HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kımız ilaç gibi

Kımızın, kısrak sütünden üretilen ve Orta Asya'da Türkler tarafından sevilerek tüketilen mayalı bir süt içkisi olduğunu belirten Ege Üniversitesi (E.Ü.) Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Cem Karagözlü, kımızın, yüksek besin değeriyle birçok hastalığın tedavisinde kullanıldığını söyledi.

Kımız ilaç gibi

Günümüzde kımızın, Birleşik Devletler Topluluğu'nda; Kırgızlar, Tatarlar, Özbekler, Altay Türkleri, İdil ve Ural Türkleri ile Moğollar ve Sibirya'da yaşayan Yakutlar tarafından üretildiğini açıklayan Yrd. Doç. Dr. Karagözlü, "Ülkemizde kımız, Türkistan'dan gelen bazı vatandaşlarımız tarafından evlerde yapılmaktadır. Ayrıca İzmir'in Kemalpaşa İlçesi'nde, 1989'dan beri faaliyet gösteren kımız üretim çiftliği bulunmaktadır" dedi.

"SÜTE GÖRE DAHA AKIŞKAN VE SAF YAPIDADIR"

Yrd. Doç. Dr. Karagözlü, şöyle devam etti:

"Kımız beyaz renkte, süte göre daha akışkan ve saf yapıdadır. İçinde pıhtı parçacıkları içermeyen bir içecektir. Kendine özgü tat, koku ve aromaya sahiptir. Alkol kokusu dışında yabancı koku bulunmaz. Kımızdaki alkol oranı çok düşüktür. Bu oran portakal, mandalina gibi birçok meyvenin içerdiği alkol oranına yakındır. Kımızı ilk kez içen kişiler, buruk bir tat hissettiklerini, ancak içtikçe bu tada alışıldığını söylemektedirler."

Kısrak sütünün anne sütünün yapısına benzer özelliklere sahip olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Cem Karagözlü, "İçerisinde birçok mineral ve vitamin bulunmaktadır. Yapısındaki proteinlerin büyük bir kısmı mikrobiyolojik faaliyetler sonucu parçalandığından, hazmı kolaydır. İçerdiği düşük oranlı alkol nedeniyle kısmen de olsa sinir sistemini olumlu yönde etkiler. Mide öz suyu salgısını arttırır. Mide ve bağırsak hareketlerini hızlandırır. İştah açıcıdır, diğer besinlerden vücudun faydalanma kapasitesini arttırır. Kımız, uzun yıllardır verem tedavisinde kullanılmaktadır. Klasik tüberküloz tedavisine ek olarak hastalara kımız verilmektedir. İlaçlardan yararlanmayı arttırdığı gibi, kullanılan ilaçların bazı yan etkilerini de engellemektedir. Ayrıca üst solunum yolları hastalıklarıyla, anfizema, hepatit gibi hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır" diye konuştu.

"ŞEKER ORANI YÜKSEKTİR"

Kımız üretiminde aslında kısrak sütü kullanılmasına rağmen, inek sütünün de kısrak sütüne benzetilerek kullanıldığını ifade eden Karagözlü, "Kısrak sütü, birçok özellikleri bakımından anne sütüne benzemektedir. Kısrak sütünün şeker oranı yüksektir. Kımız üretimi, evlerde, çiftliklerde, senatoryumlarda ve endüstriyel olarak da işletmelerde yapılmaktadır. Ancak ev ve çiftliklerde geleneksel kımız yapımı yaygındır. Bu üretimler arasında teknolojik işlem ve alet-ekipman açısından farklılıklar bulunmaktadır" dedi.

Kaynak: İHA

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler