HABER

"Kanıtlanmamış ilacı kullanamazdık"

ANKARA (İHA) - Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanı Turan Arslan, Sağlık Bakanlığı Fomepizol isimli panzehire ithal izni vermediği için sahte rakı ölümlerinin yaşandığı yönündeki iddiaları cevaplandırdı. "Fomepizol olsaydı ölümler yaşanmazdı" yaklaşımının çok iddialı olduğunu belirten Arslan, "Hastalarımıza henüz kanıtlanmamış bir ilacı kullanamazdık" dedi. Arslan, sahte rakı zehirlenmelerinden sonra 43'ü hastanelerden olmak üzere Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi'ne toplam 687 rakı analizi başvurusu yapıldığını kaydetti. Arslan, analiz edilen sahte rakılardaki metanol oranlarının normalden 360 katı daha fazla çıktığını açıkladı.

Sahte rakı zehirlenmelerinden sonra oluşturulan Sağlık Bakanlığı Bilimsel Danışma Kurulu, Refik Saydam Hıfzıssıha Merkezi Başkanı Turan Arslan başkanlığında toplandı. Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi'nde gerçekleştirilen toplantı 1.5 saat sürdü. Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanı Arslan, Bilimsel Danışma Kurulu toplantısında ele alınan konuları gazetecilere açıkladı. Kurul üyelerinin metanol zehirlenmelerine ilişkin 6 maddelik karar aldığını belirten Arslan, alkol alan kişide metanol zehirlenmesi olduğunu söyleyebilmek için 12-24 saat içinde ortaya çıkan göz bulguları, nörolojik sistem bulguları ve sonrasında çıkabilecek olan metabolik asidozun gözlenmesinin gerektiğini kaydetti.
Arslan, Kurul'da alınan kararları şöyle sıraladı:

"Metanol aldığı şüphesiyle hastanelere başvuran her hastada alkol alma zamanı ile bağlantılı olarak kabul edilmiş genel zehirlenmelerdeki ilkyardım uygulanması olan temel ve ileri yaşam desteğini sağlamak, kusturmamak, ilk 1 saat içinde mide yıkaması ve aktif kömür uygulamak, nöbetlere karşı benzodiazepin kullanmak, kan gazları, elektrolitler ve böbrek fonksiyonlarını yakından takip etmek gerekir. Gözle ilgili anormallikler gösteren ve belirgin asidozu olanlarda asidoz tedavisi yapılarak daha fazla toksit metabolit oluşumunu önlemek için Etanol ve Fomepizol ile antidot tedavisi yapılır. Ciddi metabolik anormallikler gelişmesi durumunda hemodiyaliz yapılır. Metanol zehirlenmesinde kullanılan Etanol ve Fomepizol isimli antidotların bilimsel olanak kanıta dayalı tıp kapsamında klinik veriler açısından birbirlerine üstünlükleri henüz gösterilmemiştir. Fomepizol'ün tedavide uygulama açısından ve ilgili parametrelerin takibi açısından daha pratik olduğu bilinmektedir."

"FOMEPİZOL'Ü SADECE AMERİKA VE FRANSA ÜRETİYOR"
Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanı Turan Arslan, Bilimsel Danışma Kurulu'nda alınan kararları açıkladıktan sonra gazetecilerin sorularını cevapladı. Arslan, Fomepizol isimli panzehirin Türkiye'ye girişinin yasaklandığı yönünde bir kararın olmadığını, ancak Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü'nün Fomepizol getirilmesi için bir müracaatının bulunmadığını söyledi. Arslan, gazetecilerin bugün bazı basın kuruluşlarında yer alan, "Sağlık Bakanlığı Fomepizol isimli panzehire ithal izni verseydi, bu kadar insan sahte rakı yüzünden ölmeyecekti" şeklindeki iddiaları hatırlatması üzerine şunları söyledi:

"Fomepizol olsaydı ölümler olmazdı' yaklaşımı çok iddialı bir yaklaşımdır. Hastalarımıza kanıtlanmamış bir ilacı kullanamazdık. Bu konuda bir kaygımız yok. Gerek duyarsak Fomepizol'ü getirtiriz. Fomepizol'ü dünyada sadece Amerika ve Fransa üretiyor. Ama, 'Etil alkol tedavisini bırakın, bunun yerine Fomepizol tedavisi yapın' diye bir yaklaşım yok."

"ANKARA VE İZMİR'DEN ALINAN NUMUNELER TEMİZ ÇIKTI" Arslan, hastanelerde kan alkol cihazı olup olmadığı yönündeki bir soruya ise, "Hastanelerimizde bu cihazlar yok ama Hıfzıssıhha Enstitülerinde vardır" cevabını verdi.
Arslan, ölüm olaylarının yaşanmasından sonra İstanbul, Ankara ve İzmir'de satılan rakılardan numuneleri incelediklerini belirterek, Ankara ve İzmir'deki numunelerin 'temiz' çıktığını kaydetti. Arslan, 43'ü hastanelerden olmak üzere Refik Saydam Hıfzıssıha Merkezi'ne toplam 687 rakı analizi başvurusu yapıldığını ifade etti. Arslan, rakı içerisindeki Metanol oranının normalde binde 15 olması gerektiğini vurgulayarak, "Ancak analizlerde normalin 360 katına ulaşan sonuçlar elde ettik" diye konuştu.
Metanolün sindirim ve solunum yoluyla hatta cilt temasıyla da kişiye geçebileceğini anlatan Arslan, "Çift görme, bulanık görme, baş dönmesi, bulantı, kusma ve mutsuzluk Metanol zehirlenmeleri için ilk şüpheli bulgulardır. Bu durumda derhal bir sağlık
kuruluşuna başvurulması gerekiyor" şeklinde konuştu.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler