Eski İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw, Kıbrıs Sorunu'nun çözümüne yönelik görüşmelerin başarısızlıkla sonuçlanması halinde, adanın resmen bölünmesini değerlendirmeleri gerektiğini söyledi.
Straw Türkiye'ye diğer aday ülkelerden daha sert davranıldığını vurguladı
Jack Straw, bugün Times gazetesinde yayınlanan yazısında, Kıbrıs Sorunu'nun sadece, Müslüman bir ülkenin Avrupa Birliği'ne üyeliğini hazmedemeyenlerce bir bahane olarak kullanıldığını belirtti.
Straw, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üye olması ve bu konuda bahane üretilmemesi gerektiğini vurguladı.
2001-2006 yılları arasında İngiltere Dışişleri Bakanı olan Jack Straw'un yazısından öne çıkan bazı satırlar şöyle:
"Avrupa Birliği'nin önündeki en önemli stratejik karar, birliğin, Türkiye ile ilişkilerinin geleceğidir. Bu konuda İngiltere'nin parlamentoda partiler üstü bir şekilde belirlediği pozisyon, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne mümkün olan en kısa zamanda tam üye olmasıdır. (...) Yaz aylarında, özellikle Türkiye'nin İran'a karşı daha sert yaptırımları desteklememe tutumu ardından, Amerikan Savunma Bakanı Robert Gates, Türkiye'nin AB içindeki bazı ülkeler tarafından 'itildiğini' söyledi. Bu itme, 2005 yılında Türkiye'yle müzakerelere başlama kararı üzerine yapılmış bilinçli bir muhakemenin sonucu yaşanmadı. Avrupa ile 74 milyon nüfuslu Türkiye'nin stratejik ilişkileri, 750 bin Kıbrıslı Rum'un ve 250 bin Kıbrıslı Türk'ün yaşadığı Kıbrıs'a ilişkin müzakerelerce rehin alınmış durumda."
Eski İngiltere İçişleri Bakanı yazısında, Türkiye'nin, büyüklüğü ve farklı ücret maliyetleri nedeniyle özellikle emeğin serbest dolaşımı konusunda onlarca yıl sürecek geçici sınırlamalar olabileceğini uzün süredir kabul ettiğine de dikkat çekti.
Jack Straw bu duruma karşın Türkiye'nin, diğer aday ülkelerden daha sert muameleye maruz kaldığını söyledi.
Straw yazısını, "Avrupa Birliği'nin Türkiye'ye, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne olduğundan daha fazla ihtiyacı var." diyerek noktaladı.
Fransızlara 'Amacınız ne?' diye sordum
Eski İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw, Times gazetesindeki yazısı sonrası bu sabah BBC Radyosu'nda yayınlanan Today programında da, Kıbrıslı Rum ve Türk liderlerin önümüzdeki hafta New York'ta yapacakları görüşmelerde, aralarındaki görüş ayrılıklarını giderememeleri halinde, İngiltere'nin Kıbrıs'ın bölünmesini değerlendirmesi gerektiğini söyledi.
Jack Straw, Avrupa Birliği'nin Türkiye'ye çok sert davrandığına yönelik görüşlerini de tekrarladı.
Straw, Avrupa Birliği'yle üyelik müzakerelerinin engellenmesi halinde, Türkiye'yi, Amerikan Savunma Bakanı Robert Gates'in ifadesiyle "İran'a ve güneye" itmiş olacaklarını söyledi.
Jack Straw sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu konuda ilginç bir nokta da şu: Ben bazı üst düzey Fransız diplomatlara ve üst düzey yetkililere, 'Türkiye'nin üyeliğini engellemek için Kıbrıs'la bir arada hareket ediyorsunuz. Bu yaklaşımı benimseyerek neyi amaçlıyorsunuz?' diye sordum. Bazı Fransız yetkililere ve elbette Kıbrıslılara bu soruyu yönelttiğimde, yaptıkları sadece bana şaşkınca bakmak oldu."