Kalp sağlığında önemli olanın koruyucu tedbirlerle hastalığa yakalanmamak olduğuna işaret eden Doç. Dr. Doğan, günde bir tane aspirin çiğnemenin, semizotu yemenin, üzüm suyu ve çay içmenin kalp sağlığını koruduğunu, kalp krizi riskini de azalttığını vurguladı.
Üzüm suyu ve çayın "kalbe dost besinler" olduğunu belirten Doç. Dr. Doğan, kalp sağlığı için zeytinyağı tüketilmesini de önerdi. Kalori problemi olmayanlara gün içinde istedikleri kadar üzüm suyu içmelerini tavsiye eden Doç. Dr. Doğan, antioksidan etkisi ve kan damarlarındaki pıhtıyı azaltması nedeniyle kalp krizi riskini düşüren çayın da günde 2-3 bardak içilmesi önerisinde bulundu.
Doç. Dr. Özgen Doğan, zeytinyağının sarımsakla tatlandırılarak ekmekle yenilmesi durumunda çok lezzetli olacağını anlatarak, içinde Omega-3 içeren semizotunun önemine dikkati çekti. "Semizotunun Türkiye'de ucuz ve kolay elde edilebilmesi büyük bir şans" diyen Doç. Dr. Doğan, Omega-3'ün düzenli tüketilmesinin çarpıcı bir biçimde kandaki kolesterolü normal seviyede tuttuğunu, ayrıca kanı incelterek damar içinde pıhtılaşmasını engellediğini dile getirdi. Omega-3'ün kalp krizi riskini azalttığını belirten Doç. Dr. Doğan, badem ve fındığın da yararlı besinler olduğunu söyledi.
Doç. Dr. Doğan, kalp sağlığına yararlı en iyi besinler arasında soğuk su balıkları da bulunduğunu ifade ederek; uskumru, alabalık, somon ve ton balığının barındırdıkları Omega-3 ile en iyi balık çeşitleri olduğunu bildirdi.
Kalp hastalarının ve risk altında bulunanların mutlaka günde bir tane aspirin alması gerektiğini anlatan New York Presbyterian Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Özgen Doğan, "Kalp hastalıklarında aspirin kadar önemli ve ucuz bir ilaç yoktur" dedi.
Doç. Dr. Doğan, kalp hastası ve risk grubunda olanların mutlaka aspirin kullanması gerektiğini kaydederek, kalp rahatsızlıkları için tek içimlik ve yüzlerce dolarla fiyatlandırılan ilaçlar bulunduğunu, buna karşın günde bir tane aspirin çiğnemenin maliyetinin ise oldukça düşük olduğunu söyledi.
Özellikle yüksek riskli hastaların güne başlayınca ilk yapmaları gerekenin aspirin çiğnemek olduğunu belirten Doç. Dr. Doğan, bu ilacın kalp krizinde ölüm oranını yüzde 40 düşürdüğünü bildirdi. Doç. Dr. Doğan, spor yapmanın da hiçbir maliyeti bulunmadığını ifade ederek, günde 30 dakika yürümenin yüzde 50, haftada 2 kez yüksek tempoda yürümenin yüzde 80, haftada 3-4 kez yüksek tempoda yürümenin yüzde 90 ve haftada 5 günden fazla yüksek tempoda yürümenin de kalp krizi riskini yüzde 98 azalttığının kanıtlandığını sözlerine ekledi.