ANKARA (İHA) - Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), öğretmenlere yönelik yapılan "Kariyer Sınavı"nın Danıştay tarafından bir maddesinin yürürlük durdurma kararını Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu'na götürmeye hazırlanıyor.
MEB, Danıştay 2. Dairesi, 'iki yıllık ön lisans mezunu öğretmenlerin uzmanlık sınavına giremeyeceklerine' ilişkin 'sınav kılavuzu hükmünü' yürütmesini durdurma kararı vermesi sonrasında karşı atağa geçti. MEB, iptal için elinde Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'na, 1998 yılında Anayasa Mahkemesi'nin aynı içerikteki verdiği kararla ilgili dosyayı emsal gösterip, kararın iptali için başvuracak. 1998 yılında bakanlık müfettişlerinden bir tanesinin açtığı davayı ciddiye alan Danıştay, konuyu "Anayasa'nın 10. Maddesindeki eşitlik ilkesine" aykırı olduğu gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi'ne götürdü. Anayasa Mahkemesi, 1997 yılında Bakanlık müfettişlerinin ek göstergelerini düzenleyen Kanun Hükmünde Kararname'nin 10. Maddesi kapsamında lisans mezunu müfettişlerin, 2000 ek göstergelerinin ve karşılığı olan tazminatlarla ilgili düzenlenmeyi, ön lisans mezunu müfettişlerin aleyhine sonuçlandırdı.
Danıştay, "En az 4 yıl süreli yükseköğrenim veren" ibaresinin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurması üzerine Anayasa Mahkemesi de konuya ilişkin 22.11.1998 tarihinde 1998/1 Esas ve 1998/86 kararı ile 14.7.1965 günlü 657 sayılı 'Devlet Memurları Kanunu' nun 570 sayılı kanun hükmünde kararname ile değişik 4 Sayılı Mamak Tazminatı Cetveli'nin 8.sırasının A Bendinde yer alan 'En az 4 Yıl süreli yüksek öğrenim veren' ibaresinin bakanlık müfettişleri yönünden Anayasa'ya aykırı olmadığına karar verdi. İşte bakanlık, emsal göstereceği bu davayla iki yıllık eğitim enstitüsünü veya yüksekokulu bitirenlerle en az dört yıllık eğitim öğretim veren fakülte veya yüksekokulu bitirenlerin aynı durumda olmadıklarını şeklindeki Anayasa Mahkemesi kararını emsal gösterecek.
24 Haziran 2000 Sayı: 24089 sayfa 19'da yayınlanan Anayasa Mahkemesi kararında o dönem Anayasa Mahkemesi Başkanı olan Cumhurbaşkanı Başkanı Ahmet Necdet Sezer'in de Milli Eğitim Bakanlığı kararı lehine oy kullandığı ortaya çıktı. Bu kararla, 27 Kasım 2005 tarihinde yapılan ve öğretmenlerin niteliğinin artırılması amaçlanan "Öğretmenlik Kariyer Sınavı"nın iptali ve sonrasında Danıştay 2. Dairesi'nin yönetmeliğin ilgili maddesinin yürürlüğünün durdurulmasıyla sevinen Türk Eğitim-Sen ile Eğitim-Sen'i, Bakanlığın elindeki emsal dava ve sonucu zora sokacak.
Öte yandan Bakanlık yetkilileri, sendikalar tarafından açılan davanın Danıştay 2. Dairesi tarafından verilen kararın mesai bitimine yarım saat kala elden yetiştirilmeye çalışılmasının teamüllerin dışında olduğuna dikkat çekti. Türk Eğitim-Sen ve Eğitim-Sen'in Eylül 2005'de açtıkları dava sonucunun sınavın yapılacağı 27 Kasım 2005 tarihinden iki gün önce karar verilmesinin de dikkat çekici olduğunu vurguladılar. Şimdi gözler, bakanlığın başvuracağı Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'nun başvuru sonrasında vereceği karara çevrildi.