Denetçiler Şam'daki havalaalanına giden yollarda çatışmalar olması nedeniyle karayolunu kullanarak Şam'a varmayı hedefliyor.
Rusya ve ABD'nin üzerinde anlaştığı plan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından onaylanmış ve Suriye bu planın uygulanması için işbirliği yapacağını açıklamıştı.
Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW) ilk kez savaş sırasında bir ülkenin kimyasal silahlarını yok etmekle görevlendiriliyor.
OPCW'nin zor bir görevle karşı karşıya olduğuna inanılıyor.
Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, bildirilen 19 kimyasal silah merkezinin 7'sinin çatışma bölgelerinde olduğunu söyledi.
BBC'nin Beyrut muhabiri Jim Muir, denetçilerin bu alanlara girmesinin karmaşık sorunlar içerdiğini, çalışmaların yürütülmesi için yerel ateşkeslere ihtiyaç duyulabileceğini belirtiyor.
OPCW uzmanları geçen ay taslak bir rapor sunmuş, 21 Ağustos'ta Şam yakınlarında gerçekleşen saldırılarda sarin gazı kullanıldığını teyit etmişti.
Suriye'nin kimyasal silah cephaneliğinin bin tondan fazla sarin ve hardal gazı içerdiği ve onlarca merkezde yasak başka kimyasalların depolandığı düşünülüyor.
ABD-Rusya planının gereği olarak Suriye geçen ay OPCW'ye kimyasal silah listesini sunmuştu.
Bir OPCW yetkilisi AFP haber ajansına Pazar günü yaptığı açıklamada, "Şu aşamada Suriye rejiminin ilettiği bilgiden şüphe duymak için hiçbir neden yok." dedi.
Esad: İmzaladığımız anlaşmalara uyarız
Merkezi Hollanda'nın Hague kentinde olan OPCW denetçileri dün gece Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta kalarak bu sabah Suriye'ye doğru yola çıktı.
Denetçiler önce Şam'da Dışişleri Bakanlığı'nda işlemlerin ne şekilde yürütüleceğini tartıştıktan sonra, tespit ve değerlendirmelerde bulunmak üzere kimyasal silah merkezlerine gidecek.
Silah gözlemcilerinin daha sonra kimyasal silahları hazırlama ve karıştırmada kullanılan cihazlarla birlikte kimyasal mühimmatı da imha etmesi bekleniyor.
ABD-Rusya planı, bu çalışmanın Kasım'da sona ermesini öngürüyor. Bazı kimyasal silahların Suriye'de, bazılarının ise ülke dışında 2014 ortalarına kadar imha edilmesi gerekiyor.
Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad kimyasal silahlardan arındırma anlaşmasının gereklerini yerine getirme sözü verdi. Pazar günü bir İtalyan TV kanalına verdiği mülakatta Esad, "İmzaladığımız tüm anlaşmalara uyduğumuzu tarih göstermiştir." dedi.
Suriye; Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar'dan muhaliflere destek vermemesini istiyor.
Rusya ve Amerika bir süredir kendi kimyasal silahlarını imha ediyor. Bu süreç beklenenden çok daha uzun sürdü.
Washington ve Moskova başta olmak üzere diğer ülkeler, kimyasal silah sorununda sağlanan konsensüs üzerinden Cenevre'deki görüşmelerde barışı sağlayacak bir anlaşmaya varmayı ümit ediyor. BM Genel Sekreteri Ban Ki-Mun görüşmeler için tarih olarak Kasım ortasını önerdi.
Fakat muhabirler, ciddi ve itibarlı görüşmelerin gerçekleşmesi için aşılması gereken birçok engel olduğunu belirtiyor.