Romanların yaşadıkları sorunların ele alındığı toplantıda 6 ana madde üzerinde durulurken, çözüm için ortak çalışma kararı alındı. Romanların sorunlarını dile getiren Kılıçdaroğlu, "Sorunlarımız var diyorlar. Bunu da şöyle sıralıyorlar; Eğitim, barınma, güvenlik, istihdam, ayrımcılık ve dışlanmışlık” dedi.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Bakırköy Botanik Parkı Sosyal Tesislerinde "Geleceği Birlikte Kuruyoruz”konulu Roman Buluşması'na katıldı. Toplantıya Kılıçdaroğlu'nun yanı sıra CHP Genel Başkan Yardımcıları Gürsel Tekin, Mehmet Bekaroğlu ile Roman dernekleri yöneticileri katıldı. Basına kapalı gerçekleştirilen toplantı yaklaşık 2,5 saat sürdü.
Toplantının ardından gazetecilerin karşısına geçen Kılıçdaroğlu, buluşmada görüşülen konulara ilişkin açıklama yaptı. Roman vatandaşların yaşadıkları sorunlara ilişkin değerlendirmelerde bulunulduğunu belirten Kılıçdaroğlu, daha sonra talepleri dile getirdi.
Sözlerine Roman vatandaşlarla ilgili yapılan araştırma sonuçlarını açıklayarak başlayan Kılıçdaroğlu, "Hiç okula gitmeyen yüzde 24, ilkokul mezunu yüzde 43, ilkokulu terk yüzde 21.4, ortaokul mezunu yüzde 8.4, lise mezunu yüzde 2, üniversite mezunu binde 4, sigortalı çalışan işçi sayısı yüzde 3,5, kayıt dışı çalışan yüzde 96. Bu kadar sorunları derinden yaşayan bir toplumun sorunlarına eğilmek parti olarak da bizim görevimiz” dedi.
Yapılan görüşmelerde 6 konuda uzlaşıldığını ifade eden Kılıçdaroğlu, "Bu konuda 6 nokta üzerinde uzlaştığımızı sizlere ifade etmek isterim. Bunlardan birincisi şu; diyor ki Roman kardeşlerimiz; Bizi dezavantajlı grup olarak adlandırıyorlar, bunu kabul etmiyoruz. Bu ülkenin eşik yurttaşları olmak istiyoruz. Türkiye Cumhuriyetleri yurttaşlarının tümü eşit olmalıdır. Eşit yurttaşlar olarak onurlu bir geleceği bizde istiyoruz. Bu da bizim en temel hakkımızdır. Yürekten katılıyoruz. İkinci nokta, diyorlar ki; Avrupa Birliği'nin Romanlarla ilgili strateji planları var ama Türkiye'nin böyle bir strateji planı yok. Buna ihtiyacımız var. Bunun mutlaka gerçekleşmesi lazım. Sorunlarımız var diyorlar. Bunu da şöyle sıralıyorlar. Eğitim, barınma, güvenlik, istihdam, ayrımcılık ve dışlanmışlık… Bizim en temel sorunlarımız bu diyorlar. Eğer bir strateji planı hazırlanacaksa bu sorunlardan yola çıkılarak bir plan hazırlanmalıdır” diye konuştu.
"BİZ SEÇİMDEN SEÇİME HATIRLANMAK İSTEMİYORUZ”
Roman vatandaşların seçimden seçime hatırlanmak istemediklerini aktaran Kılıçdaroğlu, "Bir üçüncü konu, Romanlar ve onların temsilcileri diyorlar ki; Biz seçimden seçime hatırlanmak istemiyoruz. Seçimden seçime geliyor bize politikacılarımız. Oysa biz bu ülkenin onurlu birer yurttaşı olarak varsa sorunumuz sorunun aşılması gereken zamanda siyasetçinin yanımızda olmasıdır. Özellikle Romanların yoğun olarak yaşadığı yerlerde, bir kesinlikle bir kadın merkezi olmasını istiyorlar. Kadınlarımızı o merkezde aydınlatılmalı ve eğitilmelidir. İki, mutlaka kreş olmalıdır. Çocuklarımız okul öncesi de eğitim görmelidirler. Bu bizim hakkımız diyorlar. Gerçekten de haklarıdır. Üç, mutlaka Roman mahallelerinde etüt merkezleri kurulmalı. Onlara hakları anlatılmalı, hak talep ediyorlar. Talep ettikleri hakları nasıl alacakları anlatılmalı” diye konuştu.
"KENTSEL DÖNÜŞÜMDEN MEMNUN DEĞİLİZ DİYORLAR”
Kılıçdaroğlu, Roman vatandaşlarının kentsel dönüşümden duydukları memnuniyetsizliği dile getirerek, "Bir dördüncü konu; Bugün uygulanan kentsel dönüşümden kesinlikle memnun değiliz diyorlar. Bu kentsel dönüşüm biz de daha derin bir yoksulluklara yol açıyor dediler. Kentin dışına sürüldük diyorlar. O nedenle kentsel dönüşümün bir sosyal dönüşüm olarak ele alınması gerektiğini vurguluyorlar” ifadelerini kullandı.
"OLAĞANÜSTÜ BİR MÜZİK YETENEKLERİ VAR”
Romanların müzik kültürüne vurgu yapıldığını belirten Kılıçdaroğlu, "Bir beşinci konu, Romanların belki de genlerinde olan bir özellikleri var. Olağanüstü bir müzik yetenekleri var. Bizim çocuklarımızın müzik konusunda eğitilmesi lazım. Daha nitelikli eğitim görmelidirler” diye konuştu.
"BİZE YÖNELİK NEFRET SÖYLEMLERİNİ ASLA KABUL ETMİYORUZ”
Romanların nefret söylemlerine tepkisini de dile getiren Kılıçdaroğlu, "Bir altıncı konu, bize yönelik bir nefret söylemleri var diyorlar. Bunu hazmedemiyoruz diyorlar. Bu ülkede doğduk, bu ülkede yaşıyoruz. Bize yönelik nefret söylemlerini asla kabul etmiyoruz diyorlar. Son derece insani bir taleptir bu. Bende CHP Genel Başkanı olarak medyanın önünde söz verdim ve bütün bunların takipçisi olacağız” dedi.