Sosyal Güvenlik Kurumu'nu bağlayan Sağlık Uygulama Tebliğine dayanarak yapılan güncellemeyle, temel olarak yaşamı tehdit eden, hastaların yaşam kalitesini etkileyen başta kanser olmak üzere ciddi hastalıkların tedavisinde yurt dışından temin edilen ilaç listesi genişletildi. Ayrıca, bulunmasında sıkıntı yaşanan ve ciddi hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar da listeye eklendi.Yapılan değişiklikle, bu tip ilaçların yurt dışından temin edilmesi sürecinde, bürokratik engeller nedeniyle yaşanan gecikmelerin ortadan kaldırılması amaçlandı. Ayrıca, SGK tarafından Sağlık Bakanlığı'nca yapılan bilimsel değerlendirmelerin daha iyi anlaşılması öngörüldü.
Güncellemeyle, onay alma süreci kalkıyor. Onay şartlarını yayımlayan Bakanlık, hastaların ve hasta yakınlarının onay başvurusu yapmadan ilaca erişmelerinin yolunu açıyor. Bürokratik işleyişe göre, yurt dışı ilaçlar için reçete yazılıyor, ilgili reçete için rapor düzenleniyor ve rapor Sağlık Bakanlığı İlaç Eczacılık Genel Müdürlüğü'ne sunuluyordu. Burada onaylanan rapor daha sonra Türk Eczacıları Birliği'ne (TEB) iletiliyordu. Resmi kurumlarla protokolü bulunan TEB de ilacı stoklarından
temin ediyor veya yurt dışından getirtiyordu.
İşleyişin kolaylaşması için yapılan değişiklikle, listeye yeni ilaçlar da eklendi. 1 Aralık 2010 tarihinde 119 olan ilaç sayısı söz konusu tarihten itibaren 299'a çıkartıldı. 299 ilacın 46'sı kanser, 44'ü kardiyolojik hastalıklar, 36'sı ciddi enfeksiyonlar, 38'i sinir sistemi hastalıkları, 9'u solunum sistemi hastalıkları tedavisinde kullanılan ilaçları kapsıyor. Yine metabolik hastalıklar, dermatolojik, sindirim sistemi hastalıklarıyla ilgili ilaçlar da bu listede bulunuyor. Piyasada bulunmasında sıkıntı yaşanan ve özellikle kanser tedavisinde kullanılan ilaçların bulunduğu listede, temel kanser ilacı olan 8 ilaca da endikasyon şartı aranmadan onay veriliyor. Yeni liste, 15 Mayıs'tan itibaren geçerli olacak.