İmar Bankası'ndan bono alan 22 bin kişiye ödeme yapılmasını öngören yasa ile KEY kesintilerinin hak sahiplerine ödenmesine ilişkin yasa Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Yasa'nın onaylanması ile birlikte, bonozedelere 728 milyon 350 bin 435 YTL tutarında ödeme yapılmasının önü açıldı.
"İmar Bankası Tarafından İkincil Piyasada Devlet İç Borçlanma Senedi Satışı Adı Altında Toplanan Tutarların Devlet İç Borçlanma Senetleriyle Ödenmesini Öngören Kanunu" kapsamında toplam 22 bin 517 bonozedeye 728 milyon 350 bin 435 YTL tutarında ödeme yapılacak. Devlet borçlanma senetlerinin toplam nominal değeri 1 milyar 23 milyon 672 bin YTL olarak belirlenirken, ödemeler ise 728.3 milyon YTL işlem tutarı üzerinden yapılacak. Bonozedelere ödeme şekli konusunda nihai kararı Bakanlar Kurulu verecek.
KEY HESAPLARI DA ÖDENİYOR
Hükümet'in seçimlerden önce hızlı bir şekilde Meclis gündemine getirdiği Konut Edindirme Yardımı kesintilerinin hak sahiplerine ödenmesi yasası da onaylandı. Yasa, 1987 ile 1995 yılları arasında KEY kesintisi yapılan hak sahiplerine, nakit veya hisse senedi olarak ödeme yapılmasına ilişkin usul ve esasları düzenliyor. Kanun, emekliler ile hak sahiplerinin mirasçılarının da ödemeden yararlanmasını öngörüyor.
Yasa'ya göre, KEY hesaplarını tahakkuk ettirmek ve tasfiye halindeki Emlak Bankasına devretmekle yükümlü olup bankaya bilgi gönderen kurumlar dışındaki tüm kurum ve kuruluşlar, KEY kesintileri Emlak Bankası'na aktarılmış olan hak sahiplerinin isimleri ve yardım tutarlarının yer aldığı listeler ile KEY tutarı tahsil edilmiş, ancak Emlak Bankasına aktarılmamış olan hak sahiplerinin isimleri ile yardım tutarlarının yer aldığı listeleri, 6 ay içinde Bankaya teslim edecek.
BAKANLAR KURULU SÜREYİ UZATABİLECEK
Bakanlar Kurulu, bu süreyi, bir defaya mahsus olmak üzere 3 aya kadar uzatabilecek. Bu süre içinde, hak sahiplerine ilişkin listelerin bildirilmemesi, mükerrer veya yanlış bildirilmesi halinde hak sahiplerine karşı sorumluluk, ilgili kurum veya kuruluşlara ait olacak. Kurumlar, belirtilen listelerdeki tutarlar ile bu tutarların ilgili bankaya yatırıldığına ilişkin dekontların mutabakatını yapmak ve dekontları gerektiğinde ibraz etmek üzere muhafaza etmekle yükümlü olacak. Emlak Bankası tarafından başlatılan hak sahiplerinin belirlenmesi işlemleri, Banka tarafından ilgili kuruluşlarca gerekli mutabakatları sağlanarak gönderilen listeler esas alınarak tamamlanacak. Banka, hak sahiplerinin isim, kesinti ve nemalarını içeren listeleri, 3 ay içinde Emlak Konut Gayrı Menkul Yatırım Ortaklığına, (EGYO) bildirecek. Hazine Müsteşarlığının bağlı olduğu Bakan, bu süreyi bir defaya mahsus olmak üzere 2 aya kadar uzatmaya yetkili olacak.
ALACAKLARIN NEMALANDIRILMASI VE ÖDEME
Hak sahiplerinin konut edindirme yardımı ana para tutarlarının nemalandırılmasında; 1 Ocak 1987 ila 29 Aralık 1999 tarihleri arasındaki dönem için, bankanın 6 aylık vadeli mevduat faizi, bileşik usulde uygulanacak. 29 Aralık 1999 tarihinden sonraki dönem için, EGYO'nun net aktif değerinin yüzde 60.96'sı, banka tarafından ayni sermaye olarak EGYO'ya devredilen taşınmaz karşılığı, 395 milyon 751 bin 717 YTL'ye oranı esas alınarak nema hesaplanacak. EGYO'nun net aktif değeri, SPK'nın gayrimenkul yatırım ortaklıklarına ilişkin düzenlemelerindeki usul ve esaslara göre belirlenecek.
HİSSE SENEDİ VERİLECEK
Hak sahiplerine, talep etmeleri halinde ödemeler, nemasıyla birlikte nakit veya payları oranında EGYO hisse senedi verilerek yapılacak. Her bir hak sahibinin, EGYO'nun sermayesinin yüzde 60,96'sı içindeki payı; hak sahibinin konut edindirme yardımının 29 Aralık 1999 itibariyle nemalandırılmış toplam değerinin, tüm hak sahiplerinin KEY'in nemalandırılmış toplam değeri içindeki payı esas alınarak belirlenecek. Hak sahiplerine yapılacak ödemelerde kullanılmak üzere, gerektiğinde Hazine Müsteşarlığı tarafından EGYO'ya, ikrazen devlet iç borçlanma senedi ihraç edilebilecek.
HAK SAHİPLERİ, RESMİ GAZETEDE İLAN EDİLECEK
Hak sahiplerine ilişkin olarak Bankaca EGYO'ya bildirilen listeler, hak sahipliğinin tespitine esas olmak üzere Resmi Gazete'de ilan edilecek. İletilen listelerde isimleri yer almadığı halde, kendisinden kesinti yapıldığını ileri sürenlerin, ilanın yapıldığı tarihten itibaren 3 ay içinde KEY hesaplarını tahakkuk ettirmek ve ilgili bankaya devretmekle yükümlü olan kurum ve kuruluşlara başvurmaları halinde, adlarına kesinti yapıldığının anlaşılması halinde, KEY tutarları hesaplanarak, başvuruyu izleyen 2 ay içinde Bankaya bildirilecek.
ANKA