HABER

Kanun var ama mera yok

ANKARA (İHA) - Meraları iyileştirilmesi için Mera Kanunu çıkartan Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın Türkiye'de toplam ne kadar mera alanının olduğunu bilmediği ortaya çıktı.

1945 yılında 39 milyon hektar olan mera alanı bugün Tarım ve Köyişleri Bakanlığı verilerine göre 21.7 milyon, Orman Bakanlığı'na göre 22 milyon, Devlet İstatistik Enstitüsü verilerine göre ise 12 milyon hektara kadar iniyor. Tarım ve Köyişleri Bakanlığ Mera Daire Başkanlığı'ndan edinilen bilgiye göre, Türkiye'de bugüne kadar mera arazilerinin tam bir tespitinin yapılamadığı görülüyor. Bakanlığı yetkilileri,1991 genel tarım sayımında ülke genelindeki mera alanlarının 12.3 milyon hektar olarak kayda geçirildiğini belirterek, "Ancak bu rakamın gerçeği yansıttığını söyleyemeyiz. Bu güne kadar mera arazilerinin tam bir tesbiti yapılmadığı için elimizde kesin rakam yok" dedi. 1998 yılında çıkan mera kanunundan sonra Tarım Bakanlığı, mera arazileri üzerinde yaptığı çalışmaların neticisenide mera olma niteliği kaybetmiş 4 milyon hektar alana tekrar mera niteliği kazandırırken, aynı çalışmalar esnasında 1.5 milyon hektar alanının da mera alanına çevirdi. Bakanlığın elindeki en sağlıklı verilerin son 4 yıl içinde işlenen 5.5 milyonluk mera alanı olduğunu belirten yetkililer, şuna Türkiye'de Büyükşehirlerin göbeğindeki bir çok yerleşim alanının bile mera alanı olarak gözüktüğüne dikkat çekiyor.

Diğer yandan, Tarım Bakanlığı, 40 bin köy, 20 bin mezra, 5 bin ilçe ve 81 il'de yaptığı çalışmalarla 2006 yılında Türkiye genelindeki tüm mera, çayır ve çaylakların tesbitini, 5 yıl içinde yapmayı planlıyor. Bakanlık, ilk mera kanunun çıktığı 1998'den bugüne kadar 4 milyon hektar mera alanı tesbit ederken, bundan önceki dönemlere ait meralarla ilgili elinde hiçbir bilgi yok. Meraların kullanım hakkının diğer kamu kurum ve kuruluşlarında da olmasından dolayı, meralar üzerinde yapılacak değişiklikten çoğu zaman Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın haberi olmuyordu. TBMM'de kabul edilen Mera Kanunu ile, meralar üzerinde Bakanlığın bilgisi olmadan tarım dışı hiçbir işlem yapılamayacak.

Ayrıca, "Mera Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değeşiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı"nın yasalaşması halinde, 5 yıllık süre içinde 15 milyon hektarlık bir alanın mera olarak geri kazanılması hedefleniyor.

Öte yandan, mera, yaylak ve kışlak gibi arazilerinin sanayileşme,doğal afet, tarla ve çarpık yapılaşma neticesinde giderek küçülmesi, Türkiye'deki hayvan başına düşen kaba yem miktarında önemli oranda azalmasına neden oldu. 1950 yıllarında bir büyükbaş hayvana 1.79 hektar çayır düşerken bugün bu oran 0.70 hektara kadar geriledi. Tarım ve Köyişleri Bakanı Sami Güçlü ise, yıllık 25 milyon ton olan kaba yem açığının yüzde 60'lık kısmının yeni mera tasarısının yasalaşmasıyla halinde kapıtalacağını açıkladı.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler