HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Karabaş otunun faydaları nelerdir? Karabaş otu hangi hastalığa iyi gelir, kimler kullanamaz?

Karabaş otu şifalı bitkiler arasında bulunan önemli bir bitki çeşididir. Bilimsel ismi Lavandula stoechas olan bu bitki, ballıbabagiller ailesine mensuptur. Geçmiş dönemlerde alternatif tıp alanında yaygın olarak kullanılan bu bitkinin bünyesinde pek çok önemli vitamin ve mineral vardır. Görüntüsü çalıyı andıran bu bitki, çok senelik bitki türlerinden biridir. Peki, karabaş otunun faydaları nelerdir, hangi hastalığa iyi gelir ve kimler kullanamaz?

Karabaş otunun faydaları nelerdir? Karabaş otu hangi hastalığa iyi gelir, kimler kullanamaz?

İçindekiler

  • Karabaş otunun faydaları nelerdir?
  • Karabaş otu hangi hastalığa iyi gelir?
  • Karabaş otu nasıl kullanılır?
  • Karabaş otu çayı nasıl demlenir?
  • Karabaş otu kimler kullanamaz?

Karabaş otunun çiçek bölümleri lavantaya benzer özellikler taşımaktadır. Ancak lavanta bitkisine nazaran daha ufak boyutlara sahiptir. Yaygın olarak Akdeniz tarafında yetişen bu bitkinin kullanım alanı epey geniştir. Krem veya sabun gibi kozmetik ürünlerin yapımında da kullanılan bu otun insan sağlığı yönünden çeşitli faydaları vardır. Ancak doğal bir bitki türü olsa da tüketiminde aşırıya kaçmamak oldukça önemlidir.

Karabaş otunun faydaları nelerdir?

Lavanta çeşitlerinden biri olarak karşımıza çıkan karabaş otu faydaları açısından oldukça önemli bir bitkidir. Günümüzde pek çok noktada yetişmesi son derece kolay bu bitkinin en dikkat çekici bölümü ise kalp biçimindeki yapraklarıdır. C vitamini bakımından zengin bir bitki olmasından kaynaklı özellikle bağışıklık sistemi üzerinde çok fazla olumlu etkileri vardır. Ayrıca magnezyum, demir, kalsiyum gibi çeşitli minerallerde içeren bir yapıya sahiptir. Bu bitkiden elde edilen yağ, masaj yağı olarak kullanılabildiği gibi taze veya kuru yaprakları da çay demlemek için kullanılır. Karabaş otunun faydaları ise genel olarak şu şekildedir:

  • Bu bitki antienflamatuar bir özellik taşımaktadır. Bu özelliğinden kaynaklı ağrı kesici görevini üstlenmektedir.
  • Kabızlık ya da ishal gibi sindirim sistemiyle ilgili sorunların hafiflemesine yardımcı olur.
  • Bünyesindeki C vitamininden dolayı güçlü bir bağışıklık sisteminin olmasını sağlar.
  • Ağız ve diş sağlığının yanı sıra cilt sağlığı üzerinde de birçok olumlu etkiye sahiptir.
  • Solunum sistemiyle alakalı problemlerin giderilmesinde etkin bir rolü vardır.
  • Bu bitki antibakteriyel bir özelliğe sahiptir. Bu özelliğinden kaynaklı enfeksiyon riskinin en aza inmesini sağlar.
  • Kan dolaşımını düzenlemede etkin bir rolü bulunur.
  • Cilt üzerinde oluşan yaraların daha hızlı iyileşmesinde etkilidir.
  • Hormon seviyelerini dengeleme etkisi, karabaş otu cinsel faydaları arasında yer alır.
  • İdrar yolu ile ilgili problemlerin hafiflemesinde etkisi vardır.

Karabaş otu hangi hastalığa iyi gelir?

