanlığa karşı işlenmiş bir suç olduğunu ifade eden Bülbül, şöyle konuştu:
"Bu suçun bir numaralı sanığı devlettir. Maraş katliamı devlet eliyle organize edilerek yürütülmüştür. Bugün maalesef aynı zihniyet bizi potansiyel suçlu olarak görüp güya koruma adı altında bizim anma programı yapmamıza izin vermiyor. Biz diyoruz ki bu dosya yeniden açılacak. Maraş katliamı, Dersim katliamı, Koçgiri katliamı, Madımak katliamı; bu dosyalar yeniden açılacak, bu yargılamalar yeniden yapılacak. Bugün Maraş katliamının Uludere’den, Sivas katliamının Zilan katliamından hiçbir farkı yoktur. Bu ülkede ötekilere yürütülmüş olan katliamda zihniyet ortaktır. İnkarcıdır, tekçidir, ırkçıdır, gericidir, faşisttir. Burada yapılan anma insani, vicdani, hukuki bir anmadır. Biz bu anmayı yapmazsak Kerbela bizden davacı olur. Biraz önce sayın yetkililer yürüyüş yaptığımız takdirde dava açılacağını söylediler. Açın, bu davalar açılsın. Bir yüzleşelim. Yürüyen mi haklı, yürümeyi engelleyen mi haklı, bir görelim. Biz haklıyız, biz haklılığımızı tarihi mirasımızdan, Pir Sultan Abdal’dan, Pir Seyit Rıza’dan, Şah Hüseyin-i Kerbela’dan alıyoruz dostlarım. 35 değil, 335 yıl geçse de yine buraya geleceğiz. Bu anmayı yapacağız.”
DEMİR: MEZAR YERLERİ TESPİT EDİLMELİ
Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Doğan Demir ise güvenlik güçlerinin anma törenine katılmak için başka şehirlerden gelenlere izin vermemesine tepki gösterdi. 35 yıl önce diri diri katledilen insanları anmaya gelenlerin devlet zulmüyle, işkencesiyle, baskısıyla ve inkar politikasıyla karşı karşıya kaldığını ileri süren Demir şunları söyledi:
"Dün katledilen canlarımızın mezarlarını ziyaret ettik. Gidin görün ki insanın içi kan ağlıyor. Katledilen insanların sadece 4-5 tanesinin mezar yeri belli. Bu, bu devletin ayıbıdır. Devletin bu ayıptan kurtulması için bir an önce katledilen canlarımızın mezar yerleri tespit edilip, orada ailelerine teslim edilmelidir. Hiç olmazsa vicdani olarak insanlar rahat eder. Hiç olmazsa insanların ziyaret edebilecek mezar taşının olduğunu bilmesi lazım. Ama gelin görün ki Kerbela’dan başlayıp bütün katliamlarda Aleviler inkar edildi, yok sayıldı. Tam da bu noktada biz 21’inci yüzyılda Maraş’a girememenin üzüntüsünü yaşıyoruz. Bütün il sınırlarında canlarımızın yolu kesildi. Vali ve emniyet müdürünü biz buradan istifaya davet ediyoruz. Biz buraya terör estirmeye, kimsenin canını yakmaya, kimseyle kavga etmeye gelmiyoruz. Sadece canlarımızı anmaya geliyoruz.”
HAVADAN VE KARADAN GÜVENLİK ÖNLEMLERİ
1978'de 19-26 Aralık tarihleri arasında meydana gelen ve resmi kayıtlara göre 103 kişinin öldüğü ’Maraş Olayları’nın 35’inci yıldönümü nedeniyle olası gerginliklerin yaşanmaması için havadan ve karadan geniş güvenlik önlemleri alındı. Anma töreni kapsamında Kahramanmaraş genelinde 13 kentten gelen 2 bin polis ile jandarma görev yaptı, bir polis helikopteri de havadan gelişmeleri takip etti. Emniyet Müdürlüğü tarafından 45 noktaya kurulan görüntülü sistem ile yaşananlar adım adım izlendi.
CEMEVİ TEMELİ ATILDI
Konuşmaların ardından, Erenler Derneği'ne yakın mesafede,cemevi yapılması için satın alınan alandaki çevrili duvar, iş makinesi ile alkışlar eşliğinde yıkılarak, sembolik temel atıldı.
ÖLENLER ANISINA TÜRKÜ VE LOKMA
Olayları protesto eden kalabalığa ‘lokma’ adı verilen börek dağıtıldı. Grup, daha sonra yerel sanatçıların seslendirdiği ağıtları dinledi.
Anma töreninin ardından tekrar Erenler Derneği’ne yürüyen kalabalık etkinliklerin sona ermesiyle birlikte dağıldı.
DHA