Kıbrıs'ın güneyinde mali sistemin çökmesini önlemek hazırlanan kurtarma paketi Brüksel'deki üst düzeyli toplantıda ele alınıyor.
Euro Bölgesi'nin 17 üyesinden biri olan Kıbrıs'ın güneyini Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiyedis temsil ediyor.
Bankacılık sisteminin büyük stres altında olduğu güneydeki siyasi tartışmalar "nasıl bir önlem alınabileceği üzerinde yoğunlaştı.
Banka işlemleri üzerinde kısıtlamalar uygulanıyor; şubeler de geçen hafta kapalı kaldı; bugün de bankalar bankamatiklerden çekilebilecek nakit miktarına günlük 100 euro sınırı getirdi.
Avrupa ortak para birimi euroyu kullanan yönetimi uyaran Avrupa Merkez Bankası, iyileştirici önlemler almaması halinde Lefkoşa'ya mali desteği pazartesi günü itibarıyla keseceğini açıklamıştı.
Avrupa Birliği'nin yürütme organı niteliğindeki Komisyon'un ekonomiden sorumlu üyesi Olli Rehn "sadece zor seçenekler kaldı" dedi.
Avrupa Birliği'nin 27 üyesi arasından 17'si euroyu kullanıyor.
Brüksel'de yapılan toplantıya bu 17 üyenin maliye bakanlarının yanısıra Komisyon Başkanı'nın da katılması, Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy'un da başkanlık etmesi bekleniyordu.
Kıbrıs, Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonu'ndan 10 milyar dolar kredi almak istiyor; Avruba Birliği içinde bu konuda bir uzlaşma var ancak bu belli şartlara bağlı; bu çerçevede Kıbrıs'ın güneyindeki yönetimin yaklaşık 6 milyar dolarlık bir gelir kaynağı oluşturması isteniyor.
Böyle bir geliri oluşturma yolunda hazırlanan yasa tasarısı geçen hafta parlamentoda yapılan oylamada Kıbrıslı vekillerden destek alamadı.
Söz konusu paketin merkezinde " mevduat vergisi" bulunuyordu.
Mevduatlardan kesinti yapılması, bunun mevduatın büyüklüğüne göre orantılandırılması istenmişti.
Şimdi Brüksel'de olan Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiyedis'in çantasında yine böyle bir "gelir kalemi" olabileceği bildiriliyor.
Kıbrıslı liderler Brüksel'e gitmeden önce adada uluslararası görüşmeler yaptı.
Parlamentoda cuma günü yapılan oylamada emeklilik fonlarının millileştirilmesi yönünde karar alındı. Ayrıca, sorunlu bankalar sınıflandırması yapılması da kararlaştırıldı.
Ülkenin en büyük ikinci bankası olan ve Layki olarak anılan Kıbrıs Halk Bankası için bu tanımlamanının kullanılması gündemde.
Öte yandan, Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonu IMF'den yetkililer ile görüşmeler oldu.