Karabaş otu birçok yararı olan bitki türlerinden biri olarak bilinmektedir. Yaşlanma karşıtı etkisi bulunan bu bitki aynı zamanda hücre hasarını büyük ölçüde engellemektedir. İçerdiği önemli bileşenlerden dolayı diş etleri ile ilgili sorunlara, ağız kokusuna ve diş çürümelerine karşı etkilidir. Kan dolaşımını düzenleyici özelliği olduğundan kalp rahatsızlıklara karşı koruyucudur.

Bu noktada karabaş otu beyin damarlarını açar mı konusu karşımıza çıkabilir. Bu bitki şifalı bir bitki olarak tabir edilmektedir. Kan dolaşımı üzerinde olumlu etkileri bulunan bu bitki damar tıkanıklığı hastalığını engellemeye yardımcı olur. Beyin bölgesinde meydana gelen damar tıkanıklarını açma etkisi vardır. Ayrıca sindirim sistemiyle alakalı ishal, kabızlık gibi ve solunum sistemiyle ilgili astım, bronşit gibi rahatsızlıklarda görülen semptomları hafifletmekte etkilidir.

Karabaş otu nasıl kullanılır?

Şifalı otlardan biri olarak karşımıza çıkan karabaş otunun kullanım alanı epey fazladır. Kozmetik sektöründe krem, parfüm yapımında kullanılan bu bitki, yemeklere lezzet vermek amaçlı baharat olarak da tercih edilmektedir. Ancak en yaygın tüketim biçimi çay formunda olanıdır. Bu bitkinin taze ya da kurutulmuş yaprakları veya çiçekleri çay yapımında sıklıkla kullanılmaktadır.

Kozmetik, gıda veya çay yapımında kullanılmasının yanı sıra çiçeklerinden reçel de yapılabilmektedir. Cilt sağlığı üzerinde de bir hayli olumlu etkilere sahip olan bu bitki, masaj yağı olarak da kullanılabilmektedir.

Karabaş otu çayı nasıl demlenir?

Karabaş otunun insan sağlığı üzerinde sayısız yararı bulunmaktadır. Bu bitkinin en sık tüketim şekli çay şeklinde demlenip içilmesidir. Karabaş otu çayı son derece kolay bir şekilde yapılabilen bir çay türüdür. Çayın yapım aşamasında taze yaprakları da kullanılabilmekle birlikte daha çok kurutulmuş formu tercih edilmektedir.

Yaklaşık olarak 1 tatlı kaşığı kadar kurutulmuş karabaş bitkisi, 1 bardak kadar suyun içerisine eklenir ve ardından ortalama 7 dakika kadar kaynamaya bırakılır. Belirtilen süre kadar kaynatıldıktan sonra ise içilebilir. Karabaş otu çayı faydaları açısından bir hayli zengin bir içecektir. Bağışıklık güçlendirici etkisi başta olmak üzere özellikle mideyle ilgili sorunların giderilmesine yardımcı olmaktadır.

Karabaş otu kimler kullanamaz?

Karabaş otu hem vitamin hem de mineraller açısından son derece zengin bir bitki türü olarak karşımıza çıkar. Doğru miktarda kullanıldığında insan sağlığı yönünden birçok yararı olan bu bitki, yanlış tüketildiğinde ise istenmeyen problemlerin ortaya çıkmasına neden olabilir.

Bazı kişilerin bitkinin içerisinde bulunan bileşenlere karşı alerjisi olabilir. Ayrıca gebelik ile emzirme döneminde olan kadınların bitkiyi tüketmesi tavsiye edilmez. Bununla birlikte çocuklar için de uygun bitki türü değildir. Düzenli olarak ilaç içenlerle kronik rahatsızlığı olan bireylerinde bu bitkiyi tüketmeden önce uzman bir doktor görüşü almaları sağlıkları yönünden oldukça büyük önem taşır.

Önemli not: Bu içerik tavsiye niteliği taşımamaktadır. Paylaşılan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır ve herhangi bir tıbbi sorunun teşhis veya tedavisi için kullanılmamalıdır. Tıbbi bir sorununuz varsa lütfen doktorunuza danışınız.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler