HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kalp krizine çipli alarm

Cilt altına yerleştirilecek ve mini bir laboratuvar olarak iş görecek bir cihaz geliştirildi. Bu hasta bakımında devrim olacak.

Kalp krizine çipli alarm

Sadece 14mm uzunluğundaki cihaz, hastanın sağlığıyla ilgili olarak akıllı telefon üzerinden doktorlara düzenli bilgiler gönderecek. İsviçre'nin Lozan şehrinde Federal Politeknik Okulu (EPFL) bilim adamları, cihazın özellikle kemoterapi hastaları için paha biçilmez kıymette olduğunu ifade ettiler. Cihazın, kandaki kimyasallardan yola çıkarak kalp krizlerine karşı saatler öncesinden uyarıda bulunacağı belirtildi.

Birkaç milimetreküplük boyutuna rağmen cihazda 5 sensör, bir radyo vericisi ve bir güç dağıtım sistemi bulunuyor. Cihazın dışında da bir pil bulunuyor. Pil, vücudun dışında bulunacağı için her bittiğinde vücudun kesilmesi gibi bir durum olmayacak.

Cihazı geliştirenler, bunun doktorlara yüksek risk grubundaki hastaları sürekli takip edebilme imkanı vereceğini ifade ettiler.

EPFL'de araştırmaya liderlik eden bilim adamı Giovanni de Micheli, vücutta laktat ya da glukoz gibi hedef alınan maddelerin tespiti için sensörlerin yüzeyinin çeşitli enzimlerle kaplı olduğunu söyledi. De Micheli, “Hemen hemen her şeyi tespit edebiliriz. Ama enzimlerin belli bir ömürleri var. Bunu mümkün mertebe uzatmamız lazım” dedi.
Denemelerin çok iyi geçtiğini belirten De Micheli, cihazı yerleştirmenin de vücuttan çıkarmanın da çok kolay olduğunu söyledi.

Kronik hastalığı olan kişilerde bu cihazın semptomlar daha belirmeden uyarılar göndereceği kaydedildi.
Cihazın 4 sene içinde ticari olarak hazır hale geleceği bildirildi.

Nasıl çalışıyor?
Cihazda enzimlerle kaplı sensörler, vücuttaki kimyasallarla tepkime içine giriyor. Elde edilen bilgi, Bluetooth vasıtasıyla hastanın akıllı telefonuna gidiyor. Bilgi oradan da doktora gönderiliyor. Cihazdaki chip, 5 protein ve organik asidi tespit ediyor ve bilgileri eş zamanlı olarak doktorun bilgisayarına aktarıyor.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler