Kalp hastalıkları ve felçlerin önlenmesinde beslenmenin öneminin tıp otoriteleri tarafından kabul edildiğini hatırlatan Halk Sağlığı ve İç Hastalıkları Uzmanı Dr. M. Emin Dinççağ beslenmenin önemine dikkat çekerek, doymuş yağ içeren gıdaların kalp damar hastalıklarına davetiye çıkardığı kesin olarak yapılan tıbbi çalışmalarda ispat edildiğini söyledi.
Kan tahlillerinde kolesterol, LDL kolesterol, trigliserid düzeyleri yüksek çıkan kalp ve damar hastalarına, yağ kısıtlanması, tedavide, hekimler tarafından önerildiğini ifade eden Dr. Dinççağ, "Ancak, ağız tadına düşkün, yağlı beslenen bazı bölgelerde, hastaların yasaklı gıdalara karşı meyilli oluşu, ağız tadından fedakarlık etmek istememeleri nedeniyle bu konu çoğu kez suistimal edilmektedir. Kalp damar hastalığı olanlar, felç geçirenlerin veya tahlillerinde kolesterol ve trgliserid düzeyi yüksek çıkan kalp hastalığına aday bireylerin yağsız beslenmeleri kalp hastalığından korunma açısından önerilecek en önemli tavsiyedir" dedi.
Dr. M. Emin Dinçaçğ, "Doymuş yağ içeren gıdaların kalp damar hastalıklarına davetiye çıkardığı kesin olarak yapılan tıbbi çalışmalarda ispat edilmiştir. Tereyağ, margarin yağları, iç yağı, süt ürünlerindeki yağlar, kaymak, Hindistan cevizi yağı, palmiye yağı, kakao yağı, kümes hayvanlarının ürünlerindeki yağlar, yumurta sarısı doymuş yağdan zengindir. Yine poaça, kuruvasan gibi hamur ürünleri de katı yağlar ile yapılmaktadır. Oda ısısının da katı olarak bulunan yağlar, doymuş yağlar olup kalp hastaları ve felç geçiren damar sertliği hastalarına yasaklanmıştır. Bazı basın organlarında ve kitaplarında katı yağları tavsiye eden piyasa hekimleri, vatandaşın zayıf yönünü istismar ederek, yanlış ve halk sağlığı açısından zararlı bilgiler ile sağlık cinayeti işlemektedirler" diye konuştu.
"Amerika Birleşik Devletleri'nde, 2007 yılından sonra endüstride bile doymuş yağ miktarını sınırlamak için yasal değişiklikler yapılırken, hala tereyağı tüketiminin bile bile vatandaşa önerilmesi, tıbbi çalışmalara sırt dönmektir" diyen Dr. Dinççağ, "Bu bir büyük vebaldir. Yapılan bir çalışmada kolesterol ve koroner arter hastalığı ilişkisi vardır. Kalp hastalığından korunmak için LDL kolesterolün, 100 miligramın altında olması önerilir. Kalp krizi geçirenlere, felç hastalarına LDL kolesterolün 70 miligramın altında olması önerilir. Eğer bu sağlanamazsa, kolesterol düşürücü ilaçlar ile bu hedef sağlanmalıdır. Günlük beslenmede doymuş yağ miktarı günlük besinlerin yüzde 7'sini aşmamalıdır" şeklinde konuştu.
Halk Sağlığı ve İç Hastalıkları Uzmanı Dr. M. Emin Dinççağ açıklamasını söyle tamamladı: "Medyada vatandaşın hoşuna giden tereyağı tüketin açıklamaları, medyatik olma, insanların hoşuna gitme çabalarıdır. Ancak bu yanlış bilgiler halk sağlığı açısından kalp krizine, inmeye ve diğer damar hastalıklarına davetiyedir. Vatandaşa eğer tereyağı ve yumurta tüketiyorsanız sık sık kan değerlerinizi ölçtürün, LDL kolesterol düzeyiniz yüksek ise hekiminize başvurun demeliyiz."