ZONGULDAK (İHA) - Zonguldak Karaelmas Üniversitesi (ZKÜ) Maden ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. İbrahim Buzkan, kömür alırken dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında bilgi verdi.
ZKÜ Maden ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. İbrahim Buzkan, İHA'ya yaptığı açıklamada, kış mevsimi öncesi kömür alırken dikkat edilmesi gereken hususları anlattı. "Kara elmas" olarak nitelendirilen kömürün kalitesinin yakılacak alana göre değişiklik göstereceğini söyleyen Prof. Dr. İbrahim Buzkan, kaliteli kömür alabilmek için parça oranı, parçanın boyut ve şekilleri, parlaklık ve matlık, ıslak tozların yapışkanlığı, içindeki sarı ve beyaz renkli izler olmak üzere birçok noktalara bakılabileceğini ifade etti.
İnsanların kömür konusunda yeterli bilgiye sahip olmadığını kaydeden Buzkan, "Sobalı yerle kaloriferli bir ortamda yakılacak kömür, kalite açısından değişmektedir.
Ancak her iki şekilde de parça kömür yakılmalıdır. Kullanılan kömürün kesinlikle parça oranının yüksek olması gerekiyor. Toz kömürler ise günümüzde başka sektörlerde, büyük çimento fabrikalarında yakıldığından, genellikle soba ve kaloriferlerde kullanılmamaktadır. Bunlar soba ve kaloriferlere fazla miktarda zayiat vermektedir. Çevreye bacadan emisyon olarak kurum ve kül atmaktadır. Aldığımız her kömürün ister istemez bir kısmı toz oluyor. Mecburen toz kömürü de yakacağız. Eğer içinde taş yani kül yoksa toz kömürü de değerlendireceğiz" dedi.
Toz kömürün kalitesini kontrol etmek için ise ıslatılması gerektiğini belirten Buzkan, "Islanan toz kömürü, avucumuzun içine alarak sıktığımızda, topaklar oluşturuyorsa içerisinde kil mineralleri var, kül oranı yüksek demektir. Dolayısıyla kalorisi düşüktür. Ama avucumuzu açtığımızda kömür tozları bulgur taneleri gibi dağılırsa, kömürün kül oranı düşük demek, kalorifer ve sobalarda ideal kömürdür" diye konuştu. Prof. Dr. İbrahim Buzkan, kaliteli ve kalitesiz kömürü ayırt etmek için dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında da şu bilgileri verdi:
"Kömür alınırken ilk önce dikkat edilecek konu kömürün parça oranının mümkün olduğu kadar fazla olmasıdır. Parça oranının yüksek olması, onun kalitesini daha fazla arttırmaktadır. Kömürün parça oranının 3 boyutta, küp şeklinde ve birbirlerine eşit oranlarda olmalısı gerekir. Küp şeklindeki kömürle, yassı parça arasında oluşum farkı vardır. Küp şeklinde olanlar genellikle çok daha kaliteli oluyor. Yassı olan; ama çok parlak olan parçalar içerisinde taşlaşmış kısımlar bulunuyor, böyle olunca kömürün kalitesi düşüyor. Yassı kömür alındığında, bu kömürün parlak olmasına rağmen içinin kırılıp parlak olup olmadığının araştırılması gerekir. Bazı kömür parçalarının üzerinde beyaz, küflenme türü izler görürüz. Bunlar da bu kömürün daha önce oksidasyona uğramış olduğunu gösterir. Böyle olması kömürün kalitesinden, enerjisinden alır ve kalitesini düşürür. Kömürün parça oranının yüksek olmasının yanında, koyu siyah ve parlak olması gerekir